RSS Feed

O raită prin programele candidaților pentru șefia Bucureștilor. Să filozofăm la externalizarea furatului

vezi toate articolele de
24 May 2016 la 12:53 115 comentarii 893 vizualizari.

Zilele trecute, Nicuşor Dan a atins un subiect bun de meditaţie profundă pentru alegătorii de la locale. El zice aşa:

“Vrem sa facem dezvoltare imobiliara serioasa in Bucuresti, vrem sa aducem investitori seriosi, nu gainariile si mica ciupeala”

Am rîs, m-am contrazis puţin cu prieteni pe fb, şi aş formula dilemele noastre astfel. Prietenul Gruia, de exemplu, zice că la cît de praf sînt candidații partidelor mari, soluția nu poate fi decît unul din exterior. Numai că mie Nicușor Dan mi se pare că vine perfect reprezentat dintr-o zonă de capital altfel foarte activă. Și că bineînțeles avem numai candidați pentru alegători de dreapta (aici nu veniți cu ”nu conteaza stînga dreapta” – ba conteaza întru-un oraș cu inegalități din ce în ce mai vizibile).

Nicuşor Dan reprezintă şi o noutate, sigur. El e şi votul sigur pentru un anumit tip de corporatist care speră să preia prin companiile la care lucrează “controlul” asupra administraţiei locale. Deci pot înţelege un IT-ist care votează cu Nicuşor Dan, pur şi simplu acesta din urmă va asigura şi mai multe contracte publice pentru informatizarea administraţiei locale. Să sperăm că ceva mai eficiente şi mai puţin perverse decît alea pe bani publici cu SIVECO, Microsoft sau HP.

Pare că avem de-a face cu un implacabil mers al istoriei recente, acela al înlocuirii ciupelii locale cu marea ciupeală bine organizată (multinaționale, fonduri mari de investiții etc.). Un bun moment de meditaţie asupra naturii extragerii de rente din “banii noştri”.

Dacă ne uităm că Nicuşor Dan are şi donatori din această zonă a marilor investitori în imobiliare plus o falangă IT consistentă (mereu prezentă în partea de politică activă şi agitatorică online, vezi Macovei, Iohannis etc), dacă ne uităm şi că ceilalţi au fiecare cîte o cohortă de mici-medii ciupitori bucureşteni clasici, altfel ni se arată problema: se bat soiuri diferite de investitori. Dar toţi reprezintă investitori, niciunul nu vorbeşte în numele unor comunităţi, segmente de cetăţeni cu nevoi specifice, altele decît profit. Reprezentanta “stîngii”, Gabriela Firea, chiar a reuşit să facă o serie de declaraţii unde “investitor şi om de afaceri” apărea cam în fiecare frază (amuzaţi-vă aici). Altfel, ea se prezintă ca un candidat care-i integrează pe ceilalţi. Şi nu greşeşte: cred că toţi candidaţii pot lucra cu ea fără contraziceri majore. Firea îi poate angaja pe toţi ceilalţi la primărie, nu se vor contrazice.

Nu-mi place candidatul PSD, măcar pentru simplul fapt că e de ani de zile apărătoare patronatelor de tot felul, mai ales alea nasoale, măcar pentru faptul că se vinde drept “modestă”, ea fiind unul din acei bucureşteni plini de bani care fac ochii mari cînd aud că jumătate de oraş geme de sărăcie. Mă rog. Ce mă irită însă maxim la opozanţii săi este folosirea fără probleme a clişeelor sexiste, a băşcăliei de doi bani, în timp ce ei se pretind mari progresişti.

Nicuşor Dan spune că în locul ciupelii partinice prin intermediari, e bine să trecem la următorul nivel. Next level ar putea fi ceva gen Veolia/Apanova. Decît să ai o companie publică cu pierderi, mai bine una care scumpeşte apa nesimţit, mai face şi cîte ceva la infrastructură şi bagă şi profit la greu – iar de plătit plătesc direct contribuabilii, în timp ce administraţia locală tace şi colectează. E formă mult mai “clean” de scos bani publici “la produs”.

