RSS Feed

Când disperarea e mare inventăm societatea civilă. Sau o cumpărăm. Studiu de caz: Roșia Montană

vezi toate articolele de
23 Jun 2011 la 11:05 126 comentarii 1092 vizualizari.

”Grupul este o inițiativă fără precedent în România”. Declarația îi aparține lui Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, mai nou (de ieri, în mod oficial) membru în Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană.

Despre ce e vorba? În urma unui comunicat de presă am aflat că, ”în premieră pentru România”, s-a constituit un grup (format din 48 de instituții și persoane), ”reprezentanți ai societății civile”, care vor face lobby pentru proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană. Că pe acea listă o mare parte e formată primării din zonă (așadar, reprezentanți ai politicului, membri în numele primăriilor, nu în nume personal) are o prea mică relevanță pentru comunicatorii RMGC-ului (compania care visează aurul de la Roșia). Într-o țară în care prea puțini înțeleg ce înseamnă societate civilă, cui îi mai pasă de un asemenea amănunt?

La fel cum are o prea mică relevanță (pentru aceiași comunicatori) că pe listă se regăsesc și persoane care se află (la modul oficial) pe statul de plată (în calitate de consilieri, consultanți etc.) al RMGC. Ori că universitățile ”scoase la înaintare” de RMGC (cea din Petroșani și cea din Alba Iulia) le găsești cu greu în topul universităților din România (la care se adaugă amănuntul, deloc anecdotic, că rectorul Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Achim Moise, e unul dintre cei care și-au vândut terenurile de la Corna – Roșia Montană companiei, cu tot cu mormintele părinților săi).

Mai pui un pic de Bogdan Baltazar, câteva ONG-uri înființate chiar de către RMGC în zonă și alte câteva de care până ieri doar Dumnezeu auzise și uite așa rezultă ”societatea civilă”. Nu zău?

***

Și, totuși, cui îi folosește auto-desemnarea unui asemenea grup ca fiind ”societate civilă”? Pe cine ar putea induce în eroare o asemenea inițiativă? Din fericire, pe prea puțini. La fel cum în campania de strângere de ”susținători” de pe Facebook (în care doritorii să participe la o conferință ori susținătorii unei tinere alpiniste devin, automat și ”susținători” ai RMGC), minciuna e mai mult decât mirositoare. Mesajul e de genul (am mai scris asta): ”noi știm că voi știți că totul e o cacealma, dar ne prefacem că nu știm că voi știți dar vă prefaceți că nu știți”.

Mai mult, subțirimea listei scoase la înaintare de RMGC arată cât de lipsit de susținere civică e proiectul de la Roșia Montană. Să pui universitățile din Petroșani și Alba Iulia, un consilier financiar, câteva primării (care, o scurtă paranteză, și-au cam depășit atribuțiile, dar ăsta e un alt subiect), în contrapondere cu Academia Română, cu Universitatea ”Babeș-Bolyai”, cu ASE București, cu Ordinul Arhitecților și Uniunea Arhitecților din România, cu Europa Nostra (cea mai mare și reprezentativă fundație de protejare și salvare a patrimoniului cultural din Europa), cu ICOMOS (principalul ONG raportor pentru UNESCO), să încerci să compari fundațiile ”Pro Patrimonio”, ”Ion Rațiu”, ARA, Ad-Astra (cu multiple programe, burse, premii) cu Asociația ”Cats & Dogs” din Abrud e cel puțin hilar.

Din acest punct de vedere, Grupul de Suținere a proiectului Roșia Montană e binevenit. Pentru că evidențiază cine susține planul de exploatare minieră de 15-20 de ani a celor de la RMGC și cine susține alternativa de dezvoltare durabilă (pe termen nederminat) bazată pe valorificarea patrimoniului cultural de excepție de la Roșia Montană.

***

P.S.: Eric Reguly, jurnalistul canadian de la ”The Globe and Mail”, autor, în 2010, al unui amplu material despre Roșia Montană, a câștigat săptămâna trecută, pentru articolul în discuție, ”Canada’s National Magazine Awards”. ”Canada’s National Magazine Awards” este o competiție care premiază cele mai bune materiale jurnalistice realizate pe parcursul unui an, Eric Reguly câștigând locul 1 la categoria ”Investigative reporting”. Despre articolul în discuție am scris anul trecut (aici), iar materialul integral îl puteți citi aici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

126 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!