RSS Feed

Cărțile de jurnalist. Ale lui Ghișe și ale noastre

vezi toate articolele de
03 Oct 2010 la 14:10 4 comentarii 774 vizualizari.

Poate ați aflat, poate nu, despre ideile năstrușnice ale lui Ghișe din așa-zis-ul proiect de lege legat de reglementarea activității jurnaliștilor. Printre altele, Ghișe visează la instituirea ”cărții de jurnalist”, un fel de patalama care să ateste dreptul oamenilor de a se exprima în spațiul public. Dacă aduc în discuție aberația asta e doar pentru că l-a inspirat pe colegul de breaslă (jurnalistică) Andrei Aroneț să lanseze o leapșă legată de ”cărțile de jurnalist”. Doar că se referă chiar la cărți. Au răspuns până acum (din ce am găsit eu) : Mihnea Măruță, Vasile Racovițan, Radu Neag și Cristina Pîrvu.

***

La început au fost cărțile lui Ioan Chirilă, de jurnalism (aparent) sportiv. Despre modul în care acestea s-au transformat însă în manuale de geografie, istorie ori relații internaționale, într-o perioadă dominată de gri-urile presei de propagandă, am scris însă cu altă ocazie.

În 1989, a apărut, la Editura Tehnică, o carte cel puțin ciudată (privind retrospectiv perioada apariției): ”De la silex la siliciu: Istoria mijloacelor de comunicare în masă”, coordonată de Giovanni Giovannini. ”La ce-ți folosește?” a fost întrebarea mamei (care încă mai visa la viitorul meu statut de inginer ori de profesor de fizică), mirată că am investit 21,50 de lei (”economiile” mele pe o lună, rezultate din banii pe care îi primeam pentru biletele de autobuz – 1,50 lei, o călătorie -, pe care îi puneam însă deoparte, preferând să traversez orașul pe jos, investindu-i ulterior în covrigi calzi ori cărți).

Mi-a ”folosit” însă în deturnarea definitivă de la materiile tehnice spre cele umaniste și, mai ales, către domeniul comunicării de masă. Autorii lucrării porneau de la desenele rupestre și apariția vorbirii (inclusiv de la ipotezele conform cărora vorbirea nu ar fi apărut doar ca un mijloc de a exprima gândirea, ci că ar fi avut scopul practic de a controla conduita indivizilor) și ajungeau până la videotext (apărută la noi în 1989, cartea fusese definitivată în 1984).

***

Apoi a venit recomandarea surprinzătoare a unui profesor din facultate: ”Povestașul”, de Mario Vargas Llosa. Surprinzătoare pentru că asocia enigmaticul personaj călător prin jungla amazoniană cu primul… jurnalist. Și, totuși, la început asta trebuie să fi fost jurnalistul. Un personaj al cărui scop și rost este de a duce mai departe poveștile, de la un trib la altul. În jurul povestirilor lui se crează timp și temporabilitate. Povestașul însuși e o gazetă volantă, un ziar umblător, pe care îl ”citesc” cei la care ajunge. Verbele povestirilor lui au timpuri (trecut, prezent, viitor) și aceste timpuri pătrund în limbaj dând naștere istoriei. Iar timpul local nu se mai măsoară în funcție de succesiunea zilelor ori a anotimpurilor, ci în durata care trece de la o vizită la alta a povestașului.

Dar, mai presus de toate, în jurul povestirilor lui se crează o comunitate – comunitatea celor care ascultă și împărtășesc aceleași povestiri.

***

Au trecut anii. În 1990, pe vremea când la noi minerii încă mai plantau panseluțe în Piața Universității, Roger Fiedler folosea pentru prima dată, într-un articol, termenul ”mediamorphosis”. Și nu avea legătură cu prima definire a acestui termen (legată de influența pe care media o are asupra imaginii unui politician), ci cu modul în care media (online în special) transformă structural o societate. În 1997, Fiedler își finalizează cercetările din domeniu într-o carte: ”Mediamorphosis. Să înțelegem noile media”, apărută și la noi, în 2004, la Editura Idea. Un prieten, Vasile Ernu, mi-a făcut-o cadou. La acea vreme, în România, internetul încă se afla în stare de tranziție de la epoca fierului la revoluția industrială. Drept pentru care, doi ani mai târziu, când le-am spus colegilor, la demarerea proiectului online pentru ”Clujeanul”, că nu va trece mult timp până când ședințele de redacție ale unui ziar local le vom face pe o plajă din insula Formentera (o opțiune subiectivă, generată de pelicula ”Lucia și sexul” ;) ), încă mă priveau ciudat, zâmbind neîncrezători.

Am fost un pic optimist – estimasem atunci, în 2006, că acest lucru se va întâmpla în 2-3 ani. Dar nu am greșit foarte mult. O parte din previziunile din ”Mediamorphosis” au devenit deja realitate. Locul în care mă aflu acum, când scriu acest text, nu mai are nicio relevanță. La fel cum e irelevant faptul că pe majoritatea colegilor de pe VoxPublica nu îi cunosc personal.

***

Acestea sunt câteva din cărțile mele de jurnalist (ar mai fi ”Galaxia Gutenberg”, a lui McLuhan ori ”Pendulul lui Focault”, a lui Umberto Eco, dar acestea sunt deja despre filosofia comunicării). Cărți care au anticipat sau anticipează schimbările și care, tocmai prin această anticipare, generează acțiuni, comportamente și… schimbare. Și, mai ales, generează comunități care ajung să fie definite prin modul în care comunică.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!