RSS Feed

Bucharest Pride 2018. Interviu cu Vlad Viski despre ziua marșului LGBT și a mitingului PSD din Piața Victoriei

vezi toate articolele de
08 Jun la 05:43 105 comentarii 2 vizualizari.

În fiecare an are loc marșul Bucharest Pride, marș de susținere a drepturilor pentru minorități sexuale. Mâine, 9 iunie, ora 17.30 în Piața Victoriei se dă startul Pride într-o atmosferă mai tensionată decât de obicei, pentru că pentru ora 20.00 e anunțat și un miting gigant PSD. Am vorbit cu Vlad Viski, de la MozaIQ, despre acest ultim an în care la modă au fost chiuiturile pro familie tradițională.

Ce stii pana acum despre manifestatia care ar trebui sa aiba loc in aceeasi zi, aceeasi piață, dar la ore diferite, cea organizată de PSD.

Din cate înțeleg Liviu Dragnea a ieșit public să anunțe manifestație pentru 9 iunie, de la ora 20. PSD-ul se joacă de mai mult vreme cu acest concept de protest de susținere a partidului. Întâi au zis că e vorba despre familia tradițională, ulterior au mers pe ideea susținerii guvernului Dăncilă după plângerea penală a lui Ludovic Orban, acum se vorbește despre un protest împotriva abuzurilor din justiție. Eu nu sunt parte din corul celor care condamnă protestul, cred că dreptul la întruniri al cetățenilor este sfânt într-o democrație. Cu privire la motivele de a ieși în stradă, cred că PSD-ul a stat ani de zile la masă cu cei din serviciile secrete, iar azi se dau răniți că sunt persecutați. Partea cea mai crudă este felul în care PSD este dispus să-și expună oamenii și susținătorii bătăii de joc care va urma, cu jurnaliști care vor filma lipsa dinților, îi vor numi manipulați, ghiolbani și alte astfel de apelative.

Ultimul an și jumătate ura anti-LGBT a fost alimentată de vârfurile statului și politicii românești, cu câteva excepții. E evident că e vorba de schema țap ispășitor. Dar mi se pare îngrijorător că chiar dintre multe medii care manifestează pe străzi și se pretind mai progresiste (de dreapta), limbajul ultraconservator e la el acasă. Cum iese un activist din această atmosferă sufocantă, simți că ai mai mulți aliați decât să zicem acum 10 ani?

O să încep cu finalul întrebării și o să-ți spun că da, avem mai mulți aliați astăzi decât aveam acum 10 ani. Cumva inițiativa de modificare a Constituției a forțat o serie de oameni care erau pe margine să ia atitudine. Subiectul LGBT a devenit profund politic. În același timp politizarea asta a transformat dezbaterea în ceva mai larg, dincolo de comunitatea LGBT. Dezbaterea este una despre modernitatea țării. Sunt două tabere, care se portretizează reciproc în termeni nefrecventabili, anormalii versus creștinopații (termenii nu-mi aparțin). Tabăra progresistă se prezintă pe sine ca fiind europenii, modernizatorii, civilizații, pe când adversarii sunt etichetați ca fiind retrograzi, medievali, ne-civilizați. De cealaltă parte suporterii modificării Constituției se prezintă pe sine ca apărători ai valorilor tradiționale, ai fibrei naționale, pe când homosexualul este portretizat ca fiind cosmopolit, extern, extrem. E greu să scapi din jocul asta și din poziționarea asta. Eu unul nu voi acuza niciodată pe cei trei milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituției, cred că trebuie să identificăm adversarul unde este el, anume acele instituții care se folosesc de resursele (financiare, umane) și de influența lor pentru a-și avansa agenda, și aici vorbesc despre Biserica ortodoxă, despre grupurile neo-protestante cu legături cu extrema dreaptă religioasă din SUA, despre politicienii conservatori care vin la pachet cu propuneri anti-gay, dar și cu o viziune privind avorturile și alte teme relevante.

M-a intrigat poziția publică a reprezentanților LGBT în legătură cu posibilitatea ca PSD să împingă legea parteneriatului civil. Am înțeles, vi se pare o capcană, PSD ar putea juca pe miza calmării activiștilor și apoi ar putea retrage parteneriatul. Dar n-ar fi mai eficient dacă s-ar suține clar și public parteneriatul fie el și propus de PSD, ca o formă de presiune pe reprezentanții lor? Și, în rest, treaba lor, să se spele pe cap cu un referendum penibil.

