RSS Feed

Casa natală a lui Kelemen Hunor a fost ”expropriată”. ”Marea expropriere națională” continuă

vezi toate articolele de
11 Oct 2011 la 00:14 3 comentarii 2107 vizualizari.

O bandă în alb și roșu, un afiș și o înștiințare. Atâta durează o expropriere. Sau, mai exact, atât va dura dacă proiectul de modificare a Legii Minelor, care a trecut de Senat și ar urma să intre la vot în această toamnă în Camera Deputaților, va fi aprobat. Proiectul de lege, menit să majoritatea actelor și avizele legale pe care RMGC nu a reușit să le obțină până în acest moment pentru a porni proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană, ar urma să faciliteze calea și celorlalți investitori care au pus ochii pe mineralele României (aur, argint, cupru, uraniu etc.).

În esență, proiectul de modificare a Legii Minelor este, de fapt, o lege specială de expropriere. O lege prin care atribuțiile judiciare și administrative ale statului legate de instituția exproprierii ar trece în sarcina (și la latitudinea discreționară) a titularilor de licențe de exploatare. Mai mult, proiectul ar aduce atingere și atingerii dreptului de liber acces la justiție, prin instituirea unor cauțiuni imposibil de plătit de către cei care dori să conteste exproprierile. O analiză amănunțită a acestui proiect de lege puteți citi aici.

Pentru a atrage atenția asupra acestui proiect de lege, activiști din cadrul Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” au demarat acțiunea ”Marea expropriere”, ajungând până acum în județele Sibiu, Bacău, Iași și Harghita. Scopul acțiunii este de sensiblizare a opiniei publice și de conștientizare a faptului că, la o adică, o asemenea lege ar putea să încalce drepturile oricărui cetățean român, nu doar al localnicilor din Roșia Montană.

Astfel, în cadrul acțiunii au fost ”expropiate” primării, școli, castele, muzee, grădinițe, consulate, sedii de partide, sediile unor instituții media ori simple case. Săptămâna trecută, ”Marea expropriere” a ajuns și în satul Cârța, localitatea natală a ministrului Culturii, Kelemen Hunor, cel care, în luna iulie, a semnat descărcarea de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, devenind susținător al proiectului RMGC.

Se înțelege, Poliția și Jandarmeria din Bacău, Iași și Miercurea Ciuc a ținut să iasă în evidență, domnilor cu uniformă fiindu-le mai greu să înțeleagă că, în ciuda caracterului inedit de desfășurare, a fost vorba de o acțiune de informare asupra unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. Și că, în consecință, nu e necesară aprobarea nimănui pentru a organiza asemenea acțiuni de informare.

”Marea expropriere” va continua și în săptămânile următoare. Voi reveni cu amănunte și imagini.

***

Exproprierea casei natale a lui Kelemen Hunor din Cârța (jud. Harghita):

Decizie de expropriere:

Exproprierea monumentului lui Marton Aron (Miercurea Ciuc):

Exproprierea unui loc de joacă pentru copii (Miercurea Ciuc):

Exproprierea Castelului Miko (Miercurea Ciuc) :

Exproprierea Palatului Brukenthal (Sibiu):

Exproprierea sediului UDMR (Sibiu):

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!