RSS Feed

Ce a uitat preşedintele Iohannis? Familia bătută în cuie de deputați

vezi toate articolele de
09 May 2017 la 19:46 comenteaza acum 1115 vizualizari.

Dacă tot te duci în parlament de 9 mai, o zi cu semnificaţii grele pentru România, e bine să nu uiţi de nici una dintre ele. Klaus Iohannis a ţinut un discurs în faţa aleşilor (integral, aici). Am înţeles şi jocul cu trecutul şi prezentul şi avertismentul pentru parlamentari să nu se mai bage la antianticorupţie. Ok. Dar 9 mai nu e doar ziua cu aceste două semnificaţii pomenite de preşedinte:

Este o zi cu multiple valenţe istorice şi politice pentru România. Aniversăm astăzi 140 de ani de la declararea independenţei de stat şi celebrăm în acelaşi timp Ziua Europei. Astfel de momente sunt un prilej nu doar pentru a rememora evenimente, ci mai ales pentru a stărui mai mult asupra semnificaţiilor lor. Am dorit să mă adresez astăzi Parlamentului pentru că aici este forul suprem de reprezentare şi dezbatere, cel mai potrivit loc în care să vorbim despre responsabilitatea de a înţelege resorturile prin care în perioade dificile din trecut România a progresat şi s-a modernizat.
Ci e şi ziua capitulării forţelor armate naziste:
Ziua de 9 mai este cunoscută drept Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial. (documentare, aici)
Deci dacă aminteşti de două evenimente importante, bine ar fi să-l aminteşti şi pe ăsta. Sau poate nu vrem, cum am văzut la unii analişti la kilogram, să ne confundăm cu serbările lui Putin. Dacă nu mai suportăm că ne-am întors împotriva nazismului cu ruşii alături, păi spuneți așa, fraților să știm cum stăm. Sau poate vă uitați la Macron și Hollande ieri (da, ei sărbătoresc pe 8, că la miezul nopții s-a petrecut treaba) și vorbiți ca un cetățean al Europei noi.

În orice caz, un politician atent și cu agenda bine făcută ar pomeni de fiecare dată și un astfel de eveniment, dintre cele mai importante din secolul trecut.

Familia bătută în cuie de deputați


Plenul Camerei Deputaților a adoptat cu 232 de voturi “pentru”, 22 – “împotrivă” și 13 abțineri, inițiativa Coaliției pentru Familie pentru revizuirea Constituției cu privire la redefinirea familiei.
Această inițiativă cetățenească pentru revizuirea Constituției prevede că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consfințită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Evident, mulți au votat pentru negândindu-se decât la gay, deja e plin facebookul de mame singure nervoase. E dreptul lor, familii monoparentale sau cele mulate după vremuri (adică bunici și copii, mătuși și copii) sunt din ce în ce mai multe după plecarea cu milioanele la muncă afară.

Această șleahtă antigay are ceva mai mult decât simplu conservator în ea. E pur și simplu o formă de agresiune majoritară, fascinată de clickuri și de semnături.

Cei 22 (1 de la PSD – bine, Manole -, câțiva de la PNL și UDMR, cei mai mulți de la USR, partid care totuși se pretinde măcar oleacă liberal europenist dar care are cât cuprinde activism conservatorist în el) sunt lăudați pe facebook. Foarte bine și asta. Mai curând am medita la cât de nasoală e situația dacă ne uităm la dimensiunea majorității.

În rest, am văzut astfel de dezbateri stupide de-a lungul timpului în Franța nu mai departe de un an și ceva, în legătură cu căsătoriile gay. A venit peste tot așa o poftă suplimentară în ultima vreme de a controla familie, dormitor, pat, uter etc. cu propuneri antiavort antiminorități etc. (chiar, am văzut că toate minoritățile etnice din parlament s-au repezit să cheme la referendumul celor din Coaliție – păi poate facem un referendum să vedem și ce nevoie avem de atâtea minorități în parlament dacă ăla cu mai multe voturi trebuie să taie și să spânzure).

Am vrut să mai amintesc niște ”detalii”. Ne mirăm de aceste pusee de intoleranță, dar altfel s-a predicat la greu și din zona civică, și din zona așa-zis europenistă: ”la muncă, nu la întins mâna la educație moca”. Tăiați fondurile, la muncă necalificată cu voi!, privatizați tot etc. Și ne mirăm că familia a ajuns și substitut de educație, și de îngrijire de sănătate, și de producție pentru supraviețuire, și de toate. Ar fi momentul ca libertarieni de tot soiul, liberali și neoliberali convinși, antisăraci fervenți etc. să-și amintească și că astfel de inițiative tâmpite precum cea voatată azi prind perfect într-o țară în care educația, dezbaterea, toleranța mai pătrund doar în procente fragile din pături sociale superioare.

Evident că o astfel de atitudine nu poate veni doar din educație sau din statut  (că doar are extrema dreaptă ditai falanga și de educați, și de înstăriți peste tot prin UE). Poți avea o pătură de conservatori și atunci scandalurile devin negocieri politice cât de cât normale. Ce nu înțeleg Dragnea sau penibilii liberali e că astfel de populisme ieftine funcționează haotic mai ales când se aruncă toți grămadă pe câte o ”cauză” din asta. Oamenii sunt instigați cu astfel de discuții și împotriva parteneriatelor civile și împotriva altor măsuri minimale, iar câștigul lor ca politicieni e fix nimic.

De ce votează așa deputații? Poate pentru că familia, clanul, încuscrirea etc. funcționează încă, în loc de asocieri ceva mai moderne de produs prosperitate, mai eficient decât alte ”mofturi moderne”. Numai dacă mă uit la ce nășeală și colcăială de rude e prin bugetărimea de lux sau prin atreprenorimea română îmi dau seamă că ar mai trebui pus un articol în consituție în care să se specifice că familia e compusă din nași fini cumnați toți cu joburi și pensii de peste 1000 de euro cu casă de la ANL și primă pentru prima mașină ecologică. Glumesc și nu prea.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!