Noi avem o datorie față de comunitatea noastră și nu putem să cedăm unei propuneri care ne întinde un măr otrăvit. Într-un fel, comunitatea LGBT este cu un pas în fața activismului local. Teza mea de masterat s-a numit chiar așa, „O armată de generali fără soldați în spate”, făcând oarecum referire exact la deconectarea activismului local de comunitatea pe care o reprezintă. Noi la MozaiQ încercăm să reducem această distanță exact prin munca noastră la firul ierbii, iar pozițiile noastre vin dinspre comunitate, în urma unor dezbateri interne. În discuțiile pe care le-am avut cu PSD am subliniat faptul că există o lipsă de încredere între societatea civilă și acest partid. De exemplu, din aprilie, când a ieșit Dragnea să spună că împinge legalizarea parteneriatului civil, am văzut vreo mișcare în parlament, vreun proiect legislativ depus? Răspunsul este nu, în condițiile în care sesiunea parlamentară e pe sfârșite.

Cum vezi epoca post-Trump. În România, există un soi de neo-oportunism anti corectitudine politică, avem din nou victimologie la greu cu oprimații libertății de exprimare. Cum ți se pare că funcționează Consiliul anti Discriminare, cât de periculoasă ți se pare această nouă modă anti-PC, în condițiile în care PC-ul nici n-a  ajuns vreodată pe aici.

Cred că există mai multe probleme inclusiv cu CNCD, sesizate inclusiv de activiști pentru drepturile omului. În același timp vorbim despre o instituție necesară, dar care trebuie corectată la nivel de funcționare. Însă cred că în toată agitația post-Trump e interesant să-i urmărești pe intelectualii conservatori de la noi. Oameni gen Pleșu, Liiceanu, Patapievici se văd astăzi depășiți de pupilul lor Mihail Neamțu. De ce spun asta? Pentru că intelectualul conservator de la noi este cel care după 90 a fost mereu pro-european, iar în epoca euroscepticismului acesta nu își poate găsi ușor poziționarea ideologică. Patapievici încearcă cumva jocul ăsta, dar omul e cam expirat oricum, el avea poziții mai radicale și în unele din volumele lui din trecut. Neamțu zburdă liber pe stilul dreptei stil Trump tocmai pentru că el e un cameleon ideologic (vezi și tirmiterile la socialismul lui Neamțu din cartea lui Alexandru Racu). Revenind la epoca post-Trump cred că acum ies la lumină de-abia niște grupuri și niște legături trans-naționale care există de mai multă vreme. Apropo de Coaliția pentru Familie, legăturile lor cu republicani din Congres, cu organizații conservatoare gen Alliance Defending Freedom, există încă din 2007. Ne amintim cu siguranță toate acțiunile fostului PDL cu privire la restricționarea avortului, cu modificarea Codului Civil în 2011 și interzicerea căsătoriilor gay, etc. Mișcările conservatoare consturiesc acest momentum pe care îl au acum de mai mulți ani.

Un cometariu despre cazul Coman.

Cred că acest caz, al lui Adrian Coman și Clai Hamilton, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, trebuie interpretat strict într-o cheie realistă, acum că s-a mai stins puțin din euforie. CJUE este o curte care se știe că e suficient de conservatoare și nu se aruncă în decizii prea îndrăznețe. Soluția era de acceptat și este una tehnică, se referă strict la libertatea de mișcare și interpretarea termenului de soți în directiva europeană privind libertatea de mișcare. Curtea nu pomenește nimic altceva despre drepturi fundamentale, lasă în continuare la latitudinea statelor alegerea de a legaliza sau nu căsătoriile gay. Cu toate acestea, eu mai citesc decizia și în coroborare cu deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului, care a spus în repetate rânduri că și cuplurile gay trebuie recunoscute în țările membre ale Consiliului Europei. Mai mult, decizia CJUE să spațiu de manevră atât judecătorilor CCR, cât și clasei politice de la noi în chestiunea parteneriatelor civile. E o chestiune de oportunitate politică.

Ce te îngrijorează cel mai mult în momentul ăsta? Există pericolul unui regres? Simți că există pericolul să aveți o cauză fără susținere minimă dinspre UE sau SUA? Că despre establishmentul românesc nu pot spune că ați avut susținere reală vreodată.

Dacă ar fi să mă uit în mediul online sfârșitul lumii vine zilnic. Cred că există pericolul unui regres, dar el vine într-o schemă mai largă a drepturilor civile ale cetățenilor și a inegalităților tot mai accentuate în societate. Victime ale inegalităților economice sunt și persoanele LGBT, ca rezultat direct al discriminării. În același timp nu putem avea drepturi LGBT fără a atrage atenția asupra discriminării minorității rome, asupra evacuărilor și a dreptului la locuire, a influenței serviciilor secrete, a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități. Cât despre susținere dintr-o parte sau alta eu cred că e esențial să punctăm faptul că mișcarea LGBT este una locală, cu oameni și probleme de la noi. Uneori activiștii LGBT se folosesc de anumite instrumente discursive pentru a-și avansa cauza sau de strategii grassroots implementate în SUA (unde mișcările de acest fel sunt radicale, anti-clasiste, anti-rasiste), însă realitățile sunt locale.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

105 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!