RSS Feed

Cărţi 2015

vezi toate articolele de
31 Dec 2015 la 11:37 comenteaza acum 1328 vizualizari.

Cele mai bune cărţi în 2015. Una din multele listele posibile. Am ales cîteva cărţi mai speciale, din ce-am prezentat şi la BookFace, rubrica de la Realitatea. Traduceri, apariţii româneşti importante sau pur şi simplu cărţi la care am ajuns eu anul ăsta. Poate vă foloseşte. Aştept şi sugestii.

Începem cu lecturi rapide, de distracţie, pentru stimulare rapidă, cu sau fără prea multe calorii cerebrale arse. S-au tradus anul ăsta la noi două satire demente, imposibil de evitat, zic eu. Una a lui Welsh, alta a lui Palahniuk.

Irvine Welsh – Viaţa sexuală a gemenelor siameze, Polirom

- Aici o să locuieşti o lună, cel puţin. Cît o să mai stai după aia depinde doar de tine.

- Dar… dar…

- Singurul lucru care mă interesează e curul ăla plin de slănină pe care stai. O să mă urăşti pentru asta, dar mie mi-a devenit din ce în ce mai limpede că eu nu pot să-mi fac treaba şi să te ajut să slăbeşti, dacă nu-ţi pot controla mediul.

Chuck Palahniuk – Beautiful You. Un roman super-amuzant. O satiră care ia la ţintă best-sellerurile soft-porn, de tip 50 shades of Grey. Palahniuk n-a mai fost în aşa formă literară de la “Bîntuiţii”, o incredibilă aventură neagră în povestiri scurte. În “Beautiful You”, Palahniuk organizează întîlnirea între eroul geek, un soi de Steve Jobs sadic care vrea să cîştige monopol pe piaţa orgasmului feminin, şi gospodina cu vis romantico-materialist: dorinţa de a-l găsi pe acel erou bogat, frumos şi dominator. Dar mai ales bogat. (sursa).

A apărut un roman nou al lui Franzen. Purity, o carte în care se pierd din ambiţiile realiste şi cresc necontrolat impulsurile satirice.


Şi episodul doi, Franzen:

A fost tradus “Supunere“, al lui Houellbecq, la Humanitas. A apărut în plină agitaţie, noi atentate, refugiaţi. Şi au venit şi interpretările aberante, mulţi sperînd probabil că-l pot folosi pe Houellebecq ca armă împotriva “distrugerii valorilor”. Or, Houellebecq a scris un roman bun despre cum să te cocoloşeşti intelectual sub vremi. De reţinut în carte e atmosfera non-informaţională, non-reţele-de-socializare a unui război civil ţinut în secret. Adevărata viziune nu ţine de fricile de refugiaţi sau Islam, ci de felul în care se poate secretiza un război.
Eveniment important: debutul colecţiei “Clasicii marxismului”, colecţie alcătuită de  Gabriel Chindea şi de Andrei State, cu traducerea (de Maria Magdalena Anghelescu) cărţii “Istorie şi conştiinţă de clasă”, Georg Lukács. Un fragment despre supraspecializare, drag mie:

câtă vreme destinul celui ce munceşte apare ca un destin izolat (ca şi cel al sclavului din Antichitate, de exemplu), viaţa claselor dominante se poate derula în cu totul alte forme. Abia capitalismul a produs, odată cu structura economică unitară pentru întreaga societate, o structură a conştiinţei unitară formal pentru ansamblul acestei societăţi. Iar această structură se exprimă tocmai în faptul că problemele de conştiinţă ale muncii salariate se repetă în clasa dominantă, rafinate, intelectualizate, dar tocmai de aceea intensificate. “Virtuozul” specialist, vînzător al capacităţilor sale intelectuale obiectivate şi reificate, nu devine însă numai un spectator în raport cu procesul social (nu putem nici măcar sugera aici cît de mult adoptă administraţia, jurisprudenţa etc. modernă felul de-a fi al fabricii, în contrast cu producţia meşteşugărească), ci cade într-o atitudine contemplativă şi în privinţa funcţionării propriilor sale capacităţi obiectivate şi reificate. Cel mai grotesc se manifestă această structură în jurnalism, unde subiectivitatea însăşi, ştiinţa, temepramentul, capacitatea de exprimare devin un mecanism abstract, pus în mişcare de legităţi proprii, independent atît de personalitatea “proprietarului”, cît şi de natura material-concretă a subiectelor tratate. “Absenţa convingerilor” în rîndul jurnaliştilor, prostituţia trăirilor şi convingerilor lor personale nu pot fi înţelese decît ca o culme a reificării capitaliste.

Neapărat de citit Mihai Iovănel (eseul despre Caragiale, de multă vreme nu s-a mai scris aşa inteligent şi vioi despre întîi stătătorul între inteligenţi şi vioi), Roman poliţist. Musai cartea lui Ştefan Guga despre H.H. Stahl, un mare intelectual corect citit, corect recuperat.

La capitolul distracţie totală, două titluri cu “fete” demne de reţinut, personaje puternice de thriller serios: Fata dispărută şi Fata din tren. Şi Mr.Mercedes, al lui Stephen King (Nemira), pentru o scenă de mare maestru în care un tip într-o maşină de lux intră în plin într-o coadă imensă de şomeri.

Alte cărţi pe care le-am mai recenzat cu interes polemic sau plăcere sau amîndouă anul ăsta: Doina Ruşti cu un roman nou, Aldulescu şi Cimpoeşu, pe ei îi citesc constant şi au venit cu noi cărţi.

Momente importante:

 • Celan – Opera poetică, primul volum, traducerea George State.
 • momentul Syriza – l-am punctat cu prezentări de texte ale unor intelectuali greci foarte activi în presa anglosaxonă, de la Lapavitsas pînă la mult mai comercialul Varoufakis.
 • Familia Popescu, primul volum din opera lui Cristian Popescu, publicat la Tracus Arte
 • Cronologia vieţii literare româneşti, anii ‘90-’92. Foarte stranie şi utilă lectură din activitatea intelectuală românească de după 1990
 • Plante exotice – antologia alcătuită Cistelecan & State, a ieşit o colecţie de eseuri foarte interesante despre marxişti români (am scris şi eu unul, dar nu de aia a ieşit cartea atît de bună:)

  Le mulţumesc celor de la cartepedia.ro, cei care m-au ajutat tot anul cu titluri dintre cele mai diverse.

  Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

   

  Comentează


  Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
  Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
  Un film explicativ e disponibil aici


  ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

  RSS Postari

  Cele mai vizualizate

  Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

  Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


  Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

  Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

  Romania Curata
  Curs de Guvernare

  Ultimele comentarii

  afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

  © 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

  Strategy & Technology: PUBLYO
  Marketing & Sales: Q2M
  Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!