RSS Feed

Cât de mare e minciuna lui Băsescu & RMGC cu miile de locuri de muncă de la Roșia Montană. Vizitați site-ul Gabriel Resources și aflați cifra reală

vezi toate articolele de
18 Sep 2011 la 19:20 33 comentarii 4625 vizualizari.

Dacă vă uitați la televizor e imposibil să nu fi fost asaltați de reclamele RMGC legate de miile de locuri de muncă pe care proiectul minier de la Roșia Montană ar urma să le creeze. O teză susținută publicitar, de altfel, și de președintele României, Traian Băsescu. La finalul spotului aveți și un îndemn de a vizita site-ul RMGC.

Într-adevăr, dacă intri pe site-ul RMGC, primul mesaj care îți sare în ochi e cel în care se afirmă că ”3.600 de români vor avea de muncă” dacă proiectul pornește. ”În faza de construcţie a minei, la Roşia Montană vor lucra 2.300 de oameni. Apoi, pe perioada de funcţionare a minei, Proiectul Roşia Montană va crea peste 3.600 de locuri de muncă directe şi indirecte, conform economiştilor britanici de la Oxford Policy Management”, scrie în alt mesaj de pe site-ul RMGC. Cum am menționat și cu alte ocazii, informațiile de pe site-ul RMGC nu sunt cele oficiale (acesta fiind un site publicitar, la fel cum Oxford Policy Management este o firmă de PR și lobby, nu Universitatea Oxford).

Dacă doriți informații oficiale, atunci trebuie să vizitați și site-ul companiei mamă – Gabriel Resources, care deține 80,69%  din RMGC. Fiind cotată la bursă, Gabriel Resources nu-și permite să se joace cu cifrele pe site-ul oficial. Iar dacă aveți răbdare să citiți sutele de pagini de studii și analize, veți afla măcar o parte dintre cifrele reale ale proiectului de la Roșia Montană. Cum ar fi și cele legate de locurile de muncă.

Astfel, veți putea citi studiul de fezabilitate realizat de Washington Group International, Inc. În 2005-2006, care a stat la baza proiectului depus de RMGC spre avizare la Guvernul României în iunie 2006. Câte locuri de muncă sunt necesare conform acestui studiu:

  • 1040 de locuri de muncă directe și indirecte (vezi facsimil) în perioada de construcție (910 directe, 130 indirecte)  ; adică mai puțin de jumătate decât cele din reclamele publicitare (iar aceste locuri de muncă sunt pe o perioadă maximă de 4 ani – cât durează faza de construcție a minei și a uzinei);
  • Un total de 634 de locuri de muncă în perioada de exploatare (vezi facsimil); aceste locuri de muncă nu se referă însă doar la cele directe, legate de mină și uzină, ci și cele indirecte, din administrație, contabilitate, IT, aprovizionare, resurse umane, relații publice, juridic, patrimoniu etc. (vezi facsimil); cifra e de 6 (șase) ori mai mică decât cea avansată în reclame!

Dacă doriți să aflați care sunt locurile de muncă generate direct de exploatarea minieră găsiți informații tot pe site-ul Gabriel Resources, mai exact studiul de fezabilitate refăcut în martie 2009 (după un prim studiu realizat în 2003) de către Independent Mining Consultants, Inc, din Tucson. La fel ca studiul realizat de Washington Group, și acest studiu a fost comandat tot de RMGC. Care este necesarul estimat de Independent Mining Consultans?

  • Un maxim de 68 de locuri de muncă de conducere (expați și/sau specialiști cu înaltă calificare);
  • Un maxim de 284 de locuri de muncă mediu calificate în al 9-lea an al exploatării, și o medie sub 250 de locuri de muncă mediu calificate în ceilalți ani (vezi tabelele de mai jos).

Dincolo de diferențele enorme (de 6 ori mai mici) față de minciunile publicitare, o analiză a locurilor de muncă oferite de proiect, arată că mai mult de jumătate (aproape 2/3 de fapt) din locurile de muncă oferite de proiect în perioada de exploatare nu vor fi ocupate de localnici, care nu au studiile necesare pentru așa ceva (de la cele din conducere până la cele indirecte: IT-iști, economiști, contabili, HR, juriști etc.). Despre modul în care ”dau de muncă” altor mii de români (marinari sau tiriști care fac unul sau două transporturi pentru RMGC, textiliști care croiesc câteva sute de salopete pentru RMGC etc.) vorbesc de la sine spoturile publicitare.

***

Priviți și comparați:

”3.600 de locuri de muncă directe și indirecte (site-ul publicitar al RMGC), 2.300 de locuri de muncă în perioada de construcție a minei”

1040 locuri de muncă directe și indirecte (910 directe, 130 indirecte) în perioada de construcție (studiu Washington Group; site-ul oficial Gabriel Resources)

634 de locuri de muncă directe și indirecte – vezi și organigrama – pe perioada exploatării (studiu Washington Group; site-ul oficial al Gabriel Resources)

65 de locuri de muncă (maxim) în conducerea operațiunilor miniere (studiu Independent Mining, refăcut în 2009, site-ul Gabriel Resources – click de două ori pentru a vedea tabelul mai mare)

284 de locuri de muncă (maxim, în medie sub 250) pentru exploatarea minieră (studiu Independent Mining, refăcut în 2009; site-ul Gabriel Resources – click de două ori pentru a vedea tabelul mai mare)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

33 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!