RSS Feed

Cartonasul roșu pentru Băsescu și Hunoriada schimbă legea adunărilor publice. Libertate de exprimare doar cu aprobare. BONUS: Roșia Montană cum nu ați mai văzut-o

vezi toate articolele de
09 Sep 2011 la 13:58 4 comentarii 2795 vizualizari.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice un proiecte de lege privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (proiectul, în format .pdf, aici). Dacă va fi adoptat, proiectul ar urma să înlocuiască Legea nr. 61/1991 (vezi aici legea) care are același obiect.

Prin citirea în paralel a Legii 61/1991 și a proiectului MAI, se constată o schimbare esențială de abordare. Mai exact, dacă Legea 61/1991 are ca scop facilitarea și garantarea libertății de exprimare, proiectul MAI prevede o serie de norme al căror scop expres este îngrădirea și limitarea pe cât posibil a acestei libertăți.

Ilustrativ în acest sens este dispariția chiar a primului paragraf din primul articol al Legii 61/1991, în care se arată: ”Libertarea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de alta natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea este garantată prin lege”. Această prevedere, care definește clar scopul legii, nu se mai regăsește în proiectul MAI.

Mai mult, procedura declarării adunărilor publice ar fi înlocuită cu procedura aprobării lor. Diferența dintre ”declarare” și ”aprobare” este enormă. ”Declararea adunărilor publice” are ca scop informarea autorităților competente pentru a lua măsurile necesare ca adunarea publică să se poată desfășura și pentru a-i proteja pe participanții la adunare. Scopul declarării unei adunări publice este tocmai cel prevăzut în art.1 al Legii 60/1991: ”garantarea libertății cetățenilor de a-și exprima opiniile”. În schimb, ”aprobarea” prevede o serie de măsuri și condiții restrictive împotriva organizării unor adunări publice. În acest sens sunt normele legate de clasificarea ”riscului” unei adunări publice (prin inducerea ideii că libertatea de exprimare ar reprezenta ”un risc” – cu atât mai mult cu cât gradul de risc ar urma să fie estimat de o instituție militarizată – Jandarmeria) ori motivele (definite foarte vag și interpretabil) pentru care organizarea unor adunări publice ar putea fi interzise: ”motive rezonabile”, ”motive temeinice”, ”informații furnizate de instituții ale statului”, ”comportamentul organizatorului”. Ce înseamnă ”rezonabil” sau ”temeinic”? Ce fel de ”informații”? Ce tip de ”comportament”? Proiectul MAI nu aduce vreo clarificare.

O altă modificare importantă este cea referitoare la genul de adunări publice care NU au nevoie de ”declarare prealabilă” (conform Legii 60/1991), respectiv ”aprobare” (conform proiectului MAI).

”Nu trebuie declarate, în prealabil, adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfășoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.”, se arată în art. 3 al Legii 60/1991.

Ce prevede proiectul MAI:  ”Condiţia aprobării organizării adunărilor publice

Art. 9. – (1) Adunările publice se organizează şi se desfăşoară numai după obţinerea unei aprobări, în condiţiile prezentei legi.

(2) Prin excepţie, obligaţia prevăzută la alin. (1) nu trebuie respectată în cazul adunărilor publice organizate în scopuri religioase, promoţionale, al celor ocazionate de vizite oficiale, precum şi al celor care se desfăşoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.”

Manifestările cultural-artistice, sportive și comemorative sunt scoase de la excepții, fiind introdusă, însă, categoria manifestărilor ”promoționale”. Și astfel ajungem și la ”coincidențe”. După 20 de ani în care Legea 60/1991 s-a aplicat bine-mersi, proiectul de lege supus dezbaterii publice vine la foarte scurt timp după ce, în această vară, în mai multe orașe din țară au avut loc reprezentații de teatru amator cu piesa ”Hunoriada”, prin care Kelemen Hunor era ”descarcat de sarcinăministerială” (și de onoare) pentru descărcarea de sarcină dată de instituțiile Ministerului Culturii pentru Masivul Cârnic din Roșia Montană. De diferite ”descărcări” au mai beneficiat și alți politicieni, precum Emil Boc, Traian Băsescu, Eba ori Lazslo Borbely. Mai mult, în a doua jumătate a lunii august, la Cluj și București au fost organizate flashmob-uri prin care i s-a arătat cartonașul roșu lui Băsescu. La Cluj (cel puțin) de fiecare dată, agenții de poliție și jandarmii au încercat să oprească manifestările și i-au legitimat pe participanți. Întrebați de ce fac acest lucru, polițiștii au afirmat că ”manifestările nu au aprobare”. Asta chiar dacă, în conformitatea cu legea în vigoare, acestea nu aveau nevoie de nicio aprobare (eventual, cel mult, dacă ar fi considerat necesar, ar fi fost nevoie de o declarare prealabilă).

Ei bine, după toate acestea, MAI vine cu acest proiect de lege prin care se impune ”aprobarea”. Cum scriam și cu alte ocazii, nu mai cred demult în ”coincidențe”. Mai am o minimă speranță în Constituție și în faptul că prevederile ei vor bloca acest proiect de lege al cărui scop este limitarea și îngrădirea libertății de exprimare. Pentru că tovarășilor de la MAI ar trebui să le intre bine în cap: libertatea de exprimare NU are nevoie de aprobare!

***

BONUS: Câteva imagini, cu scanări ale Bisericii Catolice din Roșia Montană, realizate de grupul de arhitecți austrieci EKG BAUKULTUR. Unora le pasă mai mult decât ministrului Culturii din România de patrimoniul de la Roșia Montană.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

4 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!