RSS Feed

Cazul ’Voiculescu’ sau procesul privatizărilor româneşti?

vezi toate articolele de
08 Aug 2014 la 20:05 26 comentarii 2237 vizualizari.

După 6 ani de tergiversări există o sentinţă definitivă. 10 ani pentru Dan Voiculescu şi alte condamnări asemănătoare pentru cei din dosar. Pedepse mari şi măsuri fără precedent de recuperare a prejudiciului.  Unii observatori spun că societatea românească nu va mai fi la fel. O epocă pare că se încheie şi că vor exista efecte structurale.  Oare?

Să ne aducem aminte de condamnarea lui Adrian Năstase.  Aceeaşi emoţie colectivă, agitaţie şi luptă politică. Şi apoi nimic. Adrian Năstase a fost condamnat pentru că a folosit ilegal fonduri în campania electorală, o combinaţie de presiune administrativă şi corupţie în toată regula. Ştim că nu a fost singurul şi că de fapt fraudele financiare în folosirea fondurilor de campanie sunt mai degrabă regula şi nu excepţia. Cota alarmant de scăzută de încredere în partide este o reflecţie a acestei stări de fapt. Nu a mai fost condamnat nimeni notabil din acelaşi motiv. Şi mai grav, nu s-au modificat prevederile legale, procedurile şi capacităţile instituţionale care permiteau acest gen de fraudă.   În cazul lui Adrian Nastase am pierdut ocazia să demaram reforma politică şi electorală, să schimbăm modul în care se organizează şi finanţează partidele.  În loc de procesul clasei politice şi practicilor acesteia am avut doar ‘cazul’ Năstase.

În ambele situaţii ne concentrăm mult prea mult asupra persoanelor. Nici nu e de mirare având în vedere cine sunt dar riscăm astfel să rămănem la stadiul unui spectacol şi atât. Uităm şi atunci şi acum motivul pentru care cei doi au fost condamnaţi. Pentru că aceea este miza. Şi în cazul Voiculescu emoţia şi senzaţionalismul ne pot îndepărta de adevărata miză a condamnarii: privatizările tranziţiei româneşti, un proces major de transfer de bogăţie de la stat, adică în principiu noi toţi, către persoane şi companii private.

Pe acest transfer s-a fondat de fapt ordinea economică şi politică de acum, ordine din care Dan Voiculescu face parte, împreună cu aliaţii şi adversarii săi. Ei fac parte din aceeaşi lume pentru că sursa puterii lor şi metoda de obţinere sunt similare. Contează  foarte puţin siglele partidelor care reunesc temporar reprezentanţii acestei ordini.  Adrian Năstase este şi el acolo, decăzut. Traian Băsescu pe o traiectorie similară.  Ceea ce s-a întămplat în cazul ICA s-a întâmplat şi în alte mii de cazuri de privatizări. Sau nu, dar asta nu ne spune nimeni. Avem nevoie să aflăm dacă cei în funcţii de decizie, în companii, instituţii şi ministere, au apărat intersul public şi dacă cei care au beneficiat în urma privatizărilor au respectat contractele. Pentru început. Apoi trebuie să vedem ce mai putem recupera înapoi, ştiind însă că răul a fost făcut.  Două anchete jurnalistice excelente ne detaliază acest proces care prin desfăşurare şi consecinţe îl putem considera tragic. (România furată - anchetă Digi24, anchetă Adevărul)

Privatizarea a lăsat urme adânci, vieţi şi comunităţi s-au transformat iremediabil şi de cele mai multe ori spre rău. S-au pierdut locuri de muncă, familii şi identităţi.  A frustrat cel puţin doua generaţii care au muncit şi care, în tranziţie, au văzut o întreagă infrastructura economică se distruge şi pe ruinele ei se ridică o clasă de oameni bogaţi şi influenţi. Genul de persoane care sunt ocolite de instituţiile guvernamentale şi cele din sfera justiţiei.

Societatea românească are nevoie ca de aer de dovezi că se poate lupta cu corupţia endemică. Condamnare de azi e un pas înainte. Dar are nevoie şi un proces al privatizării şi  al tranziţiei româneşti. Şi faptul că o persoană atât de bogată şi influentă precum Dan Voiculescu este condamnată din acest motiv specific este semnul că putem recupera ceva din bogăţia pierdută a cetăţenilor români. Şi odată cu asta, o parte din demnitatea unei societăţi care îşi poate judeca trecutul şi corecta prezentul. Pentru a răspunde întrebării din titlu articolului, avem nevoie de ambele.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

