RSS Feed

”Bucureștiul, între o Atenă comunistoidă și o Londră huliganică” (Noua Republică). Și ce caută angajații RMGC din Roșia Montană în Capitală

vezi toate articolele de
18 Jan 2012 la 18:07 6 comentarii 1986 vizualizari.

”Centrul Bucureștiului arată în aceste zile ca un amestec între o Atenă comunistoidă și o Londra huliganică. Violenţa gratuită, lipsită de orice raţiune statală, se asociază unor alte fenomene precum jaful, hărţuirea sau violul. Instinctul de turmă atrage ca un aspirator toate elementele patologice ale unei societăţi în derivă. E contestată ideea de autoritate, dar şi respectul pentru muncă, suveranitatea legii sau instituţiile politice tradiţionale. Asistăm la spasmul gregar al celor fără vreun crez, ideal sau filozofie alternativă.” Astfel începea Ediția Specială a Buletinului Informativ distribuit prin newsletter, în data de 16 ianuarie, de către Noua Republică.

Pe site-ul organizației, care se dorește a fi o alternativă civică la actualul sistem politic autohton, acest paragraf a dispărut, la secțiunea ”Reacție rapidă”, rămânând doar restul comunicatului de presă intitulat ”Noua Republică acuză violențele vandalilor și incompetența Guvernului”. Un comunicat în care, după ce se solicită demisia ministrului Traian Igaș, se mai arată că ”În acelaşi timp, Noua Republică pledează pentru reîntoarcerea la civismul autentic, radical diferit de huliganismul şi vandalismul arătat de manifestanţii din noapte de 15 spre 16 ianuarie”.

Acestui newsletter și comunicat de presă îi adaug o informație din Roșia Montană, conform căreia un grup de angajați ai RMGC au pornit către București cu un microbuz. Potrivit unei surse, aceștia ar fi membri ai ONG-urilor înființate de RMGC pentru a le susține proiectul, în timp ce o a doua sursă susține că ar fi vorba de angajați de la pază și administrativ, care vor trebui să asigure protecția sediului din București al firmei. Cum a doua ipoteză e puțin plauzibilă (anii în care instituțiile publice erau apărate cu ”mineri” au cam apus), prima variantă e cea mai apropiată de adevăr. Și anunță preconizatul ”dialog social” pe care Teodor Baconschi îl va iniția din partea PDL cu ”românii de bine”. Cum una dintre principalele revendicări ale protestatarilor din Cluj, București, Alba Iulia, Timișoara, Iași și alte orașe din țară este stoparea proiectului minier de la Roșia Montană, e de așteptat ca ONG-urile aflate pe statele de plată ale RMGC să se înființeze la ”dialogul” cu Baconschi. La fel cum Noua Republică va reprezenta ”civismul autentic”.

Dacă își închipuie cumva că o asemenea mimare a dialogului cu societatea civilă mai înșeală pe cineva, atunci reprezentanții PDL greșesc amarnic. Și o vor face pe pielea lor.

***

PS: În privința scopului cu care angajații RMGC din Roșia Montană au fost deplasați la București mai există și o a treia ipoteză: aceea de a-i provoca pe pe manifestanții care solicită stoparea proiectului. Asta s-ar chema deja iresponsabilitate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

6 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!