RSS Feed

Capitalismul și elitele intelectuale românești

vezi toate articolele de
23 Jul 2013 la 09:28 6 comentarii 1617 vizualizari.

Predominant de dreapta, elitele intelectuale din România se caracterizează, de peste douăzeci de ani, printr-o adeziune necritică la capitalismul neoliberal, asociat aproape instinctiv cu libertatea, democrația, creșterea economică și, în genere, cu tot ce e bun și occidental. Discursul critic la adresa capitalismului este foarte slab reprezentat în spațiul public de la noi, în condițiile unei Stângi intelectuale încă incipiente și ale fuziunii ideologice dintre conservatorism și liberalism (căci, începând cu Eminescu și trecând prin gânditorii interbelici, a existat un filon anti-capitalist în conservatorismul românesc, abandonat însă în zilele noastre, din ce se poate observa).

Deși parcă mai puțin visceral în ultimii ani, de când au început să se facă auzite și opinii alternative, orice critică adusă capitalismului este încă, de cele mai multe ori, întâmpinată cu stupoare, fiind degrabă respinsă ca un veritabil reflex cripto-comunist, o dovadă clară a incapacității de a înțelege și accepta realitățile istorice, o dezolantă „încremenire în proiect”. În schimb, elitele noastre par mai preocupate să se dueleze de peste douăzeci de ani cu fantoma comunismului (cu mai mult elan decât pe vremea comunismului însuși) decât cu problemele lumii actuale – o adevărată încremenire în proiect, aș spune, tipică pentru defazarea cronică a societății românești. Astfel, tradiționala iresponsabilitate politică a elitelor intelectuale românești, manifestată din plin înaintea și în timpul comunismului, s-a tradus, după căderea acestuia, tocmai prin cramponarea patologică de trecut și prin eșecul de a produce un discurs critic la adresa societății contemporane (poate însăși menirea unor elite intelectuale), discurs care ar fi presupus, implicit, și o raportare critică la preceptele și mecanismele care caracterizează capitalismul epocii noastre.

Acest eșec are la bază o eroare elementară de raționament, încă surprinzător de răspândită în sfera noastră publică: de vreme ce comunismul a fost cum nu se poate mai rău, înseamnă că opusul său, capitalismul, este cum nu se poate mai bun. E un caz paradigmatic de maniheism politic (altă marcă tradițională a elitelor noastre intelectuale), care eludează un adevăr fundamental: dacă ceva e mai bun decât altceva, nu înseamnă automat că e desăvârșit, că e ideal, că nu avem motive să-l criticăm și, în mod corespunzător, să-l modificăm ori să-l înlocuim. A fi mai bun (sau mai puțin rău) nu înseamnă a fi perfect, numai că asta pare să le scape multor intelectuali români, care efectiv lasă impresia că nu găsesc niciun cusur sistemului capitalist. S-ar părea că, pentru ei, capitalismul nu e vinovat de nimic, iar relele care i se pun îndeobște în cârcă, cum ar fi polarizarea socială sau monopolizarea piețelor, au, de fapt, alte cauze (statul asistențial, cel mai adesea) ori pur și simplu nu există (vezi încălzirea globală, catalogată ca simplă propagandă anti-capitalistă).

Desigur, există și voci mai rezonabile, care acceptă, într-o doară, natura imperfectă a capitalismului, numai că replica lor urmează inevitabil: comunismul e infinit mai rău decât capitalismul. Astfel, se anulează din start șansa unei dezbateri critice privitoare la capitalism. Dacă pomenești inegalitățile sociale crescânde, rapacitatea băncilor ori exploatarea muncitorilor din țările subdezvoltate, ți se amintește de îndată de pușcăriile din anii ’50, prigoana Securității și cenzura ideologică, de parcă nu am avea de ales decât între cele dintâi și cele din urmă. Numai că poți foarte bine să le critici și pe unele, și pe altele – denunțarea nedreptăților din comunism nu e deloc incompatibilă cu denunțarea nedreptăților din capitalism. Ba, dimpotrivă, s-ar putea spune: dacă vrei să fii consecvent cu principiile morale fundamentale în virtutea cărora denunți nedreptățile din comunism, atunci trebuie să denunți și nedreptățile din capitalism. Altfel spus, critica pe temeiuri etice a comunismului real nu e doar compatibilă, ci și complementară cu critica pe temeiuri etice a capitalismului. Doar că aceasta din urmă, deși e mai relevantă pentru epoca în care trăim, e încă străină, în mare măsură, elitelor intelectuale din România.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

