RSS Feed

Ce-o să ne mai despartă în 2014 de alegeri? Ardeleni vs. mitici. Şi ipocriziile Comisiei Europene

vezi toate articolele de
03 Jun 2014 la 13:07 26 comentarii 1465 vizualizari.

Nu are rost să pierdem timpul cu discuţiile mainstream deja despre cine e “omul sistemului”, al “structurilor” etc. Mai bine am vedea efecte imediate de distorsionare a luptei mediatice electorale. Una dintre ele, încă nu destul de vizibilă, este Transilvania versus mitici.

Acesta este efectul cel mai palpabil al anunţului retragerii din cursa pentru prezidenţiale făcut de Crin Antonescu. Dincolo de tristeţile vizibile ale politicianului – cum că a cam fost de fapt trădat de o parte din partid -, figura lui Iohannis văd că aduce deja în discuţie lupta pe viaţă şi pe moarte (şi de o prostie demnă de vremuri de criză) între Vechiul Regat şi “Imperiu”.

Un scurt istoric al non-temelor cu care se hipnotizează electoratul de alegeri: anticomunism, anti-rusism, cine-i mai pro-european, anticorupţie (o consider o temă falsă din moment ce este vizată corupţia doar de un anumit tip şi este ignorată corupţia mare din domeniul privat sau este ignorat efectul privatizării domeniului public ca ideologie, nu doar prin iniţiativa baronilor de a pune taxe de protecţie pe capitalul local).

De ani de zile – iar asta nu face decît să-mi amintească cum poţi îmbătrîni în România cu două idei bune repetate ca un papagal depresiv – sînt ocolite teme elementare chiar pentru clasa de mijloc care se umflă în pene toată ziua împotriva “clasei de asistaţi căreia îi plătim taxele”. Ca să nu mai vorbesc cît de importante sînt teme de stînga în Ardealul re-industrializat pe bucăţi, cu costuri mari în drepturile angajaţilor precari.

Iohannis poate însemna declanşarea unei noi lupte stupide între ardeleanul civilizat şi regăţeanul nesimţit. O variantă geografică a unui conflict oricum dur şi bine disimulat între urban şi rural, între angajatul cît de cît stabil şi precarul care nu munceşte destul, între săracul asistat social şi omul-care-munceşte.

Lupta mediatică a lui Victor Ponta se încăpăţînează să fie cu Traian Băsescu (apropo, acesta se retrage din spaţiul public pentru moment, dar văd că le lasă moştenire urmaşilor idei complet eronate despre istoria recentă: cît de eficient au luptat ei cu criza, ce bine au făcut cu biciul României etc.). E o luptă falsă enunţată ca anti-băsism. E o luptă falsă anunţată ca “mîndri că sînt români”.

Ar putea fi măcar o picătură social-democraţi enunţînd anti-austeritatea cu ce a produs ea în mod real. Ce să vezi însă, atunci ar interveni poate mesaje care să fie instant denunţate ca sceptic-europene şi anti-americane. Şi uite aşa PSD preferă să rămînă un soi de cerşetor penibil de voturi de la dreapta el fiind deja un continuator al unor politici neoliberale pure.

Ipocrizii tipice Comisia Europeană

Nu se găseşte nimeni care chiar să dialogheze cu rapoartele şi analizele astea ale Comisiei Europene? Nu, evident, avem mulţi economişti pieptănaţi ideologic într-o singură direcţie. Iar observaţiile politice sînt luate ca “amatoriceşti”. M-am uitat pe acest document citat şi cel puţin o contradicţie stă mare cît casa în mijlocul întregii construcţii: contrastul dintre sugestiile făcute mai ales în zona de politică energetică şi rîndurile de complezenţă despre sărăcie şi inegalităţi.

Exporturile cresc, economia creşte, dar angajaţii sînt din ce în ce mai prost plătiţi în privat (şi cu taxele la zi sau nu, cine mai ştie). Piaţa de energie trebuie în continuare dereglementată ceea ce va afecta oricum mase largi de “consumatori”, dar, vai, sîntem îngrijoraţi şi că e cam mare sărăcie.

