RSS Feed

Businessul serviciilor, anticomunismul lucrativ şi alte mistere ale unui deceniu de anticorupţie

vezi toate articolele de
09 Feb 2015 la 13:20 11 comentarii 1345 vizualizari.

Alte învăţături şi sfaturi pentru supravieţuire în statul de drept:

 • Noi nu ştim, ne-am luptat cu Udrea de la bun început. Tot aud de astea din taberele “curate” ale anticorupţiei, de la Macovei pînă la Tapalagă. Iar eu le spun, aţi tăcut, aţi protejat, aţi avut unităţi de măsură complet inegale. Iar politicienii din PDL au beneficiat fără probleme de un motor de produs bani pentru campanii. PDL, un partid nu atît de bine organizat precum PSD, a ţinut piept în alegeri suplimentînd cu bani – între timp, evident, urlau că-i cumpără PSD pe săraci. PDL îi cumpăra pe bogaţi.
 • Udrea dovedeşte că DNA e tare, îi ia pe toţi. Nu, Udrea şi mulţi alţii ne amintesc că DNA a funcţionat cu dublă măsură. După ce termină campania anihilării păienjenişului Cocoş şi ai celorlalţi urmaşi ai liniei Bittner de afaceri, cum am mai spus, Kovesi şi Niţu ar trebui să-şi dea demisia.  Numirea procurorilor de acum doi ani, după negociere politică directă, a fost ruşinoasă. Dacă DNA e o instituţie bună, atunci ar trebui să funcţioneze şi fără Kovesi sau Morar.
 • Despre curajul DNA în sistemul corupt. Altă chestie pe care o tot aud este forţa de luptă şi curajul DNA-ului. Sigur, au fost rezultate încurajatoare. Dar să nu uităm că această divizie anticorupţie n-a avut curajul să devanseze cu măcar o zi lupta anticorupţie oportunistă, să pună investigaţia reală înainte de plecarea de la Cotroceni a preşedintelui TB. Nici o zi – abia în ultimele luni din 2014 camarila din jurul fostului preşedinte a început să fie deranjată! Totul a mers molcom şi oportunist conform alternanţei politice.
 • CURAJUL. De altfel, alţi profitori ai sistemului, oamnii lui Voiculescu se văd şi ei mari curajoşi. Oameni buni, Voiculescu a dus-o bine cu Băsescu, businessul a mers uns, chiar şi în tangenţele cu banul public sau cu lobbyul legislativ. Despre ce curaj vorbiţi voi? Apoi, sigur, se vîntură mult curajul anticorupţie – dacă a existat, a fost aproape anonim, oamenii care au provocat cu adevărat sistemul nu au ieşit în public bătîndu-se în piept.
 • Tipuri de oportunişti. Unii absolut nefrecventabili precum Papahagi, dar şi foarte mulţi oportunişti care acum vor să rămînă călare pe anticorupţie fără locomotivele Udrea-Băsescu, intelectuali care erau profesionişti la închis ochii, tot soiul de visători occidentaloizi care visau moşii europene unde biciuiau şerbi teleormăneni. Însă cel mai grav compromis care nu trebuie uitat: 90% susţinere a politicii de austeritate. Asta s-a petrecut contra bani, funcţii, privilegii. Ei au sufocat un mesaj consistent al României către UE, ei au sufocat mesajul social într-o mare de conformism.
 • Băsescu şi întoarcerea. Ieşirea de la congresul PMP a fost de un penibil desăvîrşit care arată o realitate simplă. Nu există mesaj politic fără funcţie. Un discurs de preşedinte pensionar nu mai interesează pe nimeni. Nimeni fără funcţie nu poate provoca o dezbatere. Cel mult poate provoca o rumoare media. Pentru că da, TB a fost un “telecomandant”, a crezut în televizor mai mult decît au crezut Voiculescu sau Sârbu.
 • Băsescu sedus de Udrea. E ruşinos de comodă “explicaţia Elenelor”, din interbelic pînă azi trecînd prin comunism. Băsescu, prins în mrejele unei (eventual) acoperite, a luat-o razna. A se slăbi. Vorbim despre bani aici, vreau să lămurim cît au furat şi cît au dat mai departe şi cui. Asta e tot ce contează. Restul telenovelei s-o lăsăm pentru amatorii genului.

Bonus: filozofie politică în două variante.