6 comments
 • 1

  Domnilor, nu pot sa nu comentez decit cu vorbele unui educator din secolul XIX care spunea : ” nu incetez sa ma minunez de infinita capacitate a mintii omenesti de a rezista introducerii noilor cunostinte utile”. Acesta este adevarul , oamenii simt si inteleg ca este ceva anormal cu lumea in care traim si, totusi, merg mai departe rezistind impulsului de a cerceta , pornind de la premiza falsa ca ” raul” nu ii va afecta personal. Capitalismul erei industriale a apus, capitalismul financiar de astazi devoreaza toate resursele de bogatie si pe cele umane. Dupa ca a terminat extragerea de resurse din tarile lumii a treia a trecut la tarile capitaliste dezvoltate, de la detinatorii de locuinte la piata subprime a imprumuturilor frauduloase, apoi la imprumuturile studentilor, la depunatorii in banci, la planurile de pensii etc.etc. Progresul fara egal al tehnologiei productiei si productivitatii muncii nu s-a tradus prin cresterea nivelului de trai in lumea occidentala , din contra, austeritate si inglodare in datorii, decivilizare , somaj si disperarea tinnerilor care nu pot intra in viata. Acumulari nemaiauzite de bogatie la virful piramidei, lumea rentierilor incepe sa se separe de lumea in care traim noi ceilalti. In acelasi timp, economiile emergente continua marsul spre propasire economica fiind la adapost de rapacitatea sistemului financiar occidental. Este absurda orice disputa ideologica in fata cruntei realitati in care traim, ce importanta are apartenenta ideologica cind toti suntem victimele aceleiasi gigantica menghina care ne stringe ??

  Sorin Muncaciu
  2013-07-24 00:03:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  “Domnilor, nu pot sa nu comentez decit cu vorbele unui educator din secolul XIX”

  Corect este “nu pot comenta decat cu” , eventual acceptabil “nu pot sa comentez (cu altceva) decat cu”.

  Ca sa fi invatat ceva de la acel educator , gramatica v-ar fi fost indispensabila. Va este si azi.

  @Sorin Muncaciu
  2013-07-24 01:11:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  “economiile emergente continua marsul spre propasire economica fiind la adapost de rapacitatea sistemului financiar occidental.”

  Vezi ca n-ai invatat nimic de la educatorul acela ?
  Economiile emergente nu sint la adapost, deoarece rapacitatea sistemului este globala. Acele economii sint crescute precum vitele pentru muls si sacrificare.

  parerismul emfatic
  2013-07-24 01:21:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @parerismul emfatic

  un ex, de muls la sacrificiu: economia RO
  care nu era emergenta ci mai curand a fost/este in amurg/crepuscul /degenerescenta grava

  (*stiu, stiu, nu sunt ‘termeni economici’ ; lasam asa…)

  fara politruci
  2013-07-24 11:40:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  test

  cicu
  2013-08-01 14:35:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @@Sorin Muncaciu:
  Apreciez tendinta dv. catre perfectiune…O atentionare vehementa asupra unei neatentii din partea autorului comentariului…Desigur,gramatica este importanta.
  Dar ce parere aveti cu privire la articol ? Care este pozitia dv. cu referire la acest aspect ? Stiu,nu este nevoie sa-mi raspundeti ! Un propagandist,un comunistoid etc..Am dreptate ?
  Autorul SIGUR are dreptate !
  Cu sau fara “a^” din “a” sau “a^” din “i”….
  Cu stima !
  PS. Aceeasi atentie o acordati si gramaticii folosita de foarte multi tineri pe Facebook ?

  George
  2016-04-15 09:16:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!