26 comments
 • 1

  S-au mai vazut condamnari aspre si pentru masacrele de la Revolutie, si… Nu e bun, va fi speculat, mesajul implicit c-ajung in teapa doar adversarii politici! Din perspectiva Revolutiei Neterminate, acest superspectaculos act de justitie, atingând si sediul A3, va fi perceput de telepopor dialectic, totodata ca un act de mare nedreptate, pentru ca este SIMBOLIC, unul pt toti smecherii, si mai pare si o neintelegere la barbut intre doi titani, Basescu si Voiculescu, recordul cu Tricolorul neinselând revolutionarii, când Lorin Fortuna l-a si blestemat esoteric pe liderul conservator: https://www.youtube.com/watch?v=fVfm6GtjUd0
  Electoral, nici condamnarea lui Nastase n-a prea folosit Dreptei si-n ce vine, ea n-are mogul mediatic sa-l suspede pe Ponta când va fi jucator. De fapt, credinta masilor e ca TOATE marile averi/ privatizari sunt dubioase si ar merita scormonite la origine. Dar cine are curaj sa promita?

 • 2

  Se poate tov. Craciun sa muscati mana care v-a hranit ? Luni intregi ati facut poteca la Antene, ca se intreba lumea cand va duceti pijamalele acolo. Ati fost apoi “asistenta TV” pe platoul acestei televiziuni in Piata Universitati, camarad cu Felinul in razboiul contra “dictatorului”. Nu este frumos ce faceti, arata ca n-aveti caracter.

 • 3

  @ Camelian Propinatiu,
  acelasi mesaj l-ati postat si pe Contributors la dl Tismaneanu.
  Nu cumva sinteti chiar Lorin Fortuna?

  victor L
  2014-08-08 21:37:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @victor L: dumneavoastra ii tineti socoteala lui CP?
  Domnul zice foarte bine…

 • 5

  @Claudiu Crăciun: mare dreptate aveti “În loc de procesul clasei politice şi practicilor acesteia am avut doar ‘cazul’ Năstase.”

  in loc sa avem procesum comunismului, a avut loc executarea lui ceausescu. si naparcile kgb-iste jefuiesc si distrug Romania din decembrie 1989

  yehudy
  2014-08-08 22:59:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Pentru ca “pasul inainte” sa fi fost facut in beneficiul cetatenilor si sa nu reprezinte o batalie intre clanurile politice, este nevoie de constructia unei ALTERNATIVE. Altfel, sintagma amintita se transforma urgent in “pas inapoi ” sau, cu indulgenta, “pasul pe loc”

  Dan Poenaru
  2014-08-09 08:24:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Stimate autor este vorba de Securitate şi foştii securişti care au devalizat România, în nici un caz despre turnătorul Felix sacrificat de vechea Securitate, poate pe bună dreptate deoarece din firma Crescend care ne alimenta spionii cu banii necesari, Voiculescu a furat toţi banii iar spionii s-au predat autorităţilor împotriva cărora erau trimişi de Ceauşescu şi Securitate. Sunt mirat că nu l-au lichidat fizic agenţii care au avut de suferit!

  nelutiu
  2014-08-09 08:27:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Ventidius:

  Articolul nu urmareste sa se (de)solidarizeze cu Dan Voiculescu. A fost declarat vinovat de o instanta. Nu am datele sa spun ca pedeapsa e prea mare sau ca masurile recuperatorii sunt exagerate sau nu. Poate asa e si imi voi face o parere dupa ce voi citi mai mult despre asta.
  Dar stiu ca putem pierde o mare ocazie, sa diagnosticam si vindecam o rana adanca- privatizarile.

  Traiesc cu speranta ca nu va fi singurul condamnat pentru privatizari asa cum inca mai sper ca Adrian Nastase nu va ramane singurul pentru nereguli in finantarea campaniilor electorale.

  Adversarii lor politici merita aceeasi soarta, in functie de gravitatea greselilor. Balanta, simbolul justitiei, se refera si la asta.

  Claudiu Craciun
  2014-08-09 11:42:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @analistule,#12: Adica toate privatizarile”mormanului de fier vechi”sunt OK?Atunci ce-avem cu alde Ioan Nicule,ori cu Dinu Patriciu,sa nu mai zic de fratii Cristescu,de Tender,de Bivolaru?!?
  Fiindca dl.Rogozanu si dl.Craciun au curajul de a avea opinii diferite de asa-zisii nostri liberaloizi salbatici,trebuiesc tarnositi!?

