RSS Feed

Ce cărţi am mai citit; clasici, buni, varză

vezi toate articolele de
01 Nov 2013 la 12:56 5 comentarii 1649 vizualizari.

Un mix cu ce-am mai citit şi am mai prezentat pe la teve. Toată seria BookFace e accesabilă aici.

Polanyi. Recitit, excelentă traducerea lui Ciprian Şiulea, excelentă iniţiativă de a băga totuşi în librării un clasic cu argumente superb susţinute împotriva utopiei pieţei libere.

Despre obsesiile Imperiului. Luptele Vestului cu China, două cărţi serioase despre un conflict care bîntuie imaginarul geopolitic, şi nu doar imaginarul.

Dosarul Brucan. Bune studiile introductive, bune unele texte ajunse pe mîna securităţii. E momentul unei evaluări fără patimă a cazului Brucan. Sau încă nu?

Sorin Pîslaru de la ZF şi-a strîns articolele într-o carte. Omul e prins în cămaşa de forţă neoliberală. Nu ca alţii însă. Îmi pare tipul de jurnalst onest care nu mai poate susţină o propagandă liberală cu evidenţele dezastrului crizei în faţă: şi atunci alunecă în keynesianism jurnalistic.  Are şi analize bune în anii crizei. Merită recitite unele:

Mi-am tot zăpăcit prietenii la cap cu “Salariaţii” de Kracauer. Iată că o mai fac o dată, e un mesaj incredibil trimis acum vreo 80 de ani pentru salariaţii care se cred buricul capitalismului în mileniul 3.

Un eşec în nota bine ştiută a “ostalgiei” româneşti. Doru Pop, O telenovelă socialistă:

Florin Lăzărescu. Cu acest romănuţ a dat-o de gard. Cineva trebuie să i-o spună, că altfel riscă să rămînă prins în coconul literar al criticii româneşti complezente. Ca de obicei, mă sacrific şi dau veştile proaste:

Mihai Iovănel cu o carte despre Mihail Sebastian foarte bine documentată, cu porţiuni provocatoare, cu puneri la punct meritate ale receptării scriitorului. Şi cu reglaje importante în descrierea peisajului cultural-ideologic interbelic:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

5 comments
 • 1

  Da, mi-a placut si mie cartea lui Morris, de care am aflat dintr-o recenzie a rivalului dvs ideologic, Cristi Ghinea. Se pare ca Morris place dincolo de ideologii. Desi indicele lui e discutabil, mai taie un pic din vestocentrismul nostru. Am retinut ideea inevitabilitatii anumitor evenimente istorice, dar si aleatoriul lor, ca la fel de bine cum a explodat industrializarea in Vest s-ar fi putut intampla si in Est, precum si ca arabii ar trebui considerati ca parte a culturii occidentale si nu orientale si ca ei au dus flacara occidentalismului in secolele intunecate. Interesanta si mantra despre oamenii lenesi care imping lumea inainte. Ma mir ca un neoliberal ca Ghinea nu a sesizat contradictia dintre ce propavaduieste el in general si aceasta idee.

  Mi-ar placea sa faceti o recenzie si la cartea lui David Graeber – Debt. E destul de noua si nu stiu daca a fost tradusa inca, dar e o companie buna pt. Morris, tot analiza pe mii de ani, dar oarecum mai ideologizata anarhist (but he does have a point). Daca Morris ia dovezi exclusiv din istorie si arheologie, Graeber merge pe antropologie si ambele ofera interpretari destul de puternice ale istoriei. Viziunea oarecum optimista a lui Morris (increzator in progres) se contrapune destul de bine cu explorarea partii intunecate a naturii umane (sclavie, violenta) la Graeber.

  As baga aceste doua carti (macar ca lecturi optionale) in programa de liceu la istorie (plus Hobsbawm pe Europa sec. XIX), in loc de obsesia pentru nume de lideri, ani, lupte, batalii si tratate obosite, care oricum se gasesc pe Wikipedia. Inteleg pretentia obiectivitatii, dar in momentul in care selectezi numai un anumit tip de informatie ca fiind relevanta nu faci decat sa cultivi nationalismul, elitismul sau eurocentrismul. Legatura pe termen lung dintre dezvoltare si factorii geografici si nu etnici, egalitatea de gen in Babilonia, cruzimea romanilor, faptul ca evul mediu (atat in Europa cat si in India sau China) a insemnat o crestere importanta a sigurantei si a calitatii vietii, aparitia primei piete libere autentice in zona araba, aparitia primului sistem bancar in China, rolul pozitiv jucat de mongoli in comertul international, coruperea economiilor umane (in sensul de intrajutorare) din Africa de economiile monetare din alte regiuni, metoda chineza de a cuceri prin daruri si nu prin lupta, crearea pietelor de catre stat in vederea sustinerii armatelor si multe alte evenimente sunt complet trecute sub tacere in manualele de liceu. E timpul sa schimbam acest lucru.

  vlllad
  2013-11-01 22:47:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @ vlllad,
  inteleg ca tu, raspunzind la indemnul dlui Rogozanu “clasici, buni, varză”, ai ales ultima categorie.
  Mai ales cind incepi al doilea paragraf cu “As baga…”

  victor L
  2013-11-02 11:35:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Rogozanu considera ca “piata e o utopie”; dar si socialismul s-a dovedit in opinia unora o utopie, pana la urma. Intrebarea e totusi cate sanse s-au acordat ideii de piata libera (in cel mai propriu sens al cuvântului), ca sa ne grabim sa punem etichete; S.U.A. care in opinia multora întruchipeaza modelul cel mai liber de economie e de fapt o plutocratie interventionista, unde succesul privatilor e asigurat mai mult de lobby si relatii decat de virtuti strict economice.
  La fel cum se judeca la stânga piata a fi o utopie, unii naivii considera ca socialismul e si el o utopie, doar pentru ca varietatea sovietica a lui si-a dat duhul – nu fara a înregistra totusi si importante succese – dupa mai putin de un secol de experiment.
  Intr-un capitalism pur, statul n-ar mai salva marile companii private de la faliment cu bani publici; concurenta n-ar fi distorsionata de coruptie, cârdasie si nepotism. Preturile pe o piata data ar fi intotdeauna cele mai mici posibil, si nu cele mai mici posibil bazat pe o selectie facuta de stat prin tarife vamale, sau mai rau, prin cârdasie politico-economica.

 • 4

  Am tot citit clasici si am vrut sa mai descoper si alti scriitori de care nu s-a auzit pana acum. Spre surprinderea mea am gasit o carte foarte interesanta in care se impletesc mai multe epoci, bine conturate, cu specificul lor (interbelic, comunism, capitalism actual). Cartea se numeste Mireasma trandafirilor salbatici de Sorina Popescu.

  Adrian M
  2013-11-30 16:17:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  texas rangers fishing hat news,dolphins hate sharks zombies,black and gold red sox hat departed
  new york yankees hard hat stickers zipper pubtriviadc.com../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii


 • 4 postari

 • o postare

 • 13 postari

 • 3 postari

 • o postare

 • o postare
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!