![]() |
București laissez-fairevezi toate articolele de Costi Rogozanu
27 Mar la 14:33
4 comentarii 2 vizualizari.
|
Unul cu ceva bani își deschide un magazin de ceva la un bulevard mare. Parchează două mașini (luate la mâna a doua) mereu în fața magazinului, blochează bulevardul Ghencea și-l doare în cot de șirul de mașini creat fix de prostia lui.
Sediul ANAF de la Băneasa. În oră oprește unul altul pe prima bandă. Deci haos și la ieșirea din pasaj, și pentru cei de pe banda de suprafață. Nici urmă de poliție, de amenzi.
Parcare pe trotuare la greu, pietonii au o dublă viață de coșmar, și în așteptarea mijloacelor de transport în comun, și dacă o iau pe jos.
Unul își ia semilegal drept de construcție printre construcții, face două etaje peste ce avea aprobat și parcare subterană pe care n-o cumpără nimeni pentru că o vinde separat de apartamente. Bătălia parcărilor se va duce tot pe trotuare.
RATB ne împuie capul cu parcul de mașini. Dar există o nesimțire profundă venită din faptul că acești oameni au căpătat cea mai păguboasă autonomie, ca multe alte instituții de pe la noi. Doar noi pentru noi și restul să moară. Nimeni nu le neagă problemele. Dar cum să nu te uiți la capătul lui 41 de exemplu și să nu vezi refugii de autobuze pline de mașini, parazitarea haotică a industriei microbuzelor hărtănite și cum să nu pui la îndoială scuza perpetuă ”cu aglomerația” când e evident că avem programări aberante făcute de oameni care n-au mai mers cu autobuzul de 100 de ani probabil.
Săptămânile cu zăpadă au însemnat o mocirlă imensă în stațiile mari și nepăsare completă din partea RATB. Să nu-mi spună că asta e de la buget. Așa cum nu e de la buget faptul că tot aud plângeri că șoferii refuză să pună rampele pentru oamenii cu deficiențe motorii.
Tiruri enorme pot circula până la două semafoare de Casa Poporului. În mod sigur niște afaceriști transportatori au uns pe cine trebuie și au permisiune oficială să o facă. Fără ore restricționate. Deci e un peisaj comun un tir încovoiat care vrea să facă stânga/dreapta într-un ocean de mașini, autobuze, pietoni.
Șantiere deschise și prelungite la nesfârșit. Din nou, mari afaceri din construcții, multinaționale sau nu, care blochează cum vor ce vor în București.
Infrastructură și lucrări inutile. Cele mai mișto sunt cele care se fac pe străzi care de fapt n-au nevoie de reparații sau pe trotuare noi. Altfel schimbi o bordură nouă cu una nouă decât să-ți bați capul cu alea vechi.
Mai e și religia idioată a bucureșteanului cum că dacă ai coborât din mașină ai coborât zece clase de statut și toată viața ți se va prăbuși.
Transportul în comun e praf, dar nu a existat presiune reală dinspre bucureșteni pentru reglarea RATB. Iar în RATB zac un soi de politiciano-far-niente care distrug și voluntar iar apoi ridică din umeri și spun că e un soi de fatalitate ce se întâmplă.
O mare vină o au polițiile locale, rutiere etc. În afară de raiduri prin piețe de 1 și 8 martie ca să ia gratis mărțișoare pentru doamne, aceste instituții sunt pe cât de arogante pe atât de moarte. Bulevardele mari blocate de parcări stupide nu sunt decât vina poliției. Parcările paralele în zone unde până acum nu exista acest obicei ne arată degradarea unei ordini de bază. Asta în timp ce noua obsesie pare să fie omul fără adăpost și alte ținte fără miză. Și, bineînțeles, protejarea colegilor violatori și combinatori. ”Armata lu Oprea”. Dar nu Gabi Oprea i-a creat pe ei. Ci ei l-au creat pe Gabi Oprea.
Când am ajuns în ‘96 aici, am găsit un București laissez-faire sălbatic. Haos și ”democrație”, fiecare își lua cât putea din spațiul public, să vândă cafea, ciorapi sau o bere.Chestie care avea un oarece farmec de bazar.
Acum e un laissez-faire strict organizat de sus în jos. De la rechinii șefi către diverse știuci de cartier, fiecare are o ”combinație” prin care i se permite să abuzeze comunități mari (să nu uităm că un snop de blocuri de pe un hectar poate avea mii de oamen)i.