 • 10

  Din pacate nu cred ca asta inseamna acest proces. Nu cred ca e inceputul cercetarii modului in care s-a facut privatizarea in Romania. Ar fi bine sa stim ce s-a intimplat la Siderurgica Hunedoara, la Alro Slatina… etc… etc. Ar fi bine daca ar plati cei responsabili. Nu cred ca e asa.
  M-as simti foarte bine sa cred ca asta a fost acest proces ! Ca o garantie a sentintelor pronuntate corect ar fi bine in acelasi timp sa existe raspunderea magistratilor pentru sentita rostita. Nu prea inteleg eu de ce noi ca cetateni trebuie sa platim dupa ce CEDO zice altceva decat ilustrii magistrati din Romania si de ce nu ar plati ei ? Eu daca gresesc platesc eu si e bine ca e asa. De ce nu face asta si judecatorul ? Daca CEDO zice altceva, ce ar fi sa plateasca cel care a pronuntat o sentinta si nu statul… adica noi toti platitorii de impozit ?

  Daniela
  2014-08-09 14:31:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @ Daniela
  CEDO nu verifica fondul, daca turnatorul Felix este sau nu infractor. Acolo se verifica daca i s-au respectat drepturile in cei 7 ani de proces. Daca in cele 70 de termene s-au putut exprima cei 64 avocati. Daca nu i s-au taiat mustatile, daca n-a fost tras de coada. Daca loganul cu care a fost dus la Rahova avea revizia facuta, iar soferul isi facuse vizita medicala, daca faptul ca nu a fost dus cu o limuzina de lux ce valora cat a dat el pe ICA, nu a fost o forma de umilinta.

 • 12

  @Claudiu Craciun:
  Sigur ca da, d-le Craciun, am inteles ce vreti sa spuneti.
  Nici nu era greu, am mai auzit de sute de ori acest gen de discurs, in diferite variante: “Nu ma intereseaza ca justitia a facut pasi importanti in directia buna, ca se dau condamnari in serie, la care nici nu visam acum 10 ani, eu vreau doar ca justitia sa fie perfecta, sa nu mai existe coruptie deloc! Sunt forte rezonabil pana la urma, nu cer decat imposibilul!”
  Ce importanta mai are pana la urma faptul ca ultima privatizare importanta s-a facut acum 10 ani, ca orice eventuala infractiune in legatura cu aceste privatizari s-a prescris deja sau se va prescrie curand, inainte ca un astfel de proces sa fie finalizat?

  Ventidius
  2014-08-09 17:52:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Claudiu, toate bune si frumoase o singura problema in verdictul dat: Ponta a devenit noul “patron” al terenului si cladirilor grupului Intact (inclusiv faimoasa Cianura3). El in calitate de premier o s stabileasca ce urmeaza sa se intimple, sa fie vindute prin licitatie sau incredintare, sa fie inchiriate, nivelul chiriei, etc.

  S-au potrivit perfect ploile atit pentru traian basescu cit si pentru oamenii din spatele lui viorel ponta recte ilie sirbu-ioan rus ce au pus mina efectiv pe Cianura3.
  Sceneta de teatru cu razboiul ponta-basescu o sa continue la cote si mai mari iar prostimea o sa fie fidelizata in jurul binomului ponta-basescu tocmai in pragul alegerilor prezidentiale.

  anonim din Piata Universitatii
  2014-08-09 18:20:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @Jan
  Mai tii tu minte cand ne urmare securitatea pe noi? Noroc cu securistul bun de la Cotroceni ca ne da pensie mare de merit ca doar suntem postaci cu state vechi!

  victor L
  2014-08-09 22:36:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  clona @19
  Intro perioada erai Stefan cel Mare, apoi, cand ti-au dat medicamente generice si ai devenit Napoleon si mai tarziu ai decazut in L.alex . Nu stiu ce inghiti acum (sa fie ceva maro ?) de ai devenit Plagiatore. Nu cred ca te urmarea securitatea, desi aveai senzatia asta cand te uitai in oglinda si vedeai mereu aceeasi persoana.

 • 16

  Asteptam cu mare interes si momentul de mare viziune politica in care o sa scrii ( C.Craciun )ca un autentic analist ce esti si cate ceva despre greselile si mitocaniile grobianiste ale lui Ponta.
  Daca s-ar putea inainte sa ajunga si procesele lui la final.
  Si vezi nu incerca sa ne pacalesti cu ceva la fel de nesarat ca articolul asta pe care putea sa-l scrie si un elev de clasa a 8-a, asteptam ceva inteligent si percutant, pe masura inteligentei si indignarii tale “revolutionare” !

  Taran prost
  2014-08-10 01:53:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @ 23
  Daca se va publica cati bani au incasat anumite ONG-uri de la Guvern, direct sau indirect, in ultimul an, cate contracte de consultanta au fost semnate cu firmele de partid si de stat, cu agentiile nationale, vei vedea ca s-a trecut dincolo de pupat. Chiar si o lista a deplasarilor in strainatate, in actiuni comune, decontate de Guvern, a sefilor “telegenici” ai ONG-urilor si Sindicatelor, poate da o masura a obedientei. Exemplu didactic: Priviti-l pe Cumpanasu (am aflat de curand ca si el este tot din Caracal – ca DD si Tuca) cum implementeaza el democratia PSD-ista pe toate ecranele patriei.

