RSS Feed

Caracatița mafiotă PDL – Modelul ”de la Cluj”. Și ”Dansez pentru Roșia Montană” (FOTO)

vezi toate articolele de
18 Nov 2011 la 10:47 90 comentarii 2662 vizualizari.

Pe 5 decembrie 2009, cu o zi înaintea votului final pentru funcția de președinte al României, mi-am făcut publică opțiunea. Dintre cele ”două rele” rămase în cursă, am considerat atunci că ”răul mai mic” este Mircea Geoană. Anunțul i-a luat oarecum prin surprindere pe o parte a prietenilor și cunoscuților mei, îndeosebi cei care nu locuiesc în Cluj. Pentru acea opțiune am prezentat două motive: 1) modul în care Traian Băsescu se poziționase în cazul Roșia Montană; 2) sistemul mafiot instituit de PDL la Cluj și asupra căruia aveam temeri că va fi ”instituționalizat” la nivel național.

În privința primului punct, nu mai există acum niciun dubiu. Când la dezbaterea finală, Traian Băsescu a invocat ”opinia specialiștilor” care ar trebui să se pronunțe în privința proiectului RMGC de la Roșia Montană, a fost înlăturat cel mai mic dubiu de ce parte se poziționează. Apelul la ”specialiști” îl făcuse de nenumărate ori până atunci și propaganda RMGC. Dar știam că singurii ”specialiști” recunoscuți sunt cei aflați pe statele lor de plată. Și că opinia specialiștilor în PR și lobby  va prima în fața cea a economiștilor, arhitecților, arheologilor, biologilor, geologilor, sociologilor etc., exprimată individual sau în numele unor instituții publice, organizații profesionale sau fundații (Academia Română, ASE, UBB, OAR, UAR, ICOMOS, Ad-Astra, ARA, Pro Patrimonio ș.a.). Evenimentele ultimelor luni au confirmat, din păcate cu vârf și îndesat, ceea ce anticipam atunci, Băsescu devenind agentul publicitar nr. 1 al RMGC.

Afirmația legată de ”sistemul mafiot de la Cluj” a fost privită însă cu nedumerire, în special de cei care, așa cum spuneam, nu locuiesc în Cluj. Imaginea Clujului, în special a municipiului Cluj-Napoca, a fost una extrem de pozitivă după trecerea peste ”epoca Funar”. Dezvoltarea economică, socială, imobiliară, sportivă, festivalieră explodase. Mi-aș permite chiar să afirm că orașul ”duduia”. Și nu era doar o imagine. Ci realitatea. Clujenii au câștigat bătălia pentru spațiul public, cartierele apăreau și creșteau peste noapte (din păcate însă, absolut haotic), Boc și Tăriceanu tăiaseră panglica de la Nokia, o investiție Mercedes a fost ratată la mustață, dar alți investitori din domeniul auto erau anunțați în zonă, succesul TIFF devenise de necontestat, fiind urmat de alte festivaluri de muzică, teatru, film, dans, CFR câștiga campionatul și învingea Roma în Liga Campionilor și exemplele puteau continua. Deși era final de an 2009, Clujul era orașul în care criza se făcea simțită cel mai puțin (investițiile se opriseră, însă consumul – un indicator economic esențial – continua să se mențină la cote ridicate, mult peste media națională).

În fine, din punct de vedere al corupției, Clujul stătea relativ bine. Scandalul ”Gazeta”, afacerile lui Paszkany și două dosare legate de prostituție și traficul de ”carne vie” nu se comparau cu marile tunuri naționale date de baronii PSD. Mult mai puțin vizibil, pentru cei din exterior, era însă fenomenul așa-zisei ”mici corupții”. În acest domeniu (al corupției) la Cluj se lucra cu sume mici (în comparație cu alte cazuri mediatizate). Însă în acest sistem erau prins aproape tot ce mișca în oraș. De la tarabele din piațe până la mici birturi ori cafenele. Tot ce depindea cât de cât de vreo licitație/autorizație de la Primărie ajungea, mai devreme sau mai târziu, să ”cotizeze”. Am prezentat, la un moment dat, cazul străzii Piezișe, care trece prin Complexul Studențesc Hasdeu, și care e înțesată de mici birturi, cafenele, print-shop-uri și diferite magazine. Unor prieteni care aveau o mică afacere în zonă, le-a intrat într-o zi în casă electricianul. Și cât se poate de direct le-a spus că este dispus, contra unei sume modice, să le dea lunar înapoi contorul de consum de electricitate. Adăugând că ”toți cei de pe Piezișă fac asta”. Calculând la numărul micilor afaceri de pe Piezișă, ar fi rezultat, pentru electrician, o sumă frumușică. Însă electricianul ”de serviciu” nu putea să fie singurul aflat în joc. Dând contorul înapoi la toți cei de pe Piezișă, era evident că acel electrician mai trebuia să fie acoperit de unii șefi, care închideau ochii în privința diferenței dintre consumul înregistrat și cel facturat. Și acea sumă totală, împărțită la mai multe persoane, devenea nesemnificativă. Nu reprezenta o miză reală, pentru care să merite să riști pușcăria. Și atunci, care era explicația? Destul de simplă, dar terifiantă în același timp: cei care acceptau să le fie dat contorul înapoi, deveneau hoți. Pentru câteva sute de lei ”economisite” riscau dosare penale. Implicit, mai devreme sau mai târziu, deveneau șantajabili. Era momentul în care începeau să ”cotizeze”. Desigur, sub diferite acoperiri legale, îndeosebi sponsorizări.

