RSS Feed

Cărți. Niște politice, clasice, noi

vezi toate articolele de
06 Apr la 12:32 48 comentarii 2 vizualizari.

Ce-am mai prezentat, din zona politică, jurnalistică, unii clasici, vedeți și voi.

Marx, Engels – Manifestul comunist. 170 de ani de la publicare. L-am celebrat și eu cum am putut. Cel mai puternic text politic din istorie, probabil, și un moment perfect al apariției, puțin înaintea revoluțiilor din 1848.

Michel Foucault – Curajul adevărului. Guvernarea de sine şi guvernarea celorlalţi II, Editura Idea. Fără clasici nu se poate. Despre democrația directă, despre curtea suveranului și cum se naște ”sfetnicul”, despre curajul adevărului care nu e așa simplu de definit cum pare.

Michael Wolff – Fire and fury. Cartea despre Trump – un mare fâs. Pare o apărare publică dictată de Steven Bannon, ex-creierul Trump eliminat de bătăliile de culise de la Casa Albă unde familia câștigă întotdeauna.

Mungiu Pippidi și aventurile sale în lumea anticorupției. De la anticorupție hotărâtă a trecut la nuanțe, dar explicațiile rămân din punctul meu de vedere neviabile. Este o carte unde vezi live eșecului unui concept: anticorupția.

SPQR. O istorie a Romei antice, scrisă de Mary Beard, editor la Times Litterary Supplement, cunoscută de cei mai mulți dintr-o serie de documentare BBC. Scrisă excelent, alert. Cu un episod Catilina vs. Cicero descris mişto. Catilina, din familie bună, dar cam falit după încercări și cheltuieli inutile pentru funcția de consul, apelează la ultima resursă în conspirația politică (atunci când rămâi fără bani): sărăcimea. Cicero, plin de bani, dintr-o familie de latifundiari, dar cu un mare minus, nu era de-al locului, din Roma. Cicero ajunge consul și pune la cale scenete isterice și deconspiră planuri de asasinat, mai mult sau mai puțin imaginare, puse la cale de Catilina. Pe 8 noiembrie 63 î.e.n., în fața Senatului Cicero deconspiră complotul într-o manieră teatrală și-și determină adversarul, prezent în Senat, să fugă până la urmă din oraș. Însă Beard ne arată cum se scrie istoria, cum se umflă și se deformează acest subiect, cum se poate ca CIcero să fi înscenat cinic acest episod și cum versiunea lui a rămas dominantă în istoria Romei antice. Foarte bine e descrisă împărăția lui Augustus, despre cum poți să domini atâta timp, și despre cum să-ți cumperi sau pedepsești poeții ca să rămâi într-o versiune amănunțit descrisă, dar fără prea multe pete. În fine, sunt pagini și despre esența unui imperiu puternic – aceea că vin la tine pretendenți din toată lumea ca să-i ajuți să implementeze ”moralitatea” în țările lor, adică să-i ajuți să-și doboare adversari locali.

Fukuyama – The Origins of political order. L-am auzit pe procurorul Lazăr citând această carte. O fi citit-o, dar nu știu cât a înțeles. Pentru că avem aici un conservator care caută explicații interesante pentru felul în care statul de drept se dezvăluie în diverse părți ale globului. Cea mai interesantă ipoteză: feudalismul european este cel care a rupt tribalismul în Europa, prin întărirea relațiilor de vasalitate. Efectul lor de lungă durată a fost capacitatea de a crea contracte dincolo de familial și tribal, spune Fukuyama. Interesant și despre relația statului chinez cu religia de-a lungul secolelor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

48 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!