RSS Feed

Când psihologia și magia își dau mâna. Se întâmplă la Cluj

vezi toate articolele de
17 Dec 2010 la 16:53 10 comentarii 1578 vizualizari.

N-am mai scris de ceva vreme despre ce mai fac psihologii clujeni. Și poate credeați că au intrat în vacanță. Ei bine, nu. Dovada? O carte de terapii cu benzi desenate care va fi lansată luni. Amănunte mai jos:

”Retmagia și minunatele aventuri ale lui Retman” reprezintă cadoul special de Crăciun, oferit de Catedra de Psihologie Clinică și Psihoterapie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj. Cartea va fi prezentată și lansată public luni, 20 decembrie 2010, de la ora 18.00, la Librăria Origine (Calea Moților, nr. 111, Cluj-Napoca).

Lucrarea, apărută la editura RTS, reprezintă o culegere de povești ilustrate, realizată de către psihologii clujeni cu scopul de a oferi principii utile pentru creșterea și dezvoltarea copiilor și adolescenților. ”Sunt povești create de către psihologi pentru a dezvolta la copii emoții și comportamente sănătoase. Altfel spus, este psihoterapie transmisă prin povești. Personajul principal, Retman, este echivalentul eroilor din poveștile clasice, Făt Frumos, Greuceanu, sau moderne, Superman”, a declarat profesorul universitar, doctor în psihologie, Daniel David, coordonatorul lucrării.

”Retmagia…” se adresează, într-o formă accesibilă, atât părinților și copiilor, cât și profesioniștilor psihologi în activitățile lor curente de consiliere. Pe lângă prezentarea lui Retman și a lumii lui vrăjite (Raționalia), cartea conține povești-exerciții despre cum poți scăpa de anxietate, depresie, furie ori sentimentul de vinovăție, grupate pe diferite categorii de vârste (de la 4 până la 18 ani). De asemenea, partea finală oferă fișe și jocuri care ajută la învățarea și verificarea comportamentelor emoționale sănătoase dobândite, precum și două ”decaloage”, al iraționalității, respectiv al raționalității.

Eficiența poveștilor elaborate de psihologii clujeni a fost deja testată și studiată științific, multe dintre ele fiind puse în scenă în cadrul serbărilor din grădinițe, copiii și părinții receptându-le extraordinar de bine.

Retman (al cărui nume derivă de la Rational-Emotive Therapy) este un concept elaborat în anii 80 de către psihologii americani, care l-au abandonat însă atunci din lipsă de fonduri (costurile ridicate în acea perioadă a realizării benzilor desenate). Psihologii clujeni au reluat proiectul începând cu 2008 și au obținut acordul colegilor de la Albert Ellis Institute, din New York, pentru a folosi numele. Personajul – design-ul fizic, conceptualizarea și acțiunile sale – sunt însă complet diferite de varianta americană.

Prezentarea publică a cărții, de luni, 20 decembrie, de la ora 18.00 (Librăria Origine, Calea Moților, nr. 111) va fi făcută de către dr. psiholog Daniel David (coordonator) și inivitații săi, dr. psiholog Anca Dobrean și dr. psihiatru Viorel Lupu.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!