RSS Feed

Cazul ’Voiculescu’ sau procesul privatizărilor româneşti?

vezi toate articolele de
08 Aug 2014 la 20:05 26 comentarii 2236 vizualizari.

După 6 ani de tergiversări există o sentinţă definitivă. 10 ani pentru Dan Voiculescu şi alte condamnări asemănătoare pentru cei din dosar. Pedepse mari şi măsuri fără precedent de recuperare a prejudiciului.  Unii observatori spun că societatea românească nu va mai fi la fel. O epocă pare că se încheie şi că vor exista efecte structurale.  Oare?

Să ne aducem aminte de condamnarea lui Adrian Năstase.  Aceeaşi emoţie colectivă, agitaţie şi luptă politică. Şi apoi nimic. Adrian Năstase a fost condamnat pentru că a folosit ilegal fonduri în campania electorală, o combinaţie de presiune administrativă şi corupţie în toată regula. Ştim că nu a fost singurul şi că de fapt fraudele financiare în folosirea fondurilor de campanie sunt mai degrabă regula şi nu excepţia. Cota alarmant de scăzută de încredere în partide este o reflecţie a acestei stări de fapt. Nu a mai fost condamnat nimeni notabil din acelaşi motiv. Şi mai grav, nu s-au modificat prevederile legale, procedurile şi capacităţile instituţionale care permiteau acest gen de fraudă.   În cazul lui Adrian Nastase am pierdut ocazia să demaram reforma politică şi electorală, să schimbăm modul în care se organizează şi finanţează partidele.  În loc de procesul clasei politice şi practicilor acesteia am avut doar ‘cazul’ Năstase.

În ambele situaţii ne concentrăm mult prea mult asupra persoanelor. Nici nu e de mirare având în vedere cine sunt dar riscăm astfel să rămănem la stadiul unui spectacol şi atât. Uităm şi atunci şi acum motivul pentru care cei doi au fost condamnaţi. Pentru că aceea este miza. Şi în cazul Voiculescu emoţia şi senzaţionalismul ne pot îndepărta de adevărata miză a condamnarii: privatizările tranziţiei româneşti, un proces major de transfer de bogăţie de la stat, adică în principiu noi toţi, către persoane şi companii private.

Pe acest transfer s-a fondat de fapt ordinea economică şi politică de acum, ordine din care Dan Voiculescu face parte, împreună cu aliaţii şi adversarii săi. Ei fac parte din aceeaşi lume pentru că sursa puterii lor şi metoda de obţinere sunt similare. Contează  foarte puţin siglele partidelor care reunesc temporar reprezentanţii acestei ordini.  Adrian Năstase este şi el acolo, decăzut. Traian Băsescu pe o traiectorie similară.  Ceea ce s-a întămplat în cazul ICA s-a întâmplat şi în alte mii de cazuri de privatizări. Sau nu, dar asta nu ne spune nimeni. Avem nevoie să aflăm dacă cei în funcţii de decizie, în companii, instituţii şi ministere, au apărat intersul public şi dacă cei care au beneficiat în urma privatizărilor au respectat contractele. Pentru început. Apoi trebuie să vedem ce mai putem recupera înapoi, ştiind însă că răul a fost făcut.  Două anchete jurnalistice excelente ne detaliază acest proces care prin desfăşurare şi consecinţe îl putem considera tragic. (România furată - anchetă Digi24, anchetă Adevărul)

Privatizarea a lăsat urme adânci, vieţi şi comunităţi s-au transformat iremediabil şi de cele mai multe ori spre rău. S-au pierdut locuri de muncă, familii şi identităţi.  A frustrat cel puţin doua generaţii care au muncit şi care, în tranziţie, au văzut o întreagă infrastructura economică se distruge şi pe ruinele ei se ridică o clasă de oameni bogaţi şi influenţi. Genul de persoane care sunt ocolite de instituţiile guvernamentale şi cele din sfera justiţiei.

Societatea românească are nevoie ca de aer de dovezi că se poate lupta cu corupţia endemică. Condamnare de azi e un pas înainte. Dar are nevoie şi un proces al privatizării şi  al tranziţiei româneşti. Şi faptul că o persoană atât de bogată şi influentă precum Dan Voiculescu este condamnată din acest motiv specific este semnul că putem recupera ceva din bogăţia pierdută a cetăţenilor români. Şi odată cu asta, o parte din demnitatea unei societăţi care îşi poate judeca trecutul şi corecta prezentul. Pentru a răspunde întrebării din titlu articolului, avem nevoie de ambele.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Facebook
Lector universitar dr
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!