Apoi, Bucureștiul a fost îngrădit. E corectă campania colegilor de la Libertatea care observau foarte mulți angajați din Pipera sunt călcați în picioare din cauza infrastructurii proaste. Da, ȘI de asta. Dar nu doar de asta. Sunt călcați în picioare și de marii dezvoltatori din zonă care se întrec în a pune garduri, în a exploata fiecare metru pătrat și în a extrage suprataxe de parcare din salarii. Or, nu toate salariile sunt mari în Pipera. Investitorii de acolo sunt cel puțin la fel de vinovați ca primăriile.
Și să nu uităm de ultima mare calamitate: retrocedările. Iarăși, o idee de redistribuire la vârf a făcut praf spațiile publice, a închis practic bucureștenii fără mari venituri în case sau le-a oferit în schimb niște petice de parcuri ”modernizate” în care se petrece ritualic o înghesuială teribile în zilele cu soare.
Bucureștiul trebuie recucerit de comunitate. 3 decenii a fost teren de competiție pentru investitori care l-au făcut praf. Politicienii n-au fost decât șpăgari mărunți pe lângă banii care s-au făcut din stresarea milioanelor de capete de bucureșteni. Mai mult, un soi de descentralizare păguboasă (inclusiv tâmpenia cu împărțirea pe sectoare) le oferă unei game mari de instituții un soi de imunitate în fața cetățenilor. În loc să ai responsabilitate clară, ai și mai multă nepăsare de la instituții în parte. Neputința guvernării de care dă dovadă Firea este doar o orientare a guvernării Bucureștiului strict către ceremonial, serbare și paradă media. Toți banii se consumă pe tâmpenii, nimic nu arată guvernare propriu-zis. Se conduce orașul cu televizorul în față și cu facebookul deschis. Se poate repara doar ce apare pe acolo prin poze. Lucrurile mai mici.
Firea nu este și ea decât o altă patroană dintr-o pătură groasă de afaceriști bucureșteni. Sigur, exact ăștia urlă că e orașul distrus. Dar orașul a fost distrus sub presiunea investițiilor imobiliare și a căzu sub greutatea servilismului politicului în fața ”investiției”. De aia s-a petrecut tragedia de la Colectiv. De aia stau să se producă alte tragedii, pentru că aici se fac bani, nu se guvernează.
Până și cartierele noi destinate noilor pături de mijloc au ajuns coșmaruri fără canalizări suficiente și cu străduțe înguste prin care abia intră SUV-ul. Sadismul omului cu bani bcuureștean nu se exercită doar asupra celorlalți, ci și asupra sieși.
A fost o bătălie laissez-faire. Nici măcar o investiție coordonată ca în Budapesta sau Varșovia, ci ”s-a dat libertate” să se facă bani care cum poate, în funcție de cum mușchi are.
Bucureștiul a pierdut bătălia cu propria bogăție. Se va prăbuși sub munții de averi pe care îi produce. În loc să avem un oraș echilibrat, am făcut bucăți de ”oraș interzis” destinat învingătorilor ultimilor 30 de ani și am produs alte sute de mii de dinupăturici frustrați că nu au încă decât Logan.
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Costi Rogozanu 19 Apr la 15:12
|
O briză caldă mângâie frezele pline de fixativ ale elitelor europene: e lupta eroică cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 17 Apr la 16:02
|
De ce e importantă această întrebare, ”câte interviuri a dat președintele nostru în 3 ani”? [ citeşte mai departe ]
Dora Constantinovici 13 Apr la 12:35
|
Șase oameni și-au pierdut viața în urma exploziei devastatoare de la o uzină din [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 11 Apr la 11:44
|
De ce au crescut acțiunile în timpul audierii din Congresul american? Zuckerberg a emis tot felul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 06 Apr la 12:32
|
Ce-am mai prezentat, din zona politică, jurnalistică, unii clasici, vedeți și voi.