Progresele din 2013 pînă acum le plac – cum dracu’, e tot ce visează Europa business, creşteţi economic şi reuşiţi cumva să nu vă puneţi sărăcimea în cap, excelent – dar evident că trebuie condimentate cu observaţii despre corupţie şi fonduri europene. Şi după ce se termină corupţia n-o să mai avem deloc subvenţii la căldură (cam asta ar fi traducerea mea liberă, dar nu mai puţin precisă, a raţionamentului).

Reducerea sărăciei “rămîne o provocare majoră”. Corect, mai aruncaţi cîteva zeci de milioane POSDRU pe conversie de la săraci care ştiu doar Windows, la săraci care ştiu Windows şi Linux.

Reducerea saraciei ramane o provocare majora. In pofida situatiei relativ stabile in domeniul ocuparii fortei de munca, veniturile brute ale gospodariilor au scazut, iar inegalitatile in materie de venituri au crescut.

Noroc cu Asociaţia Română a Băncilor, un partener de încredere al Comisiei, care poate să faciliteze – pe lîngă apărarea comisioanelor abuzive – şi o intrare în forţă a ANAF-ului pe cardul datornicului la stat:

Pe partea de colectare, Fiscul vrea sa realizeze, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor, un sistem electronic “eficient de infiintare/ridicare a popririlor asupra disponibilitatilor banesti aflate in conturile bancare ale debitorilor”.

Totul a fost minunat în 2011-2013, poate nu ştiaţi, iar pe aceste baze se vor umfla tot soiul de analişti ai dreptei-Troica:

A fost încheiat programul de asistență financiară UE/FMI pentru perioada 2011-2013, situația finanțelor publice s-a îmbunătățit în continuare și s-au înregistrat unele progrese în domenii structurale cheie: a continuat, într-un ritm susținut, dereglementarea prețurilor la energie, s-a înregistrat o ameliorare semnificativă a absorbției fondurilor UE, a continuat reforma în domeniul sănătății, iar mediul de afaceri a fost consolidat.

Preţurile reglementate, marele duşman, cum spuneam:

Trebuie să continue procesul de eliminare a prețurilor reglementate la gaze și electricitate, în conformitate cu planurile anunțate, iar integrarea cu piața UE a energiei trebuie accelerată. În sectoarele transporturilor și energiei, creșterea eficienței și ameliorarea calității, precum și reformele aduse guvernanței corporative în întreprinderile de stat au fost insuficiente. Sunt necesare acțiuni mai concrete în vederea punerii în aplicare a măsurilor de eficiență energetică.

Şi mai e o problemă: femeile muncesc cam puţin deci sînt mai sărace. Nu sînt locuri de muncă, sigur, dar ăia care prind cîte unul ar trebui să muncească pînă la adînci bătrîneţi:

S-au înregistrat progrese limitate cu privire la recomandarea de egalizare a vârstei de pensionare pentru femei și pentru bărbați.Adecvarea pensiilor femeilor este scăzută.
Durata carierei profesionale și a perioadei de cotizare la sistemul de prestații de asigurări sociale este mult mai scurtă în cazul femeilor decât în cel al bărbaților, ceea ce face ca veniturile din pensii ale acestora să fie mai scăzute, femeile de peste 65 de ani fiind expuse unui risc de sărăcie dublu față de bărbați.

Asta e Comisia Europeană, o emiţătoare de dogme şi de compasiune robotizată. În România, nimeni nu-i răspunde. Punct.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

26 comments
 • 1

  Faza e ca romanilor ardeleni, nu ungurrii austriecii, capitalistii le-au luat casele, pamanturile si vitele(cel putin in ultimii 500 de ani) pentru care au muncit ci comunistii care in majoritate veneau de peste Carpati. Asta n-o sa-i poti face sa uite. Poate exista solidaritate intre romani cata vreme cel de peste Carpati nu cumuleaza si calitatea de a fi “de stanga”. Poate exista o anumita deschidere catre stanga in Ardeal, cata vreme stanga este mai neo-liberala decat actualul PSD. Iar PSD-ul, oricum ar scalda-o e vazut ca si continuatorul PCR.

  pai pe foc
  2014-06-03 14:06:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Mie mi-ar placea sa deschida cineva pe bune tema aceasta. Sunt banatean, dar acum locuiesc in Austria. Cred in refacerea provinciilor istorice, cred ca e cel mai bine pentru toti si cel mai important, banii de ex din banat sa ramana in banat(impozite, taxe, etc.) Unul din principalele motive pentru care am ales sa plec din tara este faptul ca banutul este plin de moldoveni si olteni, deja erau prea multi. Poate o despartire administrativa m-ar intoarce acasa, ar fi o noua motivatie. Sa stiu ca trag pentru ceva, eu de exemplu pentru banatul meu.

