RSS Feed

Ce am câștigat la Roșia Montană. Bonus: Cum a reînviat ”Noi muncim, nu gândim!”

vezi toate articolele de
18 Aug 2011 la 12:25 40 comentarii 1384 vizualizari.

Există sau nu societate civilă reală în România? Răspunsul e foarte simplu. Și vine de la Roșia Montană. Un festival cultural – ”FânFest 2011” – cu dezbateri, conferințe, teatru-lectură, proiecții de filme documentare, tururi ghidate, povești pe lângă foc, piețe de produse agricole și manufacturiere, concerte de jazz, rock, indie, alternativ, electro, care a adunat 1.500 de participanți. Totul bazat în exclusivitate pe voluntariat. Mai mult, finanțat în cea mai mare parte a lui din donațiile persoanelor fizice. Asta chiar e societate civilă reală.

Despre cât de defazată e presa autohtonă față de cea mai importantă mișcare civică din România din ultimii zece ani am scris ieri (detalii aici) . Din fericire au existat și excepții (le menționez, chiar cu riscul asumat să-mi fi scăpat unele instituții care au relatat corect despre festival): TVR Cluj, TVR, România Actualități și Radio Cluj (a fost unul din momentele în care serviciile publice de radio și televiziune – mai exact jurnaliștii acestor instituții – chiar și-au făcut munca în conformitate cu scopul pentru care există), Kamikaze, Adevărul, Cotidianul.ro. La care se adaugă câteva site-uri locale și bloguri.

Subordonată zecilor de milioane de euro ”investiți” de RMGC în publicitate, cea mai mare parte a presei autohtone a impus o blocadă împotriva evenimentelui și a mesajelor organizatorilor. Mai mult, a promovat mesajele conflictuale ale aceleiași companii, menite să sperie eventualii doritori de un week-end la munte. Faptul că în ciuda blocadei și a mesajelor agresive, ”FânFest 2011” a reușit să adune resursele umane și financiare pentru a se desfășura este o altă mare victorie a societății civile. Și o dovadă a faptului că a reușit să-și formeze o rețea paralelă și exterioară presei mainstream. Care nu mai poate fi controlată.

***

Fragmentarium:

Mona Nicoară, regizor ”Școala noastră” (ajunsă pentru prima dată la Roșia Montană):

”We had an incredible screening last night at FânFest Roșia Montană. Full house, with folks standing along the walls and sitting on the floor, shaking the walls with their laughter. Wonderful Q&A. This is an audience interested in social change, in using Romania’s human capital and national wealth responsibly, and in making the right choices for future generations. We were tremendously honored to be there.” (alte imagini și comentarii, aici)

***

Oana Moisil, voluntar (ajunsă pentru prima dată la Roșia Montană)

”Am avut fân în pălărie şi în cort, am dansat între brazi, am băut cafea cu lapte de vacă roşiană şi am strâns mâini care cunosc bine zidurile crăpate, munţii tăcuţi şi drumurile odată toate de piatră ale Roşiei Montane. Am fost la FânFest.

(…)

Ce-am câştigat în 3 zile de FânFest? M-am molipsit de motivaţie de la oamenii care au prins rădăcini în campania “Salvaţi Roşia Montană!”, am adăugat încă un motiv pe lista ”De ce nu vreau să emigrez”, am respirat aer curat, m-am încărcat cu energie din muzică de vioară, am strâns în braţe, am un badge de voluntar şi un tricou pe care cu mândrie îl port.
Ce-am pierdut la FânFest? Ziua de cosit şi plăcintele cu mere din Piaţa Tradiţională!”

(textul integral aici)

***

Ce mai spun cei de la RMGC. Dr. Andrei Jurcă, președintele Asociației Pro Roșia Montană (asociație dependentă de RMGC), într-un interviu pentru ”Ziua de Cluj”:

”Nu ne-au invitat la absolut nimic şi nici măcar nu au vorbit cu noi” ”Ce înseamnă turism? Acum, oamenii vin din cauza faimei localităţii. Înainte de a veni RMGC, Roşia Montană era o localitate necunoscută în România. Spuneai cuiva că eşti de aici, nu te găsea pe hartă”.

