RSS Feed

Cameron-Ponta. Kiev: revoluţia rămîne portocalie sau devine ceva mai mult?

vezi toate articolele de
02 Dec 2013 la 15:20 8 comentarii 1061 vizualizari.

O declaraţie a lui Victor Ponta a trecut prin spaţiul public prea puţin taxată. A fost de o violenţă şi de o lipsă de respect, cu două zile înainte de ziua naţională, care a amintit de Traian Băsescu în zilele lui “bune” cu omul gras, omul slab etc.

Vreau să citiţi foarte atent ceea ce a spus premierul britanic şi să nu vă luaţi după traduceri făcute după ureche. Premierul britanic a afirmat că Marea Britanie ca şi celelalte ţări europene care mai au restricţii pe piaţa muncii le vor ridica de la 1 ianuarie şi acesta e lucrul cel mai important. În al doilea rând, a anunţat un principiu cu care şi noi putem fi de acord, acela că trebuie înăsprite condiţiile prin care să nu se abuzeze de sistemele de protecţie socială. Să nu ne mai trezim cu cei care se duc să îşi ia ajutoarele sociale cu Mercedesul şi stau în tot felul de vile.

Am citat de pe Deutsche Welle unde un ziarist evident ultraconservator îi aproba extraordinarul “realism” al premierului. Ce realism o fi să preiei clişeele tabloidale britanice şi să aprobi că chiar ar fi o problemă reală abuzarea sistemelor de protecţie socială?

După această declaraţie măreaţă, premierul a revenit înfoiat şi a retras jumătate din declaraţie şi a spus ferm că nu vrea să fim trataţi ca cetăţeni de mîna a doua. NU-mi plac isteriile, dar de ce să aprobi mecanisme retorice prin care Vestul vrea să respingă în masă drepturi. Nimănui nu-i pasă de două merţane luate cu ajutoare sociale. Nu ajutoarele sociale sînt problema, ci lipsa de joburi, economiile greu funcţionale. Dacă intrăm în amănunte nu e bine. Nu e bine pentru ei, pentru de-alde Cameron-Ponta.

Ce se întîmplă la Kiev?

O bună introducere făcută de Vasile Ernu aici.

Majoritatea celor care au contribuit la crearea business-proiectului „Ianukovici” şi-au luat deja dividentele. Aceste grupuri au controlat pînă acum în mare parte bugetul, resursele şi puterea acestui stat slab. A apărut o fisură în cadrul acestui bussines-proiect „Ianukovici” în momentul în care au apărut proiectele UE (mai degrabă, liberalizarea comertului cu UE) şi Uniunea Vamală (UV), ceea ce a atras o reconfigurare a businessului cu Rusia după o altă schemă. Aceste  diverse grupuri care pînă mai ieri faceau parte din „Familie” avînd interese financiare diferite au fost puse într-o situaţie de conflict. Însă cele mai mari conflicte tactice şi strategice dintre aceste două tendinţe, care pînă în acest moment făceau parte din acelaşi grup, au apărut în momentul reconfigurării noului buget de stat. Noua formă a bugetului de stat a devenit strîns legată de direcţia UE sau UV. Şi nu e vorba de „democraţie”, „vector european”, „civilizaţie”, ci de faptul că această balansare financiară într-o parte sau alta a afectat profitul unora din grupările financiare şi industriale, punînd în acelaşi timp  sub ameninţare celelalte grupuri şi modul lor de a face business. Avantajează o parte, dezavantajează altă parte.  În acest moment, prin tot ce a făcut şi face Ianukovici, se vede clar că o parte a business-proiectului „Ianukovici” a pierdut controlul asupra centrului puterii. E haos în grup, e haos şi bătaie în Rada, e haos pe EuroMaidan. Acum curg de toate, în toate direcţiile: puterea sub diverde forme, bani, propagandă, interese etc. Grupurile externe cu interesle lor trag şi ele de unde apucă.

Aceasta nu înseamnă însă că marea parte a populaţiei nu protestează sincer. Oare nu aşa a fost şi în 2004? Şi ce dezamăgiri au urmat! Dar ce va urma? Două posibilităţi: a) o parte a grupului va parăsi proiectul „Ianukovici” şi va încerca să facă o majoritate în Rada pentru a-l detrona pe Preşedinte şi gruparea lui politică b) „Familia” refăcută să salveze proiectul „Ianukovici” doar dacă el va fi profitabil pentru o grupare mai mare.

Întrebarea e: revoluţia rămîne portocalie sau devine ceva mai mult? Şi nu e o întrebare doar pentru Ucraina, deşi evident fiecare ţare îşi are specificul ei. E o întrebare şi pentru mişcările de stradă din Bulgaria sau România. E de ajuns un proeuropenism naiv ca acum 10 ani sau a venit vremea să punem la pachet cu UE şi cum ne dorim să arate această organizaţie. Ucraina nu e în UE, dar are dreptul ei să-şi imagineze o lume mai bună în UE. Numai că lumea ucrainienilor nu va fi mai bună dacă UE rămîne la fel. E valabil şi pentru membrii estici ai UE, pentru care această formă de organizare pare să aducă din ce în ce mai puţine lucruri bune.

O excelentă analiză a lui Petro Pustota arăta înainte ca protestele să izbucnească adevărata dilemă: paralizia între două soluţii proaste:

If one transposes the same plan into Ukrainian realities, one may predictably ask how to refund the households’ losses induced by neoliberal policies in an economy significantly lagging behind OECD standards. The reason for such hypothesizing is the recent IMF report that requests the aforesaid fiscal tightening and monetary loosening as the condition for an EU-Ukraine Association Agreement ratification. Mainly, on a fiscal side, there is “significant upfront increase in gas and heating tariffs for households,” within the monetary realm – low interest rate favorable for inward FDI, and inflation aiming to spur exports. The conditions look precarious first of all for micro-economic performance in terms of depressed demand. If the business and investment support fails to contribute to domestic industries’ competitiveness through a rise in productivity and thereby in increased wages, this can also cause macro-recession. Such fear is based on high local corruption levels (144-th position in the world rating) that can become a serious hindrance for transparent tenders as well as sound public profits from corporate tax-payments.

The other alternative for Ukraine – Customs Union membership – doesn’t promise much improvement either. The recourse-based Russian economy with its comparatively low productivity growth rate cannot facilitate either wages’ growth or advancement in Ukrainian macro-performance. In addition, overstated Russian gas prices for Ukraine have already become the talk of the town. As a consequence, recently the gas has also been imported from Germany and Austria. Considering new foreign policy possibilities that could bring about political change during the 2015 Ukrainian president elections, the Russian-directed foreign vector is quite anachronistic for most of the local voters, not promising any structural plan for the improvement of Ukrainian social standards.

Cît se va mai mulţumi UE să fie soluţia ceva mai puţin rea?, e şi asta o întrebare. O întrebare la care se poate răspunde cu întărirea unui nou bloc neoconservator cu intenţii neoliberale, ceea ce-ar însemna încă mult timp de dezastru pentru cetăţeanul de rînd estic, fie el european sau nu. Fireşte, există şi o cale grea, construirea unui mesaj democratic mai puţin centrat pe pieţe şi comerţ. Integrare fără integrare deja ştim noi românii cum e: naşpa.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

8 comments
 • 1

  ca sa intelegem mai clar de ce ernu, si deci si rogozanu abereaza: familia afaceristilor sprijinitori de ianukovici este strict legata de relatiile cu rusia. cu alte cuvinte, nu pot exista rupturi aici. factiuni din aceasta familie au de castigat din apropierea de ue cat am eu de castigat daca insulele feroe castiga campinatul mondial de fotbal. aceasta familie, in integralitatea ei, a impus respingerea tratatului cu ue, pentru ca ei pierd in primul rand. pastila aruncata de ernu si macularea protestelor de la kiev incearca sa obnubileze faptul ca stangistii romani se simt foarte inconfortabil cand vad un milion de oameni protestand impotriva rusiei. in mintea lor prinsa intre ochelari de cal nu poate incapea ideea ca moscova poate avea atatia opozanti chiar intr-un loc unde rusia ar trebui sa fie stapan absolut.

  iar despre asistatii cu mercedes, cred ca rezonabil ar fi pentru stanga inocenta sa cerceteze mai intai, si nu sa raspunda unor clisee cu alte clisee.

  berenger
  2013-12-02 16:04:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  …dar asta nu e o noutate!

  berenger e mai prost decat prevede legea
  2013-12-02 17:05:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  “Nu ajutoarele sociale sînt problema, ci lipsa de joburi”

  draga nea rogo ultrahipersimplist mai ejti taica, sau in varianta be nu citesti ce scrii.

  asta e marxism de banda rulanta idei aruncate pentru ca seamana cu nici tu nu mai stii de unde ai plecat unde vrei sa ajungi, china nu e o optiune sau da

 • 4

  Ce face sovromistii, combate-combate?