  Laurentiu
  2014-06-03 15:18:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  si uite asa, cate un pic, se duce dracu statul social dar si statul national.

  sa nu ma fac eu al dracu si sa declar independenta casei mele cu tot cu curte?
  sa va oblig sa veniti la mine cu pasaport?

 • 4

  @Laurentiu: doar ca banii jumuliti de la locuitorii Banatului merg la corporatiile din Banat, la mafia din Banat si in economia neagra din Banat. Si, eventual, prin solidaritate de casta, circula intre respectivele categorii economico-politice din Bucuresti, Banat, paradisuri fiscale si restul lumii.
  Si cu si fara impartirea pe regiuni, salariile mici ale populatiei merg de minune cu masinile de lux ale protipendadei locale. Si singurele indicii ale “prosperitatii” unei regiuni sunt vilele politicienilor si afaceristilor autohtoni, precum si interesele agresive ale marilor companii.

  In vremuri in care exploatarea e transnationala si SUA si Chevronul isi scot direct banii din Vaslui, e de tot hazul sa pretinzi ca te ruineaza “economia centralizata”.

  Costi Rogozanu face o observatie foarte interesanta in ce priveste eventualele strategii de campanie electorala. De altfel, tocmai pentru ca nu aici sta sensul, capitalismul neoliberal poate profita de discursuri contrare, de la patriotism la regionalism si de la traditionalism la liberalism.

  pretext
  2014-06-03 16:24:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @McGogoo: Independenti putem fiecare dintre noi, in functie de posibilitati, dar nu asta era ideea. Eu de exemplu nu m-am considerat niciodata roman, tot timpul m-am considerat banatean, e o anumita mindrie, iar asta am vazut si in Austria sau Germania. Fiecare om e mandru cu landul lui, iar dupa aceea e neamt sau austriac.
  Mai vorbim

  Laurentiu
  2014-06-03 16:52:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Laurentiu: Vai, dar cum si-au permis oltenii si moldovenii sa vina la tine in Banat? Si fara sa te intrebe. Ca vorba aia, tu esti acolo de cind dacii si romanii.
  By the way, tu ai cerut voie sa mergi in Austria? Ca asa o fi si vreun austriac pe forumurile lor care spune “Unul din principalele motive pentru care am ales sa plec din tara este faptul ca Stiria/Austria Inferioara/ce Land vrei tu este plin de romani si bulgari, deja erau prea multi”.

 • 7

  Vechiul regat este mai sarac din cauza prostiei si a comodidatii sau pe romaneste a lenei locuitorilor sai. De ce sa ne ascundem dupa deget, acesta este adevarul reflectat de numere. Daca consultati statistica cu judetele din tara cu cei mai multi asistati sociali veti vedea ca top 10 este condus de Teleorman urmat de judete din Oltenia si Moldova. Si astia,asistatii, in special oltenii voteaza de 24 de ani fara intrerupere rosu, adica stanga. Si de la an la an sunt tot mai saraci si tot mai prosti.Eu locuiesc in “regat”, dar nu mi se pare corect ca banii munciti din greu de ardeleni si banateni sa se duca pe ajutoarele sociale ale regatenilor. Saracia se combate prin munca, inteligenta si cinste, nu prin hotie, prostie sau cu ajutorul UE. O regionalizare a tarii pe provincii istorice ar fi cea mai potrivita. Fara banii din ajutoare vor pune intr-un final si regatenii mana pe sapa,pe carte si vor renunta la toleranta fata de hotii!

  marius
  2014-06-03 17:57:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @pai pe foc: sunteti ‘da dreapta’ bag sama;

  ia zi,sa ma lamuresc si eu, ‘dr.Petru Groza’- fu ‘regatean’?