Trebuie să ieșim din rețele largi partinico-business, dar e obligatoriu să intrăm strict în business, speculație, bani publici cedați complet privatului? Cazul Veolia ne spune că am fi fără minte dacă am face asta. Dacă nici măcar în cel mai bogat oraș nu ne permitem guvernare locală serioasă și asumarea unor cheltuieli și investiții publice clare, atunci chiar ne pierdem timpul cu alegeri și alte tîmpenii. Să văd înlocuită corupția pe care DNA o vede (aia clasică, de mic-mediu ciupitor) cu aia pe care DNA n-o vede (de afaceri la scară foarte mare), nu cred că am de gînd să întîmpin așa ceva cu un vot.

Iar ce reiese din nou din aceste abordări ale candidaților e că TOŢI ABSOLUT TOŢI se văd mai curînd ca nişte CEO-i care subcontractează. Niciunul nu mai are chef să facă altceva decît o licitaţie şi apoi să-l doară fix în cot de nevoile atît de diferite ale bucureştenilor. N-are niciunul chef de RADET, RATB  etc. Să le privatizăm şi să reziste cine poate, ce atîta comedie!? V-am rezumat visul lor secret – nu toţi pot s-o spună atît de frust, dar găsesc ei metode. Găsiți prin programe reformulări ale unei idei principale: cum să scăpăm și de responsabilitatea cu căldura și cu transportul public.

Unde găsim dezbateri precum privatizam sau nu?, deschidem mai mult Bucureștiul către cetățeni și oprim îngrădirea și închiderea spațiului public? Mai nou a apărut abureala că nu vorbim în termeni de “privatizare”, e primitiv, noi de fapt facem un soi de para-privatizări ca să atragem fonduri să nu ştiu ce.

Chestia cu externalizarea rentelor din marele-business-București nu e o glumă, e probabil cel mai fără opţiuni moment din istoria noastră recentă. E clar că nu putem sta la nesfîrșit cu ciugulitorii de tip vechi. E clar că nu sîntem organizați cît să ocupăm vidul de rezistență politică. Și uite așa avem politicieni lobbyști pentru companii mari și politicieni lobbyști pentru ciugulitori. Alegeți între astea două dacă puteți.

Dacă vă uitați prin programele candidaților

Cum îmi explicau într-un interviu Florina Presadă și Irina Zamfirescu (le mulțumesc!), candidații adună în programe tot ce prind din discuțiile civice. În intervențiile televizate nu vorbesc despre ce scriu acolo. Ele aveau totuşi un optimism moderat cu programele, muţumite că măcar sînt prinse şi chestiuni  utile. Eu văd doar o aglutinare de teme populare, unele culese ceva mai inteligent din activităţi civice diverse, dar trîntite cu lopata în enumerări fără sens.

Au fost discuții despre agenda bucureșteană dincolo de politica mainstream (aici chiar am strîns de-o agendă la o întîlnire Criticatac).

Un punct dintre foarte multe era cu terenuri de sport la liber pentru locuitori. Predoiu strecoară o altă idee: terenuri de sport ”în parteneriat public privat”. Păi tocmai asta e problema în acest București. Că dacă n-ai bani, nici tu, nici copilul tău nu mai jucaţi fotbal, baschet și ce mai vreţi că nu aveţi loc. Școlile și-au închis porțile. Are o soluție și pentru asta Predoiu – poliția locală, trebuie totul păzit bine, poate încă un contract cu niște firme de badigarzi să ne arbitreze ăia cînd jucăm cîte ceva.

O altă prosteală e ”orașul cultural”. Cultura pentru autorități locale înseamnă orice e ceva scălîmbăială artistică în aer liber. Concursuri de proiecte și alte abureli. ”Capitală culturală”, această sintagmă a sucit mințile primarilor, toți visează să-și pună artiștii să facă ceva bîlci public. Cultura trebuie lăsată să se dezvolte în pace, îi trebuie infrastructură, spații deschise, nu noi rețele de finanțare dzeu știe pentru ce și de ce.

În capul candidaților și în proiectele lor implicit, tot ce e dificil de făcut e livrat e cu măreții bani europeni și ”mai bună gestionare”. Amîndouă au fost praf pînă acum.