  :) )))))

  Chianti
  2013-12-02 18:30:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Poveştile cu asistatul care-şi ridică ajutorul social cu Mercedesul sau cele cu omul slab şi omul gras fac parte din bagajul expresiilor tipice pentru conservatori. Ponta, daca era un autentic social-democrat, nu ar fi putut niciodată sa scoată pe gură elemente discursive conservatoare. O să mă gândesc bine înainte de a mai da un vot pentru acest tânăr obraznic şi superficial.

  Sunt înmatriculate în România cam 350-360 de mii de autoturisme scumpe.
  ziare.com/artic../

  Audi, Mercedes, BMW, Porsche, Bentley, Maserati, Ferrari, Rolls-royce, Aston Martin, Maybach şi Bugatti înfrumuseţează şoselele patricei şi, din când în când, cimitirele ei.
  Sunt mult mai multe autoturismele de lux decât familiile care primesc ajutor social. Probabil că o parte a şomerilor bătrâni îţi ridică ajutorul de şomaj cu Audi-ul din dotare.
  Altfel, toţi ştim că patronii români circulă cu tramvaiul, metroul, şareta şi căruţa trasă de boi, nu-i aşa?!

  casandra
  2013-12-02 19:01:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  deDAY BLACK poAnta~CAMER(LE)ON RE’vine Mao Ze’N Dun’Gi EMANATUL din ” DESENELE ANIMATE 1989 ” parintele lui Mi To Man

  ...DE'vine'O'reREVOLUTIE
  2013-12-02 21:26:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Eu am ieşit în stradă pentru Roşia Montană şi împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Fac asta pentru mine şi copiii mei, dar şi din solidaritate cu cei care sunt năpăstuiţi de corupţii de la putere şi din solidaritate cu cei care vor fi afectaţi imediat de aceste exploatări distructive.
  Sunt solidar cu localnicii din Roşia Montană care nu vor să-şi părăsească gospodăriile.
  Sunt solidar cu localnicii din satul Siliştea din comuna Pungeşti, sunt solidar cu toţi oamenii din zona Bârladului, din Dobrogea, din Bihor, al căror pământ va fi otrăvit, a căror apă va fi otrăvită, al căror aer va fi otrăvit de această exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Citiţi studii făcute de universităţi americane la ele acasă! Fracturarea hidraulică dăunează grav sănătăţii!
  Sunt solidar cu oamenii din Moşna şi Mihăileni şi Metiş care încearcă să facă agricultură ecologică, dar pe ale căror pământuri firma Prospecţiuni S.A. împrăştie abuziv cabluri şi dinamită, fără să ceară acceptul proprietarilor.
  Dar ce este solidaritatea asta de care tot vorbesc?
  Solidaritatea este atunci când vezi un alt om atacat de o fiară sălbatică şi sari să-l ajuţi. De ce faci asta? Pentru că este şi el tot om ca tine. Pentru că într-o zi s-ar putea să te afli într-o situaţie ca a lui şi să ai nevoie de ajutorul lui. Pentru că ajutându-l pe el îţi creşte sufletul.
  Am ieşit în stradă din solidaritate. În toate cazurile de mai sus, fiara sălbatică de care trebuie să ne apărăm este corupţia politicienilor. Manifestările de protest în stradă sunt o unealtă obişnuită a cetăţenilor unei democraţii. Constituţia consfinţeşte dreptul cetăţenilor la liberă exprimare. Acţiunile Guvernului de reprimare a protestelor prin intermediul Jandarmeriei sunt abuzuri. Trebuie să ieşim în continuare în stradă până când abuzurile conducătorilor ţării asupra cetăţenilor ţării vor lua sfârşit.

 • 8

  mbt schuhe günstig online kaufen Cameron-Ponta. Kiev: revoluţia rămîne portocalie sau devine ceva mai mult? « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!