RSS Feed

Ce poate si ce nu poate face Asociaţia Salvaţi Bucureştiul? Soluţii

vezi toate articolele de
15 Jul 2013 la 10:12 24 comentarii 2751 vizualizari.

Demolarea de catre Primaria Municipiului Bucuresti a cladirii superbe din str. Haralambie Botescu nr. 18 a starnit o mare emotie on-line. In cursul discutiilor on-line au aparut o serie de intrebari la care voi raspunde aici in detaliu.

Situatia pe scurt:
- imaginea cladirii demolate se gaseste pe http://www.hotnews.ro/galerie?galleryId=15185543
- demolarea este ilegala, chiar penala; Asociatia Salvati Bucurestiul obtinuse irevocabil in instanta suspendarea autorizatiei de demolare pentru acest imobil; Primaria a emis o noua autorizatie cu acelasi continut
- demolarea este inutila, caci bulevardul Berzei Buzesti putea fi largit fara demolarea casei; chiar planul bulevardului (PUZ) aprobat de primarie in urma cu doua luni prevedea demolarea doar a unui sfert din cladire si construirea in prelungirea fatadei
- demolarea s-a petrecut ca de obicei in week-end, cand institutiile de control nu functioneaza.

Intrebari si raspunsuri:

I: De ce nu a intervenit Asociatia Salvati Bucurestiul la fata locului?
R: Pentru ca exista o autorizatie de demolare emisa de Primarie si un aviz de demolare emis de Ministerul Culturii. Asa cum este conceput sistemul administrativ, nu exista institutie care sa suspende la fata locului lucrarile care se executa in baza unei autorizatii. Doar instanta poate suspenda autorizatia, in urma unui proces.

I: In cazul in care se emite un act identic cu unul deja suspendat, cel de-al doilea este suspendat de drept.
R: Asa este, numai ca institutia care constata suspendarea de drept este tot instanta, si tot in baza unui proces.

I: A emite un act cu acelasi continut cu unul deja suspendat constituie infractiune.
R: Asa este, numai ca infractiunea se constata de catre instanta in urma cercetarii Parchetului, care dureaza in jur de 2 ani. Pentru ca plangerea sa aiba sorti de izbanda, procurorii nefiind familiarizati cu infractiunile privind patrimoniul, trebuie indicata in plangere toata incadrarea in drept. Aceasta operatie dureaza 1 saