RSS Feed

Căsătoria homosexuală şi efectele asupra copiilor adoptaţi

vezi toate articolele de
23 Sep la 19:07 110 comentarii 2 vizualizari.

Motto: Îl poți urma pe Hristos și să nu respecți egala demnitate a tuturor oamenilor? (Adrian Papahagi, Facebook)

Milioane de români vor merge la vot la referendum pentru a interzice practic căsătoriile homosexuale prin Constituţie. Este de remarcat că o bună parte dintre votanţi vor merge la urne fără să cunoască vreun homosexual care are intenţia de a întemeia o familie. Ca atare, impresiile lor sunt în mod necesar formate de ce spune pastorul, preotul, sau de ceea ce văd la televizor despre homosexuali. În mod cert mulţi dintre ei au o grijă reală că homosexualii vor adopta copii, iar soarta acelor copii va fi una tragică.

Orice schimbări în regimul adopţiilor în România sunt complicate de cazurile adopţiilor internaţionale cu probleme, de cazurile de pedofili străini veniţi în România pentru turism sexual sau de soarta orfanilor români traficaţi pentru prostituţie în vestul Europei.  Pastorii români îşi pot speria aşadar congregaţia cu un inventar de grozăvii referitoare la abuzuri asupra copiilor adoptaţi.

Pentru majoritatea votanţilor, homosexualii sunt aşadar pericolul nevăzut, care adună congregaţia în jurul valorilor. O afacere bună pentru culte, organizaţii religioase şi partide ce urmăresc să profite de pe urma acestei frici de pericolul nevăzut al adopţiilor homosexuale.

O mare parte din populaţie nu se lasă însă manipulată de “pericolul homosexual”, şi e nemulţumită de acest referendum din argumente de oportunitate: un demers juridic aparent inutil, costisitor, populist, manipulator, dezbinator în maniera lui Putin- în definitiv, cu cele 167 de milioane cheltuite pe acest referendum s-ar putea face şcoli, grădiniţe, etc. Cu astfel de logică orice om de bună credinţă poate să treacă peste subiect şi să stea liniştit acasă în weekendul referendumului.

Din această ultimă categorie de români nemulţumiţi de referendum fac însă parte oamenii care nu au nimic “împotriva” homosexualilor, dar nu ar fi de acord de pildă cu adopţiile homosexuale. Şi aici funcţionează o temere legată de efectele unei adopţii asupra copiilor.

In lumina experienţei statelor care au legalizat adopţiile pentru cuplurile homosexuale, aceste temeri sunt nefondate. Copiii cuplurilor gay din vest care au adoptat nu au suferit efecte adverse, în ciuda intuiţiei multora asupra beneficiilor prezenţei mamei (naturale). Un sumar al studiilor publicate, realizat de Cornell University, arată că din 79 de studii ştiinţifice, 75 au concluzionat că nu există efecte adverse asociate cu a avea părinţi homosexuali.

https://whatweknow.inequality.cornell.edu/topics/lgbt-equality/what-does-the-scholarly-research-say-about-the-wellbeing-of-children-with-gay-or-lesbian-parents/

Bine bine, vor spune unii, dar aceste studii s-au realizat în SUA, închipuiţi-vă copii adoptaţi de cupluri gay în şcolile româneşti şi în general în societatea românească: copiii ar suferi de pe urma homofobiei din societate: nu e egoist ca homosexualii să adopte copii, ştiind prin ce vor trece în societate? Alţi indivizi vor lua la socoteală studiile ştiinţifice, sau vor arăta vreun efect negativ omis.

Aici intervine ultima nuanţă, la care cu greu se ajunge în dezbaterea despre referendum: foarte puţini români- foarte puţini oameni în general au deprinderea de a respecta homosexualii ca fiinţe cu deplină demnitate umană, cu aceleaşi aspiraţii şi nevoie de iubire şi de a întemeia o familie ca şi persoanele heterosexuale.

În măsura în care tratezi homosexualii ca semeni de egală demnitate, dubiile despre efectele nocive ale adopţiilor gay nu îşi mai au rostul. Chiar dacă ar exista, ele nu pot fi puse în alte categorie decât cea a relelor transmise urmaşilor: este demonstrabil ştiinţific că a creşte într-o familie săracă, cu educaţie scăzută, a te naşte într-o etnie sau alta, au în medie o sumedenie de efecte nocive asupra copiilor. Este de asemenea demonstrabil ştiinţific că părinţii obezi riscă să transmită probleme de sănătate copiilor. Nu mai vorbim de alcoolism sau de consumul de ţigări în timpul sarcinii.

În ultimă instanţă însă, în momentul în care cuplul gay este tratat cu egală demnitate ca orice alt cuplu din societate, consecinţele adopţiei nu pot fi judecate speculativ, pe bază de presupuneri. Cu siguranţă susţinătorii Coaliţiei pentru Familie nu văd tragica ironie de a permite părinţilor să nu îşi vaccineze copiii din motive religioase, când anul trecut au murit zeci de copii nevaccinaţi, dar de a interzice cuplurilor gay adopţiile din motive de presupuse efecte nocive.

La nivelul demnităţii se lucrează în societatea românească: restrângerea discursului homofob din spaţiul public, eliminarea discriminării pe criterii de orientare sexuală, prezenţa homosexualilor în poziţii de vizibilitate (mai avem de aşteptat un pic până la politicieni gay). Pe măsură ce acest proces se va realiza va deveni evident că un cuplu homosexual nu e cu nimic mai puţin capabil să crească copii sănătoşi şi fericiţi decât un cuplu heterosexual, o realitate afirmată prin lege în cele 26 de ţări care permit cuplurilor gay să adopte copii.

Grija activiştilor din Coaliţia pentru Familie de a preveni căsătoriile homosexuale este inutilă: chiar şi în Estul Europei, în plin val reacţionar putinist, mersul istoriei este de a recunoaşte demnitatea oamenilor, indiferent de venit, rasă, etnie, dizabilităţi, orientare sexuală. Când acest proces se va realiza în privinţa cuplurilor homosexuale, articolul din Constituţie nu va servi decât ca un exemplu clar de discriminare, numai bun de eliminat.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

110 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!