Marx, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 05 Apr la 17:22
|
Vacarmul mediatic pe marginea protocoalelor scoate la suprafata in primul rand disperarea unora [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 02 Apr la 11:15
|
Fosta sefa a Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN), Odeta Nestor, nu doreste sa piarda [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 30 Mar la 16:49
|
Până vin specialiştii (care sunt de trei feluri: arondaţi la X, la Y sau [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 29 Mar la 16:21
|
BNR nu e bancă. E episcopie. Funcţionează printr-o voce a autorităţii care seamănă cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Mar la 14:33
|
Unul cu ceva bani își deschide un magazin de ceva la un bulevard mare. Parchează două mașini [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu azi la 10:27
|
FSLR (Federația Sindicatelor Libere din România) vor protesta azi în fața Ministerului [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 21 Mar la 16:16
|
Scandalul Cambridge Analytica a generat o nouă competiţie a mirărilor. Uau, se colectează date. [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 19 Mar la 20:40
|
Glume multe cu alegerea lui Putin. Fără prea multă imaginaţie, pentru că Putin a depăşit [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Mar la 10:05
|
”Familia joacă un rol central în viața micii burghezii, în jurul acesteia organizându-se [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 14 Mar la 17:36
|
Nimic nu este mai grotesc si deranjant decat o confirmare dar doar indirecta si la nivel declarativ [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 09 Mar la 18:02
|
Pentru că tot văd caricatura de bătălie pesedistă cu niște goarne precum Codrin Ștefănescu, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 08 Mar la 14:26
|
"Cifrele nu mint, sunt reci, obiective", spunea Iohannis zilele trecute. Să [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 07 Mar la 15:35
|
Imunoglobulina. O criză care abia a fost recunoscută de oficialități, după un [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 06 Mar la 10:22
|
Fostul sef, timp de 12 ani al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, a intrat, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 02 Mar la 13:58
|
Salariile bugetarilor au crescut spectaculos. Au crescut ceva în învăţământ, nu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Feb la 17:22
|
Tudorel Toader (TT) și Laura Kovesi (LCK) s-au confruntat la CSM (secția procurori). Meciul a [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 23 Feb la 15:25
|
O muncitoare de la Kromberg & Schubert pune pe facebook un filmuleț în care putem vedea [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea azi la 12:34
|
Printr-un miracol greu de estimat ca s-ar fi putut intampla sub guvernarea PSD-ALDE, care a decretat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 21 Feb la 12:46
|
Teza: în România, am naţionalizat entertainmentul ultracomercial am relansat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 20 Feb la 16:36
|
Tudorel face ceva
Tudorel Toader are diverse misiuni rezultate din jocul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 16 Feb la 18:15
|
Republica România e alcătuită din cetățeni, adică niște entități semiabstracte de drepturi, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 16 Feb la 10:30
|
La nici o saptamana de la lansarea atacului blitzkrieg in studiourile de la A3 si RTV cu sustinere [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Feb la 13:14
|
Stat-au Voiculescu și Ghiță și plănuit-au o nouă lovitură de Kovesi și iar a uitat poporul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 14 Feb la 16:39
|
Vorbim foarte puțin despre justiția ”mică”, în spațiul public interesează doar lupta [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 12 Feb la 13:55
|
E fascinant cât de "aeriene" sunt totuşi şi scandalurile de culise DNA-antiDNA. Rişti să te [ citeşte mai departe ]
1air max 97 nike shoe,best adidas zx series,nike free hyperfeel trainer,nike air max 95 2017,reebok gl 6000 grey white wine,nike air force 1 downtown woven mezclalogia mezclalogia.com../ ... | ||
2adidas zx 850 for salg near me,nike zoom pegasus 32 grey,le coq sportif unisex shoes gold,mens nike air max 2017 kpu running shoes,air max 97 3m,nike air huarache womens blue ancombi ancombi.com/../ ... | ||
3nice article Cheapest Way To Get Windows 10 Jio Payments Bank Keyword... | ||
4It really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.... | ||
5you're actually a good webmaster. The site loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you've done a excellent... | ||
6thanks you thanks... | ||
Ioana Secu
99 citiri |
Costi Rogozanu
94 citiri |
Gabriel Avăcăriţei
92 citiri |
Alin Fumurescu
77 citiri |
Elena Vijulie
75 citiri |
Iulian Leca
75 citiri |
Ionel Blănculescu
75 citiri |
Costi Rogozanu
2 postari |
Doru Bușcu
632 citiri |
Ioana Secu
549 citiri |
Andrei Panțu
438 citiri |
Costi Rogozanu
421 citiri |
Ionel Blănculescu
375 citiri |
Marius Nitu
338 citiri |
Alin Fumurescu
316 citiri |
Costi Rogozanu
8 postari |
Stelian Negrea
2 postari |
Dora Constantinovici
o postare |
© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.
Transportul ptr 1 persoană costa 1 unitate (leu/dolar/etc.) cu autobuzul; cu troleibuzul costa cam 0,64 unitati, cu tramvaiul cam 0,36.
Aproximand –> cu troleibuzul costa de 2 ori mai mult, cu autobuzul (cu motorina) de 3 ori mai mult decât cu tramviul.
La Chișinău sunt NUMAI troleibuze, da’ ăia-s înapoiați, noua ne plac plamanii plini de gudron chiar dacă nu fumam.
