RSS Feed

Cazul Sobaru. De la erou la infractor și bolnav psihic

vezi toate articolele de
25 Sep 2014 la 13:30 21 comentarii 2058 vizualizari.

Când USL a avut nevoie de un mit fondator, l-a luat pe Andrei Sobaru, tehnicianul televiziunii publice care, pe 23 decembrie 2010, s-a aruncat în gol de la balconul Parlamentului, în semn de protest la adresa austerității Guvernelor Boc. Ponta l-a numit atunci erou, Antenele l-au glorificat, iar reprezentanții social-democraților și ai liberalilor s-au folosit de moment pentru a justifica decizia coalizării.

Ieri, Adrian Sobaru a trecut cu mașina prin bariera de la Guvern. ”Vă place cum arată țara asta?”, a fost mesajul lui. A scăpat cu răni ușoare, dar va răspunde în fața legii. Astăzi este anchetat și riscă 7 ani de închisoare. Asta dacă nu cumva va fi declarat bolnav psihic. Reprezentanții PSD și ai Antenelor au și sugerat, de altfel, un asemenea diagnostic.

E adevărat, ipoteza unei tulburări psihice nu poate fi exclusă din calcul. Dar să mergem cu diagnosticul până la capăt. Tulburările psihice nu se moștenesc de la natură. Ele sunt generate de mediul în care fiecare trăiește. Contextul personal și cel social e cel care poate atenua sau, după caz, accentua o tulburare psihică, până la pragul unui gest disperat. Și cei care au arborat drapelul Ucrainei pe Kremlin (riscând ani grei de pușcărie), și studentul Jan Palach, care și-a dat foc în 1969 în Piața Wenceslav din Praga (plătind cu viața), pot fi bănuiți de o anumită lipsă de raționalitate în gesturile lor extreme. Dar semnificația gesturilor lor, rămâne, la fel ca și în cazul lui Sobaru. Sunt gesturi născute din disperare, și care dau măsura disperării unei societăți.

Dacă astăzi Adrian Sobaru dă cu subsemnatul în fața procurorilor, nu ar trebui să fie singur. Lângă el s-ar cuveni să se afle toți cei responsabili pentru gestul lui. Cei care, în Dreptul Penal, sunt considerați a fi autori (complici) morali ai faptei. Se poate ca domnul Victor Ponta să scape și de data asta de responsabilitatea penală. Dar, cu siguranță, nu și de întrebarea lui Adrian Sobaru: ”Vă place cum arată țara asta?”.

***

P.S.: De se va ajunge ca, într-adevăr, Adrian Sobaru să fie condamnat la închisoare, aceasta e o situație care ar impune grațierea (nu Voiculescu, Becali, Copos etc.). Pentru că înainte de a fi un caz psihiatric sau un caz penal, Adrian Sobaru e un caz social. Restul sunt doar efecte.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!