RSS Feed

București laissez-faire

vezi toate articolele de
27 Mar la 14:33 4 comentarii 2 vizualizari.

Unul cu ceva bani își deschide un magazin de ceva la un bulevard mare. Parchează două mașini (luate la mâna a doua) mereu în fața magazinului, blochează bulevardul Ghencea și-l doare în cot de șirul de mașini creat fix de prostia lui.

Sediul ANAF de la Băneasa. În oră oprește unul altul pe prima bandă. Deci haos și la ieșirea din pasaj, și pentru cei de pe banda de suprafață. Nici urmă de poliție, de amenzi.

Parcare pe trotuare la greu, pietonii au o dublă viață de coșmar, și în așteptarea mijloacelor de transport în comun, și dacă o iau pe jos.

Unul își ia semilegal drept de construcție printre construcții, face două etaje peste ce avea aprobat și parcare subterană pe care n-o cumpără nimeni pentru că o vinde separat de apartamente. Bătălia parcărilor se va duce tot pe trotuare.

RATB ne împuie capul cu parcul de mașini. Dar există o nesimțire profundă venită din faptul că acești oameni au căpătat cea mai păguboasă autonomie, ca multe alte instituții de pe la noi. Doar noi pentru noi și restul să moară. Nimeni nu le neagă problemele. Dar cum să nu te uiți la capătul lui 41 de exemplu și să nu vezi refugii de autobuze pline de mașini, parazitarea haotică a industriei microbuzelor hărtănite și cum să nu pui la îndoială scuza perpetuă ”cu aglomerația” când e evident că avem programări aberante făcute de oameni care n-au mai mers cu autobuzul de 100 de ani probabil.

Săptămânile cu zăpadă au însemnat o mocirlă imensă în stațiile mari și nepăsare completă din partea RATB. Să nu-mi spună că asta e de la buget. Așa cum nu e de la buget faptul că tot aud plângeri că șoferii refuză să pună rampele pentru oamenii cu deficiențe motorii.

Tiruri enorme pot circula până la două semafoare de Casa Poporului. În mod sigur niște afaceriști transportatori au uns pe cine trebuie și au permisiune oficială să o facă. Fără ore restricționate. Deci e un peisaj comun un tir încovoiat care vrea să facă stânga/dreapta într-un ocean de mașini, autobuze, pietoni.

Șantiere deschise și prelungite la nesfârșit. Din nou, mari afaceri din construcții, multinaționale sau nu, care blochează cum vor ce vor în București.

Infrastructură și lucrări inutile. Cele mai mișto sunt cele care se fac pe străzi care de fapt n-au nevoie de reparații sau pe trotuare noi. Altfel schimbi o bordură nouă cu una nouă decât să-ți bați capul cu alea vechi.

Mai e și religia idioată a bucureșteanului cum că dacă ai coborât din mașină ai coborât zece clase de statut și toată viața ți se va prăbuși.

Transportul în comun e praf, dar nu a existat presiune reală dinspre bucureșteni pentru reglarea RATB. Iar în RATB zac un soi de politiciano-far-niente care distrug și voluntar iar apoi ridică din umeri și spun că e un soi de fatalitate ce se întâmplă.

O mare vină o au polițiile locale, rutiere etc. În afară de raiduri prin piețe de 1 și 8 martie ca să ia gratis mărțișoare pentru doamne, aceste instituții sunt pe cât de arogante pe atât de moarte. Bulevardele mari blocate de parcări stupide nu sunt decât vina poliției. Parcările paralele în zone unde până acum nu exista acest obicei ne arată degradarea unei ordini de bază. Asta în timp ce noua obsesie pare să fie omul fără adăpost și alte ținte fără miză. Și, bineînțeles, protejarea colegilor violatori și combinatori. ”Armata lu Oprea”. Dar nu Gabi Oprea i-a creat pe ei. Ci ei l-au creat pe Gabi Oprea.

Când am ajuns în ‘96 aici, am găsit un București laissez-faire sălbatic. Haos și ”democrație”, fiecare își lua cât putea din spațiul public, să vândă cafea, ciorapi sau o bere.Chestie care avea un oarece farmec de bazar.