Apropo, troleibuzul e un autobuz electric numai ca n-are baterii ci e conectat la cabluri.
Daca ….am adauga troleibuzului un acumulator care sa-i permita deplasarea fara conectare la cablurile aeriene vreo 30 km ? Autobuzul electridc are acumulatare mari ce-i permit sa circule cam 150 km fara reîncarcare.
Noi am avea nevoie de acumulatoare
mult mai mici și de brate ptr. conectarea si deconetarea rapida de cabluri, adică ne trebuie brațe mai “deștepte”, însă există așa ceva la mașinile de construcții ca să nu mai vorbesc de roboți.
Astfel de acumulatoare, ceva mai mari, se pot adauga la vagoanele de metrou ca sa nu ne mai lase metroul între stații când e pana de curent ci sa ne duca incet pâna la stația următoare.
Și locomotivele electrice trebuie sa aiba acumulatoare ptr a putea duce trenul încet într-ul loc mai convenabil sau a se deplasa in depouri.
Acumulatoarele se re-incarca simplu, direct de la rețea, chiar și când vehiculul se deplasează.
Langă Magurele unde europenii baga bani in lasere, exista o fabrică nouă creată de ingineri de-ai noștri foarte tineri care crează prototipuri de acumulatoare ptr toata Europa. Cam totul e cu bani europeni iar acum au inceput ridicarea unei noi fabrici mari cu productie în serie mare/cantitate mare de acumulatoare.
Dar nu cred că politicianul român chiar vrea să cumpere ceva din țară, altfel ar lua vagoanele de metrou românești care au un sistem de aerisire excelent situat chiar lângă tavan, pe laterale. Nu mai spun de ura cu care preamarele Videanu a demolat TOTAL fabrica de Autobuze București. Locut e gol complet, cred că a distrus cumva chiar și fundațiile.
S-auzim de bine
2018-03-28 04:14:23 | Raporteaza
Primarul nu a păcălit alegătorii, Primarul Mitică a fost ales și de alegători reali, ales cu convingere și sustinut de aceeași alegători cu toleranță fatalistă mioritică.
Excluzând membrii de partid și anexații lor, cei care au votat sincer și cu evlavie pe Primarul Mitică, nu-și doresc schimbare sau reforme reale, știau și simțeau ce va urma in parcursul preafericitului primar.
Bucureștiul universitar, acest mare azil de bătrâni de apartament, este pe zi ce trece mai trist și nefrecventabil.
Senzația de părăsenie începe sa semene cu cea din orașele mici de câmpie, falsa aglomerație și lipsa de forfota a antreprenorilor reali, praful și mirosul de motorina arsă mă fac să parcurg orașul ca intr-o explorare a sinistrului.
Acest oraș expirat locuit de mulți locuitori expirați.
https://www.afisurban.com/blog/primarul-mitica/
2018-03-29 00:19:07 | Raporteaza
Aici ati pus punctul pe i:”Firea nu este și ea decât o altă patroană dintr-o pătură groasă de afaceriști bucureșteni.”
Din pacate capitalismul a fost prost inteles in Bucuresti si implementat si mai prost. Acest ‘liber la afaceri’ releva doar lacomia si goana continua dupa bani deghizata in antreprenoriat de succes. Si varful de lance ajung sa fie chiar societatile comerciale anexate de doamna Firea primariei.
Ne asteapta vremuri grele.
2018-03-29 16:22:40 | Raporteaza
Da, aici cam aveti dreptate in tot ce spuneti. Dupa caderea comunismului, in care exista ceea ce se numea “sistematizare”, dar care era din multe puncte de vedere proasta, de tip restrictiv, in anii de dupa lovilutie a disparut cu totul si acea proasta sistematizare. Sistematizarea, evident, a disparut si la nivelul tarii, nu numai al oraselor individuale. Ma rog, aceasta sistematizare nici nu ar trebui sa existe la nivel individual, ci numai la nivel de tara, iar cea individuala ar trebui sa fie integrata in cea de la nivel de tara. Dar sistematizare inseamn gindire cu viziune, in viitor, si bazarea pe tehnocrati, nu pe politicieni. Din pacate, politicienii, pentru a putea face ce vrea muschii lor, au indepartat tehnocratii din lantul trofic. Si nu numai ca I-au indepartat, dar ii si denigreaza la orice pas. De asta se intimpla ceea ce se intimpla. Adevarul nu iarta. Ne autodistrugem.
2018-03-30 11:20:39 | Raporteaza