Mai toate programele sînt ciorbe de ecologie, biciclete și ce-au mai auzit primarii că dă bine la niște categorii mai active în protest în ultimii ani, ceva cu ”social” să nu se oftice alți cîțiva zgomotoși. Dar nimic clar. Nimic despre categorii care vor fi totuşi frustrate şi categorii favorizate. N-ai cum altfel!

Cofinanțările îl bîntuie pe Predoiu grav în programul său: cofinanțăm grădinițe, afterschool tot ce prindem. Deși primarul stă pe un morman de bani, nu-și asumă nimic fără o ”oportunitate” de business.

Doamne ferește să rediscutăm taxele ridicole pe lux în București. Plătesc proprietarii din Ferentari aproape cît ăia din Primăverii pe metrul pătrat.

Nici în programul Gabrielei Firea nu veți găsi abordată clar problema accesului GRATUIT la sport, în schimb visăm la noi și noi competiții sportive pentru tineri (oameni buni, un loc unde să tragi o minge la poartă, asta-i tot ce vrem! – băgați un automat cu fise de 0,5 lei dacă nu puteți concepe chestii pentru comunități fără bani), o sală nouă în parteneriat public, privat, bineînțeles.

Chestiile importante sînt înșirate la kil într-un paragraf:

reconsiderarea regimului subvențiilor (RADET/RATB etc.).

ETC adică ce? Scoți subvențiile? Care? Cum?

Sau, tot în programul doamnei Firea:

reorganizarea RADET și transformarea în societate comercială.

Adică? Ce înseamnă asta mai exact, cum merge la pachet cu subvenționarea, care e drumul? mergi sau nu spre privatizare, spre restructurare? Răspuns: “etc.”

La capitolul ELCEN/RADET la Predoiu e și mai evaziv. Dar enunță o nouă chestie: discriminarea dintre posesorii de case și ăia de bloc – cei de la bloc au subvenții pentru căldură. Propun să se mute toți la case.

Cred că singurele diferențe din programe pe care le-am găsit mai pregnante sînt că unii vor să ”eradicheze” risipa, alții vor doar s-o reducă.

Ce am observat la toți, în lumina schimbărilor din ultimii ani, toți vor colaborare cu ONG-urile. Cu un fișic de bani nici nu m-ar mira să-i văd calmați pe mai toți activiştii. Nimeni nu discută la modul serios chestiunea retrocedărilor și construirii abuzive în București – Nicușor Dan are o luptă dusă în centru – pe mine mă intereseaza cartierele. Tot așa, lumea e îngrijorată de traficul din centru, uitînd ce nebunie e pe arterele principale din cartiere. Mutați-vă toți în centru. Sau spuneți că vom alege un primar al centrului vechi și al fazelor cultural-europene.

A, nu uitați, Nicușor Dan va oferi educație antreprenorială gratis de la Primărie! Și are și soluţii la capitolul „protecție socială”: ”Stoparea cerșetoriei (inclusiv a formelor disimulate: spălători de parbrize, parcagii)”.

Nu am găsit un program întreg, doar declaraţii, interviuri de la Daniel Barbu. Se declară centru-dreapta. Are ceva cu oprirea violenţei. Sloganurile cu oprirea violenţei pot oricînd fi orientate în direcţii dubioase. Adică şi poliţiştii ăia de bat pînă omoară parcagii tot pe linie de stopare a violenţei au mers.

Barbu are şi intervenţii clare în nişte direcţii: program după şcoală, cu o masă, pe care vrea să-l impună (cum?) şi primăriilor de sector; fuziunea RADET-ELCEN şi transformarea în societate comercială (cu datoriile se bazează pe ajutor de stat, permis de UE).

Business plăcut, bucureșteni.

P.S. Turcescu nu mă interesează, şi asta nici măcar pentru tot bîlciul cu acoperiți, și pentru alte multe lucruri. Dar el a tot primit beneficii de la primărie, inclusiv o casă la subpreț. Deci de ce m-ar interesa că mai vrea și alte chestii de la primărie?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

115 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!