Acum e un laissez-faire strict organizat de sus în jos. De la rechinii șefi către diverse știuci de cartier, fiecare are o ”combinație” prin care i se permite să abuzeze comunități mari (să nu uităm că un snop de blocuri de pe un hectar poate avea mii de oamen)i.

Apoi, Bucureștiul a fost îngrădit. E corectă campania colegilor de la Libertatea care observau foarte mulți angajați din Pipera sunt călcați în picioare din cauza  infrastructurii proaste. Da, ȘI de asta. Dar nu doar de asta. Sunt călcați în picioare și de marii dezvoltatori din zonă care se întrec în a pune garduri, în a exploata fiecare metru pătrat și în a extrage suprataxe de parcare din salarii. Or, nu toate salariile sunt mari în Pipera. Investitorii de acolo sunt cel puțin la fel de vinovați ca primăriile.

Și să nu uităm de ultima mare calamitate: retrocedările. Iarăși, o idee de redistribuire la vârf a făcut praf spațiile publice, a închis practic bucureștenii fără mari venituri în case sau le-a oferit în schimb niște petice de parcuri ”modernizate” în care se petrece ritualic o înghesuială teribile în zilele cu soare.

Bucureștiul trebuie recucerit de comunitate. 3 decenii a fost teren de competiție pentru investitori care l-au făcut praf. Politicienii n-au fost decât șpăgari mărunți pe lângă banii care s-au făcut din stresarea milioanelor de capete de bucureșteni. Mai mult, un soi de descentralizare păguboasă (inclusiv tâmpenia cu împărțirea pe sectoare) le oferă unei game mari de instituții un soi de imunitate în fața cetățenilor. În loc să ai responsabilitate clară, ai și mai multă nepăsare de la instituții în parte. Neputința guvernării de care dă dovadă Firea este doar o orientare a guvernării Bucureștiului strict către ceremonial, serbare și paradă media. Toți banii se consumă pe tâmpenii, nimic nu arată guvernare propriu-zis. Se conduce orașul cu televizorul în față și cu facebookul deschis. Se poate repara doar ce apare pe acolo prin poze. Lucrurile mai mici.

Firea nu este și ea decât o altă patroană dintr-o pătură groasă de afaceriști bucureșteni. Sigur, exact ăștia urlă că e orașul distrus. Dar orașul a fost distrus sub presiunea investițiilor imobiliare și a căzu sub greutatea servilismului politicului în fața ”investiției”. De aia s-a petrecut tragedia de la Colectiv. De aia stau să se producă alte tragedii, pentru că aici se fac bani, nu se guvernează.

Până și cartierele noi destinate noilor pături de mijloc au ajuns coșmaruri fără canalizări suficiente și cu străduțe înguste prin care abia intră SUV-ul. Sadismul omului cu bani bcuureștean nu se exercită doar asupra celorlalți, ci și asupra sieși.

A fost o bătălie laissez-faire. Nici măcar o investiție coordonată ca în Budapesta sau Varșovia, ci ”s-a dat libertate” să se facă bani care cum poate, în funcție de cum mușchi are.

Bucureștiul a pierdut bătălia cu propria bogăție. Se va prăbuși sub munții de averi pe care îi produce. În loc să avem un oraș echilibrat, am făcut bucăți de ”oraș interzis” destinat învingătorilor ultimilor 30 de ani și am produs alte sute de mii de dinupăturici frustrați că nu au încă decât Logan.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


