RSS Feed

Cât de sănătoase sunt minele de aur care utilizează cianura. Studiu american publicat astăzi

vezi toate articolele de
19 May 2010 la 15:35 63 comentarii 3265 vizualizari.

Niveluri ridicate de metale grele (mercur, cupru, arsenic, zinc), potential toxice au fost descoperite in probele de urina si sange ale unor persoane care traiesc in vecinatatea unei mine de aur si argint, care utilizeaza cianura, din Guatemala, se arata intr-un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Michigan de la Physicians for Human Rights. Grupul de cercetatori de la Physicians for Human Rights a fost distins, in 1997, cu Premiul Nobel pentru Pace.

Studiul este unul preliminar si, pentru a-si pastra caracterul independent, NU a vizat persoanele care au depus reclamatii legate de problemele de sanatate cauzate de cianura. Ce este important si relevant pentru similitudinea cu proiectul canadian de la Rosia Montana este faptul ca mina din Guatemala a fost deschisa in 2005, asadar este una care se bazeaza pe tehnologia de ultima ora, prezentata ca fiind sigura de catre investitorii canadieni, atat din Guatemala, cat si din Romania.

Aici puteti citi sumarul studiului publicat astazi in varianta originala, in engleza, iar mai jos varianta in limba romana, in traducerea Ramonei Duminicioiu.

Cercetatori in domeniul sanatatii mediului de la Universitatea din Michigan – SUA, au descoperit niveluri mai ridicate de metale grele potential toxice in probe de urina si sange ce provin de la cetateni din Guatemala, care traiesc in imediata vecinatate a unei controversate mine de aur si argint, situata in zona de vest a tarii, in comparatie cu probe ce provin de la guatemalezi care traiesc in zone mai indepartate de respectiva mina.

Analizand impactul asupra mediului, oamenii de stiinta au descoperit de asemenea, diferente semnificative de calitate a apei intre probe preluate din parauri aflate in aval de mina, comparate cu probe de apa preluate din amonte fata de amplasamentul minei si dintr-un rau mai indeparat. Oamenii de stiinta avertizeaza ca expunerea la metale cauzata de operatiunea miniera este posibil sa creasca in timp, si poate dura timp de decenii.

“Se cunoaste foarte putin despre impactul cumulat si combinat asupra sanatatii umane – in special in cazul copiilor – ca urmare a expunerii cronice la mixturi complexe ca cele studiate acum”, a declarat Dr. Howard Hu de la U-M Scoala de Sanatate Publica (School of Public Health), coautor al raportului de evaluare a Minei Marlin impreuna cu Niladri Basu, profesor asistent de stiinta mediului la Scoala de Sanatate Publica.

“Tocmai de aceea este imperativa desfasurarea de studii de amploare pentru evaluarea ecologica si epidemiologica pe termen lung”, a afirmat Basu.

Studiul cercetatorilor, coordonat si publicat astazi de Publicatia de specialitate Physicians for Human Rights, examineaza sanatatea umana si impactul de mediu al Minei Marlin, detinuta de compania Canada’s Goldcorp, print-o subsidiara din Guatemala, Montana Exploradora, Inc. Studiul arata ca probe biologice preluate de la un esantion de rezidenti din vecinatatea minei au niveluri mai ridicate de mercur, cupru, arsenic si zinc in urina si plumb in sange, decat persoane care traiesc la 7 km. departare de mina.

O delegatie ce a inclus cercetatorul care a coordonat studiul, a prezentat astazi rezultatele studiului locuitorilor din Guatemala, dintre care o parte si-au manifestat ingrijorarea ca anumite suferinte fizice pe care le au, ar putea fi cauzate de mina.

Totusi,studiul are si o abordare precauta, precizand ca “nu este clar daca amploarea actuala a acestor cresteri reprezinta o amenintare asupra sanatatii. “Desi fiecare metal testat este toxic la niveluri destul de ridicate, nici unul dintre  nivelurile depistate in probe nu depaseste ceea ce se considera a fi acceptabil de catre Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA precum si de standarde stiintifice recunoscute international”.

Mina Marlin a fost deschisa in 2005 si se asteapta sa ramana functionala pentru cea mai mare parte a acestui deceniu.