  da’ secretarii generali’ ai PCR, pana la Gh.Gh.Dej, adeca in ordine:
  Elek Köblős,Vitali Holostenco,Alexander Ștefanski,Boris Ștefanov Istvan (Ștefan Foriș),

  nu fura ‘transilvaneni’ si maramureseni’ ci moldoveni si dobrogeni??

  asat ca sa nu mai amintim membrii de conducere, intre care faimosul Laszlo Lukacs (Stefan Luca).

  daca tot ai pus problema dupa conceptele dreptei cretinoide (ale carei manifestari vor face ca, in ciuda eventualei candidaturi ai lui K.I., cei cca.70% sa stea in continuare acasa), vezi ca ai dat cu nuca-n perete.

  berbecu mioritei
  2014-06-03 18:51:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @x: Discutia este serioasa si pentru mine este chiar dureroasa. Nu am nimic impotriva cuiva doar pentru ca este moldovean sau oltean, chiar am prieteni foarte buni din aceste zone, am ceva cu felul lor de a fi. Eu cand am venit in Tirol – Austria am incercat sa fiu m-ai ceva ca si localnicii pentru a fi acceptat si tratat bine. Eu cred ca daca alegi sa mergi undeva, trebuie sa te acomodezi tu locului si nu sa schimbi sau sa aduci proaste obiceiuri.
  Un singur exemplu: pana in anii 80-90 in comuna bunicii mele(Cenad – Timis) locuiau impreuna aprox. 5500 loc. dintre care : c.a.2000 romani, c.a.1800 nemti, c.a.700 sarbi, c.a.700 maghiari in deplina armonie, nimeni nu fura, majoritatea traiau si bine, dar cand a inceput plecarea nemtilor au inceput sa fie adusi tot felul de oameni din zonele sarace ale tarii. Practic atunci a inceput decaderea..
  P.S. Si da, suntem totusi diferiti, pana in anul 1918 noi am fost in Imperul Austro-Ungar, iar inca din 1918 ne-am dorit independenta fata de Romania(vezi Republica Banat) pe care poate unii ne-o dorim si acum.

  Laurentiu
  2014-06-03 19:00:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Pai da, tovarase autor, tot clasa de mijloc e de vina, ca doar stim cu totii ca munca si plata taxelor la stat sunt o rusine, in vreme ce a sta si a cersi ajutoare te face smecher.

  Tudor
  2014-06-03 19:07:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Este un mit faptul ca in Adrdeal sau Banat sunt oamenii mai harnici, mai civilizati. Am avut ocazia sa circul prin toate regiunile tarii si nu am vazut mari diferente. In schimb am observat ceva in Ardeal, unde locuiesc de 20 de ani. Localitatile populate proponderent de romani, inainte de 1918, sunt mai sarace. De ce oare? Sunt romani mai “prosti” ca sasi sau ungurii? Eu zic ca nu. Poate nu au fost lasati sa prospere. Acelasi lucru se aplica si pentru “vechiul regat”. Noroc sau ghinion istoric.
  Cu siguranta pensia mamei nu este platita din munca ardelenilor, banatenilor etc ci din a ei (vreo 40 de ani), a mea, a fratilor mei.

  oltean
  2014-06-03 19:51:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @Tudor: Tu din ce cocotier ai picat pe aici? Cine e clasa de mijloc la tine? Care locuri de munca si cum platite? De unde create si platite daca dreapta ta stie numai taxe, taxe, taxe, pe mediul privat (ala care nu e megacorporatie sau banca, of course) Ce dreapta e aia? Daca tu reprezinti dreapta si clasa de mijloc, s-a intors lumea cu fundu-n sus! Inseamna ca eu, ca intreprinzator privat, trebuie sa-mi caut alt loc dpdv social si politica, ca la un loc cu tine inseamna la balamuc!

  Hmmm...
  2014-06-03 20:34:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Costita, mama,

  evident, n-ai nimic de spus. Evident, iti faci treaba, la firma mainstream. Rezultatul e un rezumat gretos a ultimei discutii vorbite la bere, intr-un club foarte alternativ din centrul centrul Romaniei.

  Costita
  2014-06-04 00:06:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  si da, este un mit ca ardealul e diferit de restul, dar un mit in care crede toata lumea, fie pe fata, fie pe dos, ca focsanii.

  Costita
  2014-06-04 00:08:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Alegerile este un circ pe care noi cei de jos il platim foarte scump !!!