4 comments
 • 1

  Transportul ptr 1 persoană costa 1 unitate (leu/dolar/etc.) cu autobuzul; cu troleibuzul costa cam 0,64 unitati, cu tramvaiul cam 0,36.
  Aproximand –> cu troleibuzul costa de 2 ori mai mult, cu autobuzul (cu motorina) de 3 ori mai mult decât cu tramviul.
  La Chișinău sunt NUMAI troleibuze, da’ ăia-s înapoiați, noua ne plac plamanii plini de gudron chiar dacă nu fumam.
  Apropo, troleibuzul e un autobuz electric numai ca n-are baterii ci e conectat la cabluri.
  Daca ….am adauga troleibuzului un acumulator care sa-i permita deplasarea fara conectare la cablurile aeriene vreo 30 km ? Autobuzul electridc are acumulatare mari ce-i permit sa circule cam 150 km fara reîncarcare.
  Noi am avea nevoie de acumulatoare
  mult mai mici și de brate ptr. conectarea si deconetarea rapida de cabluri, adică ne trebuie brațe mai “deștepte”, însă există așa ceva la mașinile de construcții ca să nu mai vorbesc de roboți.
  Astfel de acumulatoare, ceva mai mari, se pot adauga la vagoanele de metrou ca sa nu ne mai lase metroul între stații când e pana de curent ci sa ne duca incet pâna la stația următoare.
  Și locomotivele electrice trebuie sa aiba acumulatoare ptr a putea duce trenul încet într-ul loc mai convenabil sau a se deplasa in depouri.
  Acumulatoarele se re-incarca simplu, direct de la rețea, chiar și când vehiculul se deplasează.
  Langă Magurele unde europenii baga bani in lasere, exista o fabrică nouă creată de ingineri de-ai noștri foarte tineri care crează prototipuri de acumulatoare ptr toata Europa. Cam totul e cu bani europeni iar acum au inceput ridicarea unei noi fabrici mari cu productie în serie mare/cantitate mare de acumulatoare.
  Dar nu cred că politicianul român chiar vrea să cumpere ceva din țară, altfel ar lua vagoanele de metrou românești care au un sistem de aerisire excelent situat chiar lângă tavan, pe laterale. Nu mai spun de ura cu care preamarele Videanu a demolat TOTAL fabrica de Autobuze București. Locut e gol complet, cred că a distrus cumva chiar și fundațiile.
  S-auzim de bine :)

 • 2

  Primarul nu a păcălit alegătorii, Primarul Mitică a fost ales și de alegători reali, ales cu convingere și sustinut de aceeași alegători cu toleranță fatalistă mioritică.

  Excluzând membrii de partid și anexații lor, cei care au votat sincer și cu evlavie pe Primarul Mitică, nu-și doresc schimbare sau reforme reale, știau și simțeau ce va urma in parcursul preafericitului primar.

  Bucureștiul universitar, acest mare azil de bătrâni de apartament, este pe zi ce trece mai trist și nefrecventabil.

  Senzația de părăsenie începe sa semene cu cea din orașele mici de câmpie, falsa aglomerație și lipsa de forfota a antreprenorilor reali, praful și mirosul de motorina arsă mă fac să parcurg orașul ca intr-o explorare a sinistrului.

  Acest oraș expirat locuit de mulți locuitori expirați.
  https://www.afisurban.com/blog/primarul-mitica/

 • 3

  Aici ati pus punctul pe i:”Firea nu este și ea decât o altă patroană dintr-o pătură groasă de afaceriști bucureșteni.”

  Din pacate capitalismul a fost prost inteles in Bucuresti si implementat si mai prost. Acest ‘liber la afaceri’ releva doar lacomia si goana continua dupa bani deghizata in antreprenoriat de succes. Si varful de lance ajung sa fie chiar societatile comerciale anexate de doamna Firea primariei.

  Ne asteapta vremuri grele.

 • 4

  Da, aici cam aveti dreptate in tot ce spuneti. Dupa caderea comunismului, in care exista ceea ce se numea “sistematizare”, dar care era din multe puncte de vedere proasta, de tip restrictiv, in anii de dupa lovilutie a disparut cu totul si acea proasta sistematizare. Sistematizarea, evident, a disparut si la nivelul tarii, nu numai al oraselor individuale. Ma rog, aceasta sistematizare nici nu ar trebui sa existe la nivel individual, ci numai la nivel de tara, iar cea individuala ar trebui sa fie integrata in cea de la nivel de tara. Dar sistematizare inseamn gindire cu viziune, in viitor, si bazarea pe tehnocrati, nu pe politicieni. Din pacate, politicienii, pentru a putea face ce vrea muschii lor, au indepartat tehnocratii din lantul trofic. Si nu numai ca I-au indepartat, dar ii si denigreaza la orice pas. De asta se intimpla ceea ce se intimpla. Adevarul nu iarta. Ne autodistrugem.

  Dan Plesoianu
  2018-03-30 11:20:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!