Studiul recomanda sa se efectueze studii ulterioare pentru aprofundarea efectelor asupra sanatatii si mediului, care sa fie apoi supervizate de un juriu independent. „Acest juriu independent ar permite o analiza transparenta si participativa si ar facilita dialogul intre partile interesate”, se afirma in raport.

Prin publicarea acestui studiu, Physicians for Human Rights a subliniat ca se transmite implicit un mesaj catre Guvernul din Guatemala privind obligatiile fata de cetatenii sai. „Statul este responsabil nu doar sa protejeze cetatenii de efecte asupra sanatatii lor dar si de posibile contaminari ale mediului inconjurator; Guvernul are si obligatii pozitive pentru prevenirea unor noi riscuri asupra sanatatii care pot fi cauzate de aceasta mina sau de altele,” declara, director adjunct al Physicians for Human Rights.

Autorii se arata precauti cu privire la faptul ca studiul, bazat pe probe biologice de la 23 de indivizi, preluate in timpul unei vizite de o saptamana in vecinatatea minei, in august 2009, nu poate fi vazut ca un studiu definitiv, ci mai degraba ca un studiu preliminar, de baza. Totusi, rezultatele arata „tendinte calitative si generalizate care permit tragerea de concluzii”.

Probe prelevate de la parauri din vecinatatea minei arata niveluri semnificativ mai ridicate de pH (masura de aciditate), conductivitate si temperatura, precum si aluminiu, mangan, cobalt si intr-unul dintre parauri chiar arsenic. Cercetatorii compara de asemenea probe de la muncitorii de la mina cu probe de la oameni care nu muncesc la mina, descoperind diferente semnificative de continut de metale grele in urina si sange. Deoarece muncitorii de la mina au acces la o dieta buna si servicii medicale oferite de mina, acestia se considera a fi intr-o stare generala de sanatate mai buna.

Studiul nu gaseste nici o asociere semnificativa intre nivelurile de metale grele si eruptii severe pe piele si boli respiratorii raportate de unele persoane care locuiesc langa mina, in special copii si oameni varstnici. Totusi, cercetatorii studiului nu au prelevat probe de urina sau sange de la copii, din cauza unui protocol de consimtamant informat, aprobat de Comitetul de Revizuiri al Universitatii. De asemenea cercetatorii nu au luat probe de la persoane care au inaintat plangeri. Eruptiile cutanate si efectele respiratorii sunt, conform studiului, specifice expunerii la cianura, substanta folosita la operatiunea miniera, insa nu au fost analizate in studiu.

Studiul a fost efectuat la cererea Comitetului Independent International pentru Impactul asupra Drepturilor Omului a Minei Marlin (Independent International Panel on the Human Rights Impacts of the Marlin Mine), comitet format din 4 membri, dintre care 3 academicieni de la Centrul pentru Civili si Drepturile Omului al Scolii de Drept Notre Dame (Civil and Human Rights of Notre Dame Law School) si un avocat de la Oxfam America. Comitetul va folosi studiul ca si componenta a propriului proces de analiza. Finantarea studiului a fost asigurata de Due Process of Law Foundation, cu sediul la Washington, DC.

Comitetul mai sus amintit a implicat echipa de cercetatori de la Physicians for Human Rights si de la Universitatea din Michigan pentru a desfasura o analiza independenta si impartiala cu privire la impactul asupra sanatatii si mediului cauzat de mina. Physicians for Human Rights mobilizeaza profesii din domeniul sanatatii pentru a promova sanatatea si demnitatea tuturor oamenilor prin protejarea drepturilor omului. Grupul de cercetatori de la Physicians for Human Rights  a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace in 1997. Mina Marlin este localizata la aproximativ 185 de mile, Nord-Vest de orasul Guatemala. Mina consta in doua cariere deschise si o mina subterana. In procesul de extragere a aurului din minereu este folosita cianura.

Goldcorp prospecteaza activ in prezent zeci de alte locatii din regiune, langa Mina Marlin.


Studiul integral, in format pdf, in limba engleza, il puteti citi aici:

***

P.S. Sper ca nu-si inchipuie cineva ca cercetatorii de la Universitatea din Michigan si cei de la Physicians for Human Rights sunt platiti de Guvernul Ungariei ori de cine stie ce monstruoasa coalitie internationala care vizeaza subminarea economiei Romaniei :) .

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!