 • 18

  @Ventidius:
  Da, sper sa nu fie prea tarziu.

  Claudiu Craciun
  2014-08-10 14:32:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @anonim din Piata Universitatii:
  De acord. Binomul Ponta-Basescu mi se pare cea mai perfida constructie politica de pana acum. Se ataca reciproc pentru ca asta le mobilizeaza cel mai bine sustinatorii isterizati. Ponta castiga alegerile atacandu-l pe Basescu iar Basescu urmareste sa puna mana pe opozitia care s-a distantat de el. In plus, functioneaza bine impreuna, cand isi impart posturile in conduecrea justitiei. Ca sa nu mai vorbim de legaturile de afaceri ale lui VP cu familia Udrea-Cocos.

  Daca intra Antena 3 in mainile lui Ponta si ale prietenului Ghita e grav. Se pare ca Victor Ponta nu poate functiona altfel decat mentorul sau, Nastase, cel care a combinat cu oarecare succes coruptia la varf, iubirea de corporatii si privatizari, presiunea pe canalele media si mana de fier in partid si proximitate.

  Claudiu Craciun
  2014-08-10 14:40:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Rugaminte pentru cei care comenteaza.Scrieti cu numele reale. Asumarea opiniilor si a identitatii se deprind devreme. E o dovada de minima politete si maturitate.

  Claudiu Craciun
  2014-08-10 14:44:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @ Claudiu Craciun,
  in virtutea apelului facut la postul @ 27,
  imi permit sa-l intreb pe cel care a scris la @ 19:
  tu mai tii minte de cite ori te-am trimis la origine sa-ti cauti numele?
  Daca nu, te mai trimit odata. Ordinarule ;)

  victor L
  2014-08-10 15:57:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @Claudiu Craciun: nu asta e conventia pe blog. Daca vrei cu nume reale, trimite mesaje personale, nu te mai risca unde nu te-a chemat nimeni. Cum e DIEnei 4?

  bunica-ta
  2014-08-10 18:30:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Pentru generalul securist dumbrava nu exista anonimat, IP-ul este numarul tatuat pe frunte.

  Claudiu stii prea bine ca cei care am trecut prin dubele jandarmeriei in 2012-2013 avem dosarul cit casa deci nu se pune sub nici o forma problema anonimatului, neasumarea identitatii pentru unii dintre noi reprezinta o forma de protest, de rezistenta impotriva sistemului.
  Conteaza ce scriem, ce gindim nu asumarea unei identitatii ce nu spune nimic. Poti fi istet sau prost, nesimtit sau cu cei sapte ani de acasa indiferent daca-ti asumi sau nu identitatea.

  Numai bine si ne vedem in Piata cind ne sare iar mustarul.
  Dan

  anonim din Piata Universitatii
  2014-08-10 21:03:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  @anonim din Piata Universitatii:

  Pai daca ai trecut prin dubele jandarmeriei in 2012, puteai acum sa iesi linistit la protest , ca acum jandarmeria e cu voi.
  Sau macar la o plimbare.

  Mircea+
  2014-08-10 23:36:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Mircea, exista doua tipuri de proteste: unul aflat sub obladuirea organelor de represiune ale statului (trupe ale secvritatii, militiei redenumite actual in jandarmerie) cum s-a intimplat in ‘90 unde oameni din Bucuresti alaturi de mii de mineri, secvristi (camuflati in mineri), militari, militieni au protestat “pasnic” cu deplinul acord al statului si celalat tip de protest impotriva caruia organele statului se comporta ca niste animale spre exemplu cele din Piata Universitatii din 89-90 si pina in 2013 de la ultimele proteste.

  Ieri a fost un miting aflat sub deplina obladuire a autoritatilor statului la fel ca cei care scandau “noi muncim nu gindim” in 90 impotriva celor din Piata Universitatii.

  Nu suport fanaticii. Fanaticul este o specie de om prost, rau si cu destule probleme psihiatrice astfel incit sa fie capabil a trece cu vederea orice fel de mizerie din propria ograda (a nu se confunda fanaticul cu papusarul ce pozeaza in fanatic).
  Deci nu fac nici o diferenta intre antenisti-voiculisti, ba.sisti, pontisti etc. Tu faci parte dintr-o asemenea categorie?!

  anonim din Piata Universitatii
  2014-08-11 11:39:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Cazul ’Voiculescu’ sau procesul privatizărilor româneşti? Sau mai degrabă procesul capitalismului! Un proces al capitalismului românesc ar fi și este mult mai bine venit decît mult trîmbițatul proces al comunismului.

  Nelu
  2014-08-20 20:26:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Facebook
Lector universitar dr
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!