RSS Feed

Ce mai zice Cioloș

vezi toate articolele de
07 Dec 2016 la 11:48 comenteaza acum 1161 vizualizari.

Un peisaj superb de democrație, pluralism media și febră electorală la lucru: Gorghiu și Dragnea nu prea vorbesc; vorbește continuu Băsescu pentru că vrea să atingă pragul electoral cu orice preț. Și vorbește necontenit  premierul nepolitic dar omul-spre-a-fi-desemnat Cioloș. Ce a tot zis zilele astea, să facem o sinteză, nu neapărat de mesaje superbe și profunde, ci de ticuri verbale:

 • ”sunt cinstit”, slogan repetat până la exasperare. Nu ai dosare, nu ești susect de corupție. Ai luat și iei un vagon de bani de la Comisia Europeană. Limba română are un soi de filtre care tratează astfel de situații, având o jenă firească în a folosi combinația ”bogat și cinstit”. Cinstit ești atunci când ai provocări de înfruntat. Nu poți să te arunci cu ”cinstit” când ești plin de bani. Poți folosi ”ajuns”, ”liniștit”, ”împlinit” etc.
 • chestiunea cu Antena 3. S-a ținut bine în fața lui Gâdea, asta mai ales din vina lui Gâdea. Dar a greșit fatal când au ajuns la faptul că Antena 3 a fost eliminată de la discuțiile GDS: a spus că nu el a decis cine e prezent la discuție. În mod normal, putea mima un minimum reflex democratic și să fi spus că nu e normal să dai afară reporteri de la discuții publice.
 • ”depolitizare” - din nou un reflex retoric de-a dreptul ridicol. Cioloș cerând partidelor să se depolitizeze pentru el. S-a făcut. Nimeni nu mai vrea oricum politică. Toată lumea vrea rente și funcții de tip aristocratic.
 • chestiunea ”omul Bruxellesului” – aici i-a servit-o bine lui Ponta: nu eu am primit lista cu lucruri de făcut de la Barroso. Corect. Tu erai în zona expeditorului. Oricum, din când în când trebuie să le amintim naționaliștilor verzi pesediști și peneliști că lingeau tălpile liderilor europeni în perioada postcriză și că nu a existat o singură vocișoară (poate câte ceva printr-un discurs, de la Crin Antonescu) care să aducă a autonomie.
 • va intra totuși într-un partid politic. Cioloș continuă paradoxul birocratului: va intra într-un partid după alegeri, nu înainte. Despre cum am trecut de la etapa statului pe mâna politicienilor, la etapa preluării statului de birocrație a scris un text excelent Florin Poenaru aici.
 • Respect mocirla. Asta e bună pentru viralizare. “Eu am chiar și pentru mocirlă ca agronom tot respectul pentru că e materie organică și de acolo creștem, din asta creștem. Dacă e să o luăm așa, și eu am lucrat în mocirlă și nu-am nicio jenă să o spun”
 • Alt citat din care reiese că ar fi două Românii, dar nu din cauză de venituri, ci din cauza politicienilor. Până la urmă Cioloș chiar practică un discurs neoliberal tipic Comisiei: politica națională face toate prostiile, noi doar ne angajăm la Goldman Sachs după ce ne terminăm mandatele. ”Provocarea cea mai mare pentru un viitor Guvern și pentru partidele politice este să contribuie la eliminarea sau măcar la reducerea acestui risc de falie, care poate fi creat în mod artificial prin comportamentul pe care îl au forțele politice”
 • Mai zice Cioloș: ”datorită procedurilor neclare, aproape nimeni nu se mai angajează la nimic, nu mai semnează nimic, nu știm cine e responsabil cu ce.” Dar nu e de la proceduri. E tocmai de la dezechilibru de putere între instituții ”politizate” și instituții autonome. Alea politizate măcar sunt legitimate de un vot. Alelalte sunt doar ”profesioniste” și funcționează după interese de grup, mult mai netransparente.
 • legătura între tragedia Colectiv și schimbarea de putere rămâne una dintre cele mai ipocrite dimensiuni ale acestei guvernări. Asta și ideea că ucide corupția, și nu businessul nerglementat care, de altfel, prosperă nestingherit până la următoarea tragedie (vorba unui pompier: ce să facem, să-i închidem pe toți? nu se poate). “Amintiți-vă ce s-a strigat în stradă în noiembrie 2015. Gândiți-vă unde ne duc corupția, indiferența, minciuna.
 • Minciuna – un concept adânc scos de dreapta în luptă cu Ponta ”mincinosul”. Mai are rost să comentăm o situație de luptă politică între mincinoși și nemincinoși? De remarcat totuși că pe cât de ridicole sunt încercările de diabolizare cu Soros, pe atât de ridicole sunt scremetele antipesediste în care PSD e forța putinistă a întunericului. Totuși, se încearcă antagonizarea. Numai că la parlamentare nu sunt două tururi.
 • Ambiguitatea cu vaccinul obligatoriu este una dintre cele mai grăitoare pentru statura omului politic Cioloș. Nu e obligatoriu, dar părinții să-și asume responsabilitatea. Dar, oameni buni, marea dramă a acestui an este tocmai faptul că părinții umblă ca nebunii după vaccin și nu-l găsesc! Nu se întâmplă pentru că trăim în epoca post-truth și punem botul la campanii antivaccin. Rezolvarea unei probleme prin complicarea ei mediatică și prin transformarea ei în star-wars pe facebook, singura strategie.
 • Ceva de reținut totuși, din ce a zis Cioloș până acum: unde e premierul desemnat de PSD? Corect. Nu e. Dar faptul că nu e îl poate avantaja pe Cioloș, singurul premier dintr-o parcare goală.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!