RSS Feed

Businessul serviciilor, anticomunismul lucrativ şi alte mistere ale unui deceniu de anticorupţie

vezi toate articolele de
09 Feb 2015 la 13:20 40 comentarii 1345 vizualizari.

Alte învăţături şi sfaturi pentru supravieţuire în statul de drept:

  • Noi nu ştim, ne-am luptat cu Udrea de la bun început. Tot aud de astea din taberele “curate” ale anticorupţiei, de la Macovei pînă la Tapalagă. Iar eu le spun, aţi tăcut, aţi protejat, aţi avut unităţi de măsură complet inegale. Iar politicienii din PDL au beneficiat fără probleme de un motor de produs bani pentru campanii. PDL, un partid nu atît de bine organizat precum PSD, a ţinut piept în alegeri suplimentînd cu bani – între timp, evident, urlau că-i cumpără PSD pe săraci. PDL îi cumpăra pe bogaţi.
  • Udrea dovedeşte că DNA e tare, îi ia pe toţi. Nu, Udrea şi mulţi alţii ne amintesc că DNA a funcţionat cu dublă măsură. După ce termină campania anihilării păienjenişului Cocoş şi ai celorlalţi urmaşi ai liniei Bittner de afaceri, cum am mai spus, Kovesi şi Niţu ar trebui să-şi dea demisia.  Numirea procurorilor de acum doi ani, după negociere politică directă, a fost ruşinoasă. Dacă DNA e o instituţie bună, atunci ar trebui să funcţioneze şi fără Kovesi sau Morar.
  • Despre curajul DNA în sistemul corupt. Altă chestie pe care o tot aud este forţa de luptă şi curajul DNA-ului. Sigur, au fost rezultate încurajatoare. Dar să nu uităm că această divizie anticorupţie n-a avut curajul să devanseze cu măcar o zi lupta anticorupţie oportunistă, să pună investigaţia reală înainte de plecarea de la Cotroceni a preşedintelui TB. Nici o zi – abia în ultimele luni din 2014 camarila din jurul fostului preşedinte a început să fie deranjată! Totul a mers molcom şi oportunist conform alternanţei politice.
  • CURAJUL. De altfel, alţi profitori ai sistemului, oamnii lui Voiculescu se văd şi ei mari curajoşi. Oameni buni, Voiculescu a dus-o bine cu Băsescu, businessul a mers uns, chiar şi în tangenţele cu banul public sau cu lobbyul legislativ. Despre ce curaj vorbiţi voi? Apoi, sigur, se vîntură mult curajul anticorupţie – dacă a existat, a fost aproape anonim, oamenii care au provocat cu adevărat sistemul nu au ieşit în public bătîndu-se în piept.
  • Tipuri de oportunişti. Unii absolut nefrecventabili precum Papahagi, dar şi foarte mulţi oportunişti care acum vor să rămînă călare pe anticorupţie fără locomotivele Udrea-Băsescu, intelectuali care erau profesionişti la închis ochii, tot soiul de visători occidentaloizi care visau moşii europene unde biciuiau şerbi teleormăneni. Însă cel mai grav compromis care nu trebuie uitat: 90% susţinere a politicii de austeritate. Asta s-a petrecut contra bani, funcţii, privilegii. Ei au sufocat un mesaj consistent al României către UE, ei au sufocat mesajul social într-o mare de conformism.
  • Băsescu şi întoarcerea. Ieşirea de la congresul PMP a fost de un penibil desăvîrşit care arată o realitate simplă. Nu există mesaj politic fără funcţie. Un discurs de preşedinte pensionar nu mai interesează pe nimeni. Nimeni fără funcţie nu poate provoca o dezbatere. Cel mult poate provoca o rumoare media. Pentru că da, TB a fost un “telecomandant”, a crezut în televizor mai mult decît au crezut Voiculescu sau Sârbu.
  • Băsescu sedus de Udrea. E ruşinos de comodă “explicaţia Elenelor”, din interbelic pînă azi trecînd prin comunism. Băsescu, prins în mrejele unei (eventual) acoperite, a luat-o razna. A se slăbi. Vorbim despre bani aici, vreau să lămurim cît au furat şi cît au dat mai departe şi cui. Asta e tot ce contează. Restul telenovelei s-o lăsăm pentru amatorii genului.

Bonus: filozofie politică în două variante.

Businessul “special”. Scrie un articol interesant Tolontan (aici) din care extragem dovezi suplimentare pentru un mecanism analizat îndelung pe blogul ăsta. Mai ales în perioada post-criză două forme de capital au supravieţuit: capital mare privat transnaţional şi capitalul “secret”, sprijinit de servicii. Însă ambele s-au adăpat din bani publici sau din privilegii legislative. Mica iniţiativă, micul business şi o masă de angajaţi au plătit restul. Afacerile prin SRI sînt doar o altă formă de a recunoaşte un adevăr mai general: că nu rezistă nici un business mare fără privilegii şi susţinere de stat. La alţii funcţionează cu paradisuri artificiale (vezi uriaşul scandal SWISSLEAKS de zilele astea), ajutoare indirecte şi închis ochii, la noi formula de prezervare a unui capital intern este prin secretizare. Mă rog, e mult de glosat.

Anticomunismul lucrativ. Ce alte tipuri de “filozofii” au parazitat mişcările anticorupţie şi de occidentalizare în forţă? Filozofia restituirii integrale a averilor către abuzaţii de sistemul comunist. Aşa s-a şi creat o puternică “celulă anticorupţie” în Bucureşti (neatins de DNA pînă azi) cu Bică-Udrea-Cocoş etc. Restituirea integrală a fost şi rămîne o barbarie susţinută de obraji fini intelectuali, dar secondat de un business extrem de lucrativ. Sigur, s-au cultivat public sentimente înălţătoare de susţinere a victimelor comunismului, de recuperare a nobilei epoci interbelice, vaiere şi anticomunism aprig postcomunist. Pentru restul a existat însă Mastercardul politic, unde au curs fonduri electorale, sprijin pentru consilieri şi susţinători ai regimului (vezi spectaculosul caz Oprea cu 20 000 de euro pentru patru articole, dar şi ziarişti mutaţi spre prosperitate politică precum TRU, Baconschi şi alţi atîrnători).

P.S. Epoca Traian Băsescu (am scos împreună cu Florin Poenaru o antologie unde am analizat pe larg aberaţiile şi contradicţiile ultimului deceniu) trebuie depăşită, spun toţi. Da, numai că ea s-a întemeiat pe ipocrizii şi contradicţii intime ale sistemului economic în primul rînd – aşa au funcţionat şi stimularea intelectuală, şi susţinerea băncilor, şi legislaţie favorabilă pentru multinaţionale etc. E inutil să aştepţi altceva de la o Epocă Iohannis fără să vedem măcar o umbră de chestionare ale acestor mecanisme intime.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

40 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!