RSS Feed

Casa şi/sau Poporul

vezi toate articolele de
15 Feb 2010 la 19:57 118 comentarii 538 vizualizari.

Peste douăzeci de mii de români harnici şi răbdători nu s-au prea sinchisit de praznicul amoraşilor de peste week-end, în schimb au încropit o coadă straşnică şi multicoloră la uşile Casei Poporului. Enormul ambuteiaj uman nu a putut fi înfăţişat de la un capăt la altul cu mijloace tehnice precare, drept care s-au filmat cadre aeriene splendide. Pentru muzeografii rebegiţi de frig la Adamclisi, Bruckenthal, Ipoteşti, MŢR sau Antipa, un asemenea aflux ar fi reprezentat, în amploarea sa extraordinară, un soi de asediu vesel, precum şi semnul unei naţiuni care îşi devorează cu pasiune istoria şi cultura, după dezgustul şi apatia celor douăzeci de ani de izbânzi democratice. Mergând mai departe cu măsurătorile, vă invit să vă imaginaţi oraşul Râşnov lăsat în plata nisorii şi a câinilor vagabonzi, în timp ce locuitorii se cazează confortabil, cu spaţii mari între camere, în enormul fagure din buricul capitalei.

Nu putem şti şi nici bănui motivaţiile fiecărui nod din coada stufoasă care şerpuia leneş în jurul Palatului Parlamentului, însă reporteri destoinici au intervievat câţiva oameni dispuşi să îşi lămurească în public curiozitatea.

Între ei, o bătrânică ceva mai şcolită, plictisindu-se de trăncănelile partenerilor de aşteptare şi de curiozităţile lor –vai- prea concrete, a simţit nevoia să pluseze metaforic: “Am venit să văd unde s-a făcut istoria” a spus ea, cu o mină solemnă. Carevasăzică istoria s-a făcut, a răposat, iar noi trăim de douăzeci de ani în post-istorie, suspendaţi deasupra cronologiei nefaste a României post-belice. Mai mult, istoria s-a făcut acolo, la Casa Poporului, nu la Palatul Parlamentului: numele cel nou nu numai că nu clintit nici măcar  un centimetru din arhitectura imaginarului colectiv, ci a produs diverse umori: familiile muncitorilor morţi la construcţia namilei şi nu au renunţat la doliu, intelectualii s-au scârbit, arhitecţii şi-au acoperit ochii cu pudoare estetică, în timp ce poporul suveran refuză să-şi dea Casa pe un Palat în care se lăfăie taman ăia pe care i-a scurtat la referendum. E posibil ca în preajma grandiosului monument istoric oamenii să devină în chip misterios mai concilianţi, mai puţin necruţători cu trecutul lor; cu cât te îndepărtezi mai mult de locul cu pricina, construcţia se micşorează în ochii noştri tot mai mult, până e acoperită de praful Lipscanilor şi de turlele de jucărie ale bisericilor din ceea ce bucureştenii numesc cu evlavie, Centrul Istoric. Cum atmosfera devine respirabilă şi familiară, raţiunea cârcotaşă a poporului se redeşteaptă, şirul invectivelor se reia, conştiinţa democratică îşi dă mâna cu ura de clasă politică într-o horă nebună.

Şi totuşi, de ce atât de mulţi oameni s-au înghesuit la poze cu “doamna Roberta”? Verifică vigilenţa cu care se face reforma statului. Sau poate vor să-şi ia adio, înainte ca Palatul Parlamentului, mai corect Casa Poporului, să se transforme într-o Bibliotecă Naţională rece şi nefrecventabilă sau în vreun Mall pentru “ăi cu bani”…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

118 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!