Încă un interviu din seria minciunilor pe bandă rulantă promovate de susținătorii RMGC. Prezența lui Andrei Jurcă la evenimentele festivalului chiar ar fi fost de dorit. Doar că nu l-a exclus nimeni. S-a auto-exclus, refuzând invitația adresată tuturor cetățenilor români de a participa la ”FânFest 2011”, implicit și roșienilor. Iar cât de ”necunoscută” era Roșia Montană în România și în lume înainte de RMGC stau mărturie (cel puțin) nuvelele lui Agârbiceanu ori filmele ”Nunta de piatră”, în regia lui Mircea Veroiu și Dan Pița (premiat la Cannes și Ciudad de Panama), și ”Flăcări pe comori”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

***

Tot de la RMGC. ”Îi rugăm însă pe toţi cei care vin la Fân Fest să se limiteze la distracţie, să viziteze obiectivele turistice, să  ne cunoască mai bine, dar să se abţină de la comentarii împotriva proiectului minier şi să ne respecte decizia  de a munci şi a ne câştiga cinstit pâinea, la noi acasă”. Așadar, ați reținut: ”să se abțină de la comentarii împotriva proiectului minier”. Își mai amintește cineva sinistrul slogan al anilor 90: ”Noi muncim, nu gândim!”.

***

Și pentru că vorbim de mesajele anilor 90. Cei trecuți de 30-35 de ani, nu cred să fi uitat mesajele promovate împotriva ”golanilor” din Piața Universității în 1990: ”că sunt niște drogați”, ”că sunt alcoolici”, ”că fac sex în grup și se destrăbălează în corturile din piață”. Cu ce iese în față Asociația Studenților din Roșia Montană (o altă asociație înființată și finanțată de RMGC), într-un comunicat de presă? „Cei care vin în localitatea noastră sub pretextul unui festival, nu fac cultură ci lucruri pe care nu şi le permit acasă, sub ochii părinţilor. Rămânem înmărmuriţi în fiecare an în faţa “activităţilor” din zilele în care se organizează aici Fân Festul.”. Vă sună cunoscut?

***

Tot la capitolul mesaje RMGC. ”Cu minerii rezolvăm problema mediului, culturii, socială”. Mă înfioară aceleași amintiri ale anilor 90, când tot cu minerii a fost ”rezolvată” problema Pieței Universității, în care, printre bălțile de sânge, au plantat apoi panseluțe. Banerul ăsta e unul dintre cele mai cinice (și amenințătoare) mesaje ale propagandei RMGC.

***

Cireașa de pe tort. ”Vă invităm la excursii cu mașini de teren în carierele Cârnic și Cetate”. Asta pentru a nu mai exista niciun dubiu despre ce vorbesc cei de la RMGC când afirmă că turismul poate coexista cu mineritul. Safari prin peisajele de după al treilea război atomic, varianta demo. Pentru că RMGC poate mult mai mult decât atât.

***

Și, totuși, nu e demonstrație. Cei pe care îi vedeți în imagine (sursa foto: evenimenteincluj.ro) sunt turiști. Dacă vă închipuiți că participă la vreo demonstrație anti-RMGC ori anti-minerit vă înșelați. Sunt oameni care au participat la unul din numeroasele tururi ghidate prin Roșia Montană și împrejurimi. E unul dintre lucrurile pe care ”nu și le permit să le facă acasă, sub ochii părinților”.

***

În fine, pentru a nu mai exista niciun dubiu, pentru cine și de ce toată această luptă. Și cei din fotografia de mai jos au fost la Roșia Montană, la ”FânFest 2011”. Pentru că Roșia Montană e a lor. Și de ei trebuie să se teamă cel mai mult cei de la RMGC. Pentru ei există oameni în stare să țină munții în loc. Să nu-i lase transformați în lacuri de cianuri și halde de steril.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

40 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!