RSS Feed

Cărțile mele pentru 2016

vezi toate articolele de
29 Dec 2016 la 06:40 comenteaza acum 1314 vizualizari.

CELE MAI BUNE CĂRȚI 2016, din cele prezentate la rubrica bookface, de la Realitatea TV.

2016 a fost și el un an de citit-anexă, citit-documentar, adică a fost plin de lectură presată de prezentul imediat. De altfel, după 2010-11, cărțile de lămurire ba despre crize economice, crize diplomatice, razboaie sângeroase acoperite cu celebrele ”războaie culturale” au contat foarte multe în cititul nostru de toate zilele. Așa că am întocmit o posibilă listă. Sunt aici și cele mai bune, și ceea ce se cheamă carte-eveniment (ceva care naște un fior, dar nu se știe exact de ce), ba chiar și ce n-am terminat sau ce n-am apucat să citesc dar o voi face în scurt timp. Am selectat câteva pastile video din prezentările TV, inevitabil prea scurte, inevitabil simple pastile de promovare oricât de mult aș vrea să evit convenția TV de 2 minute. Sunt destul de multe cărți fără versiuni în română. Nu cred că asta mai deranjează prea tare, doar trăim înaltele și, după unii, ultimele etape ale ultraglobalizării.

Elena Ferrante este din ce în ce mai citită și la noi. Anul ăsta, după apariția celui de-al treilea volum din tetralogie, înțeleg că a intrat și în topul vânzărilor. Foarte bine. Anul ăsta a fost plin și de marea descoperire a adevăratei identități a scriitoarei. Nu m-a interesat ”adevărata identitate”, am căscat de mi-au trosnit fălcile la marile revelații.

Franco Moretti, Grafice, hărți, arbori, tradus în sfârșit în română. La ce veleitarism e prin literele românești, omul ăsta poate fi o găleată cu apă rece în fața unor critici, să se mai trezească.

Lavinia Braniște. Interior zero e o carte foarte bună. Niște rânduri mișto, restul laudelor în clip: ”Mă copleșește gena asta generoasă a omenirii. Ciuperca asta care a năpădit pământul și care-și face de cap are în ea resursele de a-și regenera fiecare componentă oferindu-i ciocolată și tampoane. Mă simt în siguranță printre oameni. Mai nasol o să fie acasă, când o să-mi fie frică să mă culc. ”

Criza din Turcia. Cihan Tugal, The Fall of the Turkish Model, despre modelul turc și decăderea ”liberalismului islamic” după ”primăvara arabă”. Cartea e de istorie comparatistică și evaluări sociologice, ideologice extrem de prețioase.

Siegrfried Kracauer, Ornamentul maselor. Mereu o plăcere și un posibil manual despre dezinvoltura cu care intelectualul se poate arunca la luptă cu ce arme are la îndemână, unelte de ziarist, filozof, ideolog etc. Știu că e o modă să strâmbi din nas la tot ce ține, chiar și tangențial, de școala de la Frankfurt. E modă cam idioată, din punctul meu de vedere. Un fragment tipic de tare:


Franzen – Puritate. Tradus la noi anul ăsta. Mi se pare că se cam îneacă în satiră și pierde suflul din Corecții sau Libertate. Dar romanul a plăcut. A plăcut și la noi unde combinația de conservatorism cu noile tehnologii prinde la greu. Puzderia de povești și mai ales pofta de poveste fac din Puritate un narcotic plăcut cu senzația că ai tras în plămâni toată lumea contemporană cu toate problemele ei.

Wolfgang Streeck. M-a enervat pozitiv mai ales cu Buying time, o carte despre necesitatea ieșirii din euro pentru recuperarea democrației la nivel național. Pe finalul anului a ieșit și cartea cu titlu și temă apocaliptică pornită dintr-un articol foarte clar și deprimant din New Left Review despre căderea capitalismului. Streeck a și dat câteva interviuri interesante pe final de an. A fost de urmărit, a formulat perfect până și chestiunile cu care nu e de acord unul ca mine, de pe bietele poziții stângiste estice.

Perry Anderson. L-am tot citat și citit cu articole, dialoguri și anul ăsta. Omul e un munte de erudiție și inteligență de care te mai sprijini să-ți tragi suflarea.

Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi. Un medic își depistează un cancer. Povestea taie ca un bisturiu. Fără anestezici sentimentali inutili.

George State, Crux. O autocaracterizare scrisă de poet: ”Intrucit scriu putin si rar, poeziile din acest volum apartin unui interval de timp mai larg. Legate printr-un fir tainic si in pofida unor coincidente, textele de inceput si cele finale imi par urzite de miini, de minti diferite. Prima sectiune a fost redactata in 2003-2008. Citind-o astazi, prin fata ochilor imi trece o imagine desprinsa parca dintr-o alta viata si simt, indicibil, o prezenta familiar-nefamiliara, recunoscindu-ma totusi in strainul pe care-l privesc. Dintr-o anume insatisfactie, aceea ca versurile nu erau suficient de novatoare, in 2005 am inceput sa lucrez – haotic, nestiind daca voi ajunge undeva – la ceva oarecum diferit, ciclul secund al cartii. Prin forta lucrurilor, m-am oprit in toamna lui 2008. Dupa o perioada aparte, de acutizare a afectelor, intre mai 2010 si mai 2011 am scris ultima parte a volumului, care este urmarea unei radicalizari a intelegerii (menirii) poeziei, unde fiecare rind serveste o masinarie lirica destinata productiei de trairi.” (George State)

Ovidiu Țichindeleanu, Contracultură. Carte de neocolit pentru cine dorește să înțeleagă stânga românească din anii 2000 încoace.

William Totok, Elena Irina Macovei – Între mit și bagatelizare. Despre reconsiderarea critică a trecutului. Ion Gavrilă Ogoranu și rezistența armată anticomunistă din România.O carte absolut necesară de aducere cu picioarele pe pământ din vârtejurile anticomuniste necontrolate.
O carte eveniment a fost ”Solenoid” a lui Cartarescu. Nu m-am grăbit să intru în corul de lângă piedestal. Voi reveni cu o recenzie la anul.
Bandiții lui Vasile Ernu. N-am apucat s-o citesc. Oameni în gustul cărora am încredere au lăudat-o deja. Eu mi-am ținut titlul pentru vacanță.
Ovidiu Țichindeleanu, Contracultură

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!