Businessul “special”. Scrie un articol interesant Tolontan (aici) din care extragem dovezi suplimentare pentru un mecanism analizat îndelung pe blogul ăsta. Mai ales în perioada post-criză două forme de capital au supravieţuit: capital mare privat transnaţional şi capitalul “secret”, sprijinit de servicii. Însă ambele s-au adăpat din bani publici sau din privilegii legislative. Mica iniţiativă, micul business şi o masă de angajaţi au plătit restul. Afacerile prin SRI sînt doar o altă formă de a recunoaşte un adevăr mai general: că nu rezistă nici un business mare fără privilegii şi susţinere de stat. La alţii funcţionează cu paradisuri artificiale (vezi uriaşul scandal SWISSLEAKS de zilele astea), ajutoare indirecte şi închis ochii, la noi formula de prezervare a unui capital intern este prin secretizare. Mă rog, e mult de glosat.

Anticomunismul lucrativ. Ce alte tipuri de “filozofii” au parazitat mişcările anticorupţie şi de occidentalizare în forţă? Filozofia restituirii integrale a averilor către abuzaţii de sistemul comunist. Aşa s-a şi creat o puternică “celulă anticorupţie” în Bucureşti (neatins de DNA pînă azi) cu Bică-Udrea-Cocoş etc. Restituirea integrală a fost şi rămîne o barbarie susţinută de obraji fini intelectuali, dar secondat de un business extrem de lucrativ. Sigur, s-au cultivat public sentimente înălţătoare de susţinere a victimelor comunismului, de recuperare a nobilei epoci interbelice, vaiere şi anticomunism aprig postcomunist. Pentru restul a existat însă Mastercardul politic, unde au curs fonduri electorale, sprijin pentru consilieri şi susţinători ai regimului (vezi spectaculosul caz Oprea cu 20 000 de euro pentru patru articole, dar şi ziarişti mutaţi spre prosperitate politică precum TRU, Baconschi şi alţi atîrnători).

P.S. Epoca Traian Băsescu (am scos împreună cu Florin Poenaru o antologie unde am analizat pe larg aberaţiile şi contradicţiile ultimului deceniu) trebuie depăşită, spun toţi. Da, numai că ea s-a întemeiat pe ipocrizii şi contradicţii intime ale sistemului economic în primul rînd – aşa au funcţionat şi stimularea intelectuală, şi susţinerea băncilor, şi legislaţie favorabilă pentru multinaţionale etc. E inutil să aştepţi altceva de la o Epocă Iohannis fără să vedem măcar o umbră de chestionare ale acestor mecanisme intime.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments
 • 1

  Domnule Rogozanu adevăraţii securisto-comunişti s-au dovedit a fi lucrativi prin baronii locali care cotizau şi prestau din răsputeri la partidul bunicuţei.
  De asta nu s-a aprobat legea sponsorizării din exterior a partidelor politice.

  Deocamdată pe timpul preşedintelui Băsescu s-au demascat sursele de finanţare ale campaniilor electorale murdare.
  Dacă serviciile de zece ani colcăie în jurul Elenei Udrea sau viceversa avem mari probleme cu statul de drept.

  Dacă în ultimii doi ani preşedintele Băsescu a fost trădat de către servicii, asta nu-i o noutate în domeniu deoarece aşa a păţit şi preşedintele Constantinescu.

  Oare care ar fi cauza acestor abandonări de preşedinţi chiar la sârşitul mandatului, nu cumva angajaţii serviciilor vor să rămână pe funcţie indiferent de cine va fi preşedinte?
  Asta e o catastrofă a unui stat de drept poreclit democratic şi provenit dintr-un stat fost comunist peste şape decenii! Oare societatea civilă mai există în ţara asta, sau au toţi cetăţenii dosare penale sau angajament la Securitate? Nu cumva societatea se află într-un mare impas să fie obligată să se întoarcă la totalitarism sau dictatură?

