RSS Feed

Ce lipseşte din moţiunea de cenzură

vezi toate articolele de
24 Apr 2012 la 16:46 21 comentarii 860 vizualizari.

Moţiunea de cenzură de vineri cuprinde multe puncte îngrijorătoare. USL se interesează de contractele de privatizare, de înstrăinărea resurselor, de riscul de poluare legat de gazele de şist. Chestionează guvernul asupra revenirii salariilor de stat la puterea de cumpărare de dinainte de 2010, asupra promisiunilor nerespectate de reducere a CAS-ului şi susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi sugerează că ce s-a întîmplat la Babeş-Bolyai nu ţine de multiculturalism, ci de şantajul UDMR.  Pe scurt, “realităţi crunte şi păguboase”, “lipsă de profesionalism şi responsabilitate”, “creşterea sărăciei”, etc, deci guvernul Ungureanu trebuie să plece. 

Nu ştim dacă guvernul Ungureanu va cădea vineri sau  nu. Distanţa dintre Putere şi Opoziţie se îngustează de la o zi la alta, ajungînd ieri la mai puţin de 10 voturi până la cele 231 necesare pentru trecerea moţiunii. Dar nimeni nu garantează că parlamentarii USL se vor prezenta in corpore la vot ca să obţină prematur guvernarea. Lecţia lui 2009 trebuie să fi slujit totuşi la ceva, deşi una dintre întrebările cheie: “cine organizează alegerile”, rămâne deschisă în toată splendoarea ei.

Dar indiferent dacă guvernul MRU cade sau rămâne până la alegerile din noiembrie, USL a pierdut ocazia să atragă atenţia serios şi for the record asupra unuia dintre cele mai mari abuzuri din istoria postdecembristă a României. Este vorba despre proiectul de lege prin care despăgubirile acordate foştilor proprietari ar urma să fie plafonate la 15%. Pseudo-soluţia cabinetului “de dreapta” a profesorului de istorie (?!) Mihai Răzvan Ungureanu la solicitarea Curţii Europene a Drepturilor Omului ca solicitările proprietarilor să fie satisfăcute într-un timp rezonabil, cu termenul de 19 iulie pentru autorităţile de la Bucureşti.

Dacă va fi adoptat, un astfel de act normativ va fi în fapt o nouă naţionalizare. S-ar dovedi încă o dată că în România, proprietatea este un moft. Iar fragila democraţie românească va fi încă o dată lovită în moalele capului. Să nu ne facem iluzii. Proprietatea garantată de-a lungul generaţiilor este singurul vaccin eficient contra clientelismului politic şi a corupţiei sistemice. Oameni liberi sunt oamenii independenţi economic şi fără garantarea proprietăţii astfel de oameni sunt mereu prea puţini ca să facă diferenţa. 

Cei care au fost daţi afară din casele lor au dreptul să fie despăgubiţi la preţul pieţei, dacă proprietăţile nu li se pot restitui în natură. Neregulile de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, invocate pentru suspendarea restituirilor acum câteva luni, nu pot constitui bază legală pentru plafonarea despăgubirilor, ci argument pentru intervenţia încă mai fermă a DNA. Nici faptul că unii proprietari, forţaţi de întârzirea cu care autorităţile le tratează cazurile, şi-au vândut drepturile de proprietate (aşa-numitele drepturi litigioase), unor  rechini imobiliari cu intrare separată în birourile potentaţilor locali, nu poate fi invocat în favoarea plafonării. Tot DNA, DIICOT & comp. trebuie să trateze astfel de situaţii, şi nu să se spargă oalele din nou, în capul victimelor. În plus, şi deloc în ultimul rând, autorităţile nu au nici un motiv să invoce lipsa de bani.

România are bani şi ar avea şi mai mulţi dacă ar fi bine administraţi. Iar pentru despăgubirea integrală, cuvenită proprietarilor jegmăniţi de comunişti, există soluţia emiterii de obligaţiuni. Acestea pot avea scandenţă pe un termen îndelungat, de 10-15 ani, şi pot fi tranzacţionate pe piaţa de capital. Problema s-ar rezolva practic instantaneu şi nu ar apărea nici o discriminare între proprietarii despăgubiţi integral până acum şi cei care a căror despăgubire ar trebui plafonată.

Referindu-se la toată povestea, fostul premier Tăriceanu a comparat cabinetul Ungureanu cu regimul comunist, iar argumentele sale sunt greu de combătut. După cum greu de combătut sunt şi argumentele fostului preşedinte Ion Iliescu atunci când a criticat intenţia cabinetului MRU de a nu restitui banii reţinuţi pe nedrept pensionarilor în baza ordonanţei din 2010 care stabilea impozitarea cu 5,5% a pensiei întregi de peste 740 lei, şi nu a diferenţei, cum a stabilit recent Curtea Constituţională, repunând în exerciţiu deplin legea din 2006.

“Pensiile au fost reţinute ilegal de stat. E un drept al oamenilor, iar statul trebuie să găsească soluţii să le restituie. Sunt veniturile oamenilor care trebuie încasate”, a spus fostul preşedinte. ”Guvernul trebuie să găsească soluţii. Trebuie să o facă. E o obligaţie”. Şi are dreptate.

Dar o obligaţie este în aceeaşi măsură pentru stat şi despăgubirea integrală a proprietarilor deposedaţi de comunişti. Nu există nici o diferenţă între dreptul de proprietate asupra banilor din pensie reţinuţi abuziv şi banii pentru casa confiscată abuziv.

Nici despre plafonarea despăgubirilor cu 15%, şi nici despre impozitarea ilegală a pensiilor nu vorbeşte moţiunea de cenzură. Dar dacă aici opoziţia are o scuză (relativă) pentru că scandalul pensiilor a izbucnit după depunerea moţiunii pe 18 aprilie, scăparea USL în cazul abuzului la care sunt supuşi proprietarii de case confiscate, dă fiori.

Dacă PDL iniţiază astfel de enormităţi, iar USL nu reacţionează, ce urmează să se întâmple? Iar o luăm de la Adam şi Eva? Iar o luăm de la A-B-C? Iar o luăm de la furculiţă? Chiar nu se poate pune piatră pe piatră în România?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!