RSS Feed

Campania ”Salvați Roșia Montană!” s-a predat Poliției. Cu tot arsenalul din dotare. Cum a reacționat ”autoritatea”

vezi toate articolele de
13 Dec 2011 la 11:22 13 comentarii 1501 vizualizari.

Un pix cu care a fost semnată petiţia pentru Salvarea Roşiei Montane, un mouse cu care s-a dat click la pagina de Facebook a campaniei, o pensulă sau un tub de vopsea cu care au fost pictate banere cu mesaje pentru Roşia Montană sunt doar câteva dintre obiectele “periculoase” şi ”incriminatoare” (foto, stânga) pe care aproximativ 20 de membri ai Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” le-au depus ieri în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, activiștii s-au autodenunțat și i-au scutit pe jandarmi și pe polițiști de efortul de a le confisca.

Gestul a fost unul de protest împotriva intervențiilor jandarmilor din ultimele luni, în special în București, care i-au vizat pe cei care luptă pentru salvarea Roșiei Montana. Într-o primă fază, Jandarmii au refuzat ”predarea” și au încercat să elibereze trotuarul. ”Nu vă împing!”, repeta unul dintre agenți, în timp ce-i împingea la cel mai propriu mod cu putință pe manifestanți. În cele din urmă, după aproximativ o oră, cu îmbrânceli și legitimări suplimentare (foto, dreapta), un chestor a ieșit din clădire, pentru a discuta cu persoanele prezente și pentru a primi o scrisoare deschisă adresată Ministerului Afacerilor Interne și Jandarmeriei Române.

***

(din textul scrisorii – textul integral aici)

”În ultimele luni, mai multe evenimente – manifestări paşnice – ce au avut loc in Bucureşti au fost întrerupte de intervenţiile violente, nelegale asupra activiştilor prezenţi din partea Jandarmeriei Române, dintre care amintim:
- 8 noiembrie – în cadrul OccupyTVR, flash-mob paşnic în faţa sediului TVR pentru a denunţa cenzura din presă privind subiectul Roşia Montană, reprezentanţii Jandarmeriei au dispus legitimarea tuturor participanţilor, 5 dintre ei fiind urcaţi cu forţa în duba Jandarmeriei şi duşi la secţia de poliţie;
- 1 Decembrie – cu ocazia festivităţii prilejuite de Ziua Naţională a României, mai mulţi activişti ai campaniei Salvaţi Roşia Montană au fost legitimaţi, bruscaţi, percheziţionaţi şi deposedaţi de bunurile pe care le aveau asupra lor în mod ilegal şi abuziv de către forţele de ordine ale Jandarmeriei Române;
- 10 decembrie – zeci de persoane care manifestau paşnic în Piaţa Universităţii cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, printre care şi voluntari ai campaniei Salvaţi Roşia Montană, au fost bruscate de forţele de ordine, luate pe sus în duba Jandarmeriei şi duse la secţia de Poliţie.
Campania ”Salvaţi Roşia Montană!” consideră că reacţiile Jandarmeriei Române sunt disproporţionate, contravin Legii Adunărilor Publice şi contribuie la pavarea drumului către un stat poliţienesc de care, nu cu plăcere, societatea românească îşi aminteşte. Acţiunile brutale, în forţă, ce desconsideră necesitatea exprimării de opinii în spaţiul public nu fac cinste niciunei instituţii publice din România, menite să contribuie la o societate democratică ce crede în pluralismul de opinii.

(…)

Revoluția Română nu a avut autorizație. A avut dreptul fundamental la libertate!
Ne cunoaștem drepturile și vom face apel la toate mijloacele legale și democratice pentru a le apăra. Cerem, pe această cale, Jandarmeriei Române să-și reconsidere poziția și metodele de acțiune vis-a-vis de societatea civilă, să vină în sprijinul libertății de exprimare specifică unui stat democratic și să onoreze astfel memoria celor care au luptat pentru liberaate în ‘89.”
***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

13 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!