  nelutiu
  2015-02-09 14:54:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @nelutiu: Societatea civila e in general reprezentata de acoperiti gen Cumpanasu, care behaie din rasputeri pentru restrangeri de drepturi si libertati cetatenesti, iar presa de ziaristi gen Sorina Matei, cu teluri idem ca Ciripasu, adica de indivizi si individe pe care scrie Secu cu litere fosforescente. Atat sunt de siguri ca ne-au pus deja bocancul pe grumaz si ca ei sunt stapanii deplini ai Romaniei, ca nici nu se mai chinuie sa-si mai ascunda vuvuzelele. Asa ca e deja musai sa-ti placa Big Brother, asta ne spun toti politicienii, ONG-urile si aproape toata presa, altfel inseamna ca ai ceva de ascuns, esti corupt, bolsevic, prorus, terorist si jihadist (daca se poate, toate concomitent!) “Oamenii de bine” n-au nimic de ascuns, decat ca fac parte din mafia Secu, dar asta nu-i treaba pr0stimii, care trebuie de acum sa taca, ca urgent i se va uita Secu pe traficul de net din ultimii ani si-i gasesc ei ceva obraznicului! Sau, daca nu, macar il sicaneaza putin, sa se invete minte sa mai critice ceva!

  ha ha ha
  2015-02-09 16:19:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @rogo
  Ca sa faci analize epocale, ia pe rand :
  - epoca Iliescu
  - epoca Constantinescu
  - epoca Basescu
  Cu plusuri si minusuri.
  Asa s-ar vedea mai bine.

  PS. Numai ca pe vremea lui Iliescu, in anii 90, erai un mucea.

  Mircius
  2015-02-09 17:40:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  ” Însă cel mai grav compromis care nu trebuie uitat: 90% susţinere a politicii de austeritate. Asta s-a petrecut contra bani, funcţii, privilegii. Ei au sufocat un mesaj consistent al României către UE, ei au sufocat mesajul social într-o mare de conformism.”

  Cine si cand a sustinut austeritatea contra cost, in Romania, dl.Rogozanu? Faceti afirmatii foarte grave fara nici o proba.
  Si care “mesaj social” a fost scufundat “intr-o mare de conformism”? In loc sa vorbiti clar vreti sa spuneti ca in discursul intelectualilor publici au primat argumentele de dreapta? Acestea stau in picioare pe banii lor, nu e ca si cum in Romania ultimilor 10 ani nu am fi avut CONSTANT discurs “social” atat de la noua stanga cat si din partea PSD/PNR/PC.
  Oricat de urata ar fi cateodata dezbaterea stanga-dreapta in Romania, ea nu este dominata de nimeni, si in nici un caz nu exista “conformism” de opinie.
  Modul voalat si aproximativ in care vorbiti si va construiti un profil de victima a prigoanei de dreapta ma infurie, pentru ca nu sunteti onest.
  Spuneti cine v-a inchis gura in anii astia, si cine a sustinut austeritatea pe bani.

  Adrian Turcu
  2015-02-09 19:51:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  “Voiculescu a dus-o bine cu Băsescu” e umor negru dacă vei lua în calcul binele celor 10 ani de puşcărie daţi pe principii telepatice…

  adevăru-i că pe vremea când majoritatea celor de la realitatea tv şi de pe vox îi susţineau frenetic pe băsescu şi gaşca lui în alegeri, referendum etc angajaţii lui voiculescu demascau furăciunile mafioţilor lui băsescu, care azi au devenit dosare penale…

  trolu
  2015-02-09 19:53:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Apropos de anticoruptie, sa facem un inventar:
  Hrebenciuc, Nastase, Catalin Voicu, Miron Mitrea, Iulian Iancu, Lucian Sova, Toni Grebla, Vlad Cosma, Serban Mihailescu, Dan Sova, Ilie Sarbu, Duicu si multi altii. Ce au in común oamenii astia? Au trecut pe la PSD sau sunt la PSD. Acum, toata presa ne povesteste de posetele doamnei Udrea. Inteleg, a fost/este apropiata de fostul presedinte, om care si-a pus la piept medalia antoruptiei.

  Daca aplicam aceeasi lógica de fier ar trebui sa-l saltam pe Ponta, doctorasul cel iscusit, de zeci de ori (vezi mai sus).
  Daca Udrea este vinovata, sper sa plateasca, nu am nicio problema sau simpatie. As vrea doar sa privim putin retrospectiv modul in care este pasata informatia pe voxpublica, in special de domnul Rogozanu: in cazurile de coruptie de pana acum o baga pe aia cu “dar cu marii corupti cand ne luptam”

  Acum cand prindem si noi un picior de Udrea, despicam firul in patru si ne promovam si cartea… Ce-i drept, ramane deschisa problema SRI-ului. Problema tine mai mult de Parlament si de comisii. Unde, ce sa vezi, majoritari sunt tot PSDistii.