 • 16

  Sa nu uiti, Darie!
  youtube.com/wat../

  victor L
  2014-06-04 09:09:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  [...] Costi Rogozanu pe VoxPublica [...]

 • 18

  Mie cei mai periculosi mi se par rogozanii. Ei sunt un fel de elita rosie a moldoveninilor, care desi papa pe drepturi de autor, tipa ca in calitatea lor de om sunt exploatati de alt om. Urmeaza apoi sefii sindicatelor de stat. Astia, ca persoane fizice, sunt si patroni de firme, sefi de ONG-uri banoase si in consilii de administratie, insa se perpelesc de grija clasei muncitoare.

 • 19

  Asistatii sunt exploatatori ai clasei de mijlocan. Din a acest motiv, neo-liberalii sunt priviti ca niste robin-hoozi.
  Nici tovarasului Marx nu-i placeau asistatii: ii numea lumpen-proletari

  pe intelesul marxistului
  2014-06-04 14:50:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Citind articolul asta si inca vreo doua am ajuns la urmatoarea concluzie:
  Ma Costi, tu ai putza cam mica.

  Alexandru
  2014-06-05 17:14:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Am citit toate cometariile. Va rog sa iniţiaţi o dezbatere centrată pe o problemă care ma interesează : ce s-a facut cu cele 20 de miliarde de euro pe care Preşedintele ţării, fără nici o consultare cu partidele şi cu Parlamentul ţării , le-a împrumutat ,mărind datoria ţării,deoarece eu sunt unul nascut mai devreme (mai batrân)şi pana în anul 1989 am îndurat multiple umilinţe zilnice pentru a achita datoria externa a României, şi nu mi-a taiat nimeni salariile ? Diversiune cu “ieşirea fdn crză” etc.etc… poate convinge pe tinerii care s-au nascut dupa 1989 . Lozincile de nici un fel pe mine nu ma încalzesc …Puţină decenţă şi responsabilitate în comentariui cred ca este recomandabilă. Poate unii sunteţi foarte tineri şi nu ştiţi ce mizerie am îndurat noi, pentru a avea chiar şi drumurile judeţene de astazi pe care Dvs., generaţie mai şcolită, nu sunteţi în stare să le transformaţi în autostrăzi, ci ne intoxicaţi cu lozinci…Vă doresc numai ganduri bune, tuturor care postaţi gânduri pe net,cu rugămintea de a ne oferi soluţii; personal sunt satul de demagogii fie ele ” de dreata ” sau de stânga”… Numai bine.

  buzarnescu stefan
  2014-06-11 08:31:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  womens asics gel kayano 20 red greyair jordan 3 retro noir blanc grisnike lebron xi bhm black history monthcheap nike air jordan heels
  adidas yeezy boost 350 v2 red night chalk purple chalk pink sale millertippens.c../

 • 23

  nhl jerseys chicago blackhawks 21 stan mikita red jerseys with 2013 stanley cup champions patchnike bears 24 jordan howard navy youth stitched nfl limited nfc 2017 pro bowl jersey79 garry gilliam jersey id19 bert campaneris jersey village
  limited vince williams womens jersey pittsburgh steelers 98 road white nfl eyelevelacademy../

 • 24

  women nike detroit lions 87 brandon pettigrew limited light blue team color nfl jersey saleauthentic mel blount mens throwback jersey pittsburgh steelers 47 home black mitchell and ness nfl2015 2016 portugal soccer jersey uniform black away short sleeves 7 figonike packers 87 jordy nelson black mens stitched nfl limited gold salute to service jersey
  womens asics gel lyte 5 white grey daprotisllc.com../

 • 25

  nike kobe 7 green purplenike air max 90 wolf grey total crimson dark purplecheetah pattern jordansgirlss preschool reebok freestyle hi casual shoes
  nike vandal high supreme blue denim new images davinteractivo.../

 • 26

  women nike arizona cardinals 51 paris lenon elite red team color nfl jersey saleelite mike quick mens jersey philadelphia eagles 82 alternate black nflnike zoom winflo 2 womens black rednike dunk high sb hay sample
  nike new england patriots 11 julian edelman 2013 drift fashion gray elite jersey beluardo.com/nf../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!