Un asemenea scenariu diabolic pare desprins din filmele de serie de la Hollywood. Dar nu e. Iar detaliile care apar acum în dosarul lui Sorin Apostu vin să-l confirme. Sumele cele mai mari care apar în discuție se învârt în jurul zecilor, cel mult a sutelor de mii de euro. Însă apar și alte ”amănunte”, care chiar par ”mizilicuri”: vacanțe plătite în străinătate, decontarea hainelor cumpărate de soția primarului dintr-un magazin din mall, bonuri pentru decontarea benzinei pentru mașinile personale ale primarului și soției lui, culminând cu acuzația de încasarea unei cotizații de la pepenarii din Dăbuleni, care își vând, în fiecare vară, lubenițele la Cluj (!). Și tot aparent desprinse din filme sunt și alte detalii din dosar: modul în care primarul se întâlnea cu diferiți alți învinuți, seara sau chiar noaptea, la ultimele etaje ale parking-urilor, faptul că singurii clienți ai cabinetului de avocatură al soției primarului erau firme care aveau contracte cu Primăria, faptul că, timp de câteva luni, soția primarului a trecut o singură dată pe la birou propriei firme de avocatură (și atunci, preț de câteva minute) iar singurul contact cu clienții pe care îi ”consilia” era emiterea de facturi. ”Cireașa de pe tort” sunt cele 17 telefoane ale lui Sorin Apostu, cele mai multe cu cartele pe care le schimba în permanență (un detaliu 3.0: pentru a comunica numărul de telefon al unei cartele, două dintre persoanele urmărite în caz au apelat la mesageria de pe… Facebook).

Aceste ”detalii” și ”amănunte” construiesc imaginea de ansamblu a unui sistem absolut sufocant. Cel puțin la fel de nociv, dacă nu chiar și mai nociv decât marile tunuri date la nivel național în ultimii 20 de ani. Un astfel de sistem nu căpușează și nici nu fură niște proprietăți sau bunuri, ci blochează orice inițiativă și afacere (cât e ea de mică – de la o cafenea până la vânzătorii de lubenițe) care refuză să se ”integreze”. Să ”cotizeze”. Nu doar că e imposibil să pornești sau să dezvolți o afacere dacă nu ești dispus să ”cotizezi” (pierzând, una după alta, licitațiile publice), dar dacă te încăpățânezi să reziști doar în domeniul privat (fără nicio afacere cu statul) ești asaltat de controale, amenzi, procese. Asta e ”inovația de la Cluj”, sau ”modernizarea” dacă doriți: dezvoltarea e permisă însă doar în cadrul sistemului. Fie că e vorba de o rochie, de un bon de benzină, de o tonă de lubenițe, cu ceva tot trebuie să ”contribui”. Dacă nu, dispari.

***

Acum, temerea mea e alta. Dacă acest caz nu se va finaliza cu o condamnare, iar Sorin Apostu va candida la finalul anului următor pentru un nou mandat de primar, sunt convins că va câștiga. Explicația pentru acest comportament mă depășește însă. Căutați-o în tratatele de psihologie.

***

Aseară (joi) în Piața Unirii din Cluj s-a dansat pentru Roșia Montană. În această seară (vineri), de la ora 19.00, are loc o nouă acțiune: Silent Disco. Din mobilizarea de pe Facebook: ”Facem Silent Disco! Veniti fiecare cu telefonul, iPodul sau mp3-player-ul, puneti-va la casti ce muzica va place si care credeti voi ca ar putea fi muzica revolutiei de la Rosia Montana si dansati! Pentru schimb de opinii si de dragul interactiunii, va rugam sa lasati comment-uri aici cu ce muzica aduceti. Puteti fi oricand o sursa de inspiratie pentru altii!…”

Foto: Cluj.info

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!