  Si ca tot vorbim despre marea coruptie si corporatii, cand vedem si noi o analiza a UTI? Sau a firmelor lui Ghita? Oare de ce Ghita sustine atat de tare legea BB? Are ceva de vandut ?

  Toti chematii la curtea dreptatii alearga de parca au ardei iuti in fund : Udrea, UUUUDREA, serviciile, UDREA. Base tace/Base vorbeste, de ce, de ce? Apoi cer seriozitate fara sa ofere nimic, numai petarde.

  Deci, o lasam putin pe UDrea si ne ocupam de marii corupti ? Apropos, interesant SMS-ul lui Ghita catre UDrea, plin de patos si prietenie

  SISI
  2015-02-10 10:03:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @SISI:
  să ştii că în această discuţie sunt elocvente cifrele mai mult decât numele! însumează paguba pe care au făcut-o cei din capul postării tale şi apoi adună ce are udrea în doar două dosare: bute + microsoft… la asta adaugă taxa de protecţie luată de la cocoş cu ocazia divorţului şi vei avea surpriza să constaţi că udrea depăşeşte pe oricine de mai sus inclusiv pe hrebenciuc, cel mai sforar dintre psdişti…
  de fapt udrea depăşeşte tot ce au furat toţi ceilalţi că doar d-aia era ea prima doamnă a politicii reformatoare a lui băsescu
  astăzi udrea este la tv, în parlament, la dna, pe facebook, peste tot deci despre cine să vorbim? sau aveţi consemn de la partid să schimbaţi subiectul zilei?

  trolu
  2015-02-10 14:33:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @trolu: “elocvente cifrele mai mult decât numele! însumează paguba pe care au făcut-o cei din capul postării tale şi apoi adună ce are udrea în doar două dosare: bute + microsoft… la asta adaugă taxa de protecţie luată de la cocoş cu ocazia divorţului”

  Scuza-ma ca te intreb dar… ai glume in program?!? Daca acuzatiile aduse lui Udrea sint adevarate vorbim de 3 milioane + 500000 din dosarul Microsoft si 50000 din Gala Bute. De cealalta parte, doar din retrocedarile ilegale vorbim de 400 milioane euro. Pina si nae-flegma stie ca 400 > 3,55! Vrei sa punem si cele 60 de milioane ale lui Voiculescu? Cele 12 milioane ale lui Nastase?

  Cit despre “taxa de protectie luata de la Cocos cu ocazia divortului… Nu stiu despre ce vorbesti dar stiu sigur ca asta este strict treaba lor. Din cite se pare, voi PSD-istii nu aveti respect pentru nimic pe lumea asta. In afara de mafiotii PSD-isti… Desigur…

  gjgj9
  2015-02-10 15:20:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @trolu: pai de ce nu faci matale adunarea? Ia te rog sa ma uimesti!
  Ca sa intelegi, Rogozanu & co ocolesc cu buna stiinta adunarea si inmultirea. Simpla enumerare a PSDeilor corupti arata ca sunt un clan. Roaga-l tu pe Rogo sa-ti explice intr-un articol, acum cat nu este ocupat cu pisatul pe el de vot.

  SISI
  2015-02-11 00:05:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Dacă ne reamintim poziţia luată de Voicu vis a vis de informaţiile tainice transmise lui Vanghelie şi ne gândim oare cum le-a folosit Vanghelie, era şi ăsta agent acoperit?

  Oare nu era mai bună o comisie a Tribunalului Militar pentru anchetarea unui astfel de caz, sau la noi e altfel?

  nelutiu
  2015-02-11 09:13:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Ne place să „ne rupem in fițe” și avem consultanți politici ,analiști politici și economici,experți de toate felurile ,comentatori,intelectuali de… firmă(firma Băsescu,firma Ghiță,firma Gușe,firma Ponta etc.etc) cât să formăm o divizie și să-i trimitem,pe toți, in…Ucraina ! Cu atâția „specialiști” ar fi trebuit să fim deja pe…Marte !!! Țara asta este vai steaua ei ,suntem cei mai amărâți din Europa dar deși poporul are nădragii rupți în fund și am ajuns vidanjorii Europei toți aștia devin surdo-muți și orbi când trebuie să vină cu soluții reale și realiste DAR… CE-I PASĂ SĂTULULUI DE FLĂMÂND ! Trebuia să o traduc in engleză ca să înțelegeți?Că, acum aveți toți origini nobiliare ! Vă trimit în …originile voastre !!!

  Cornel
  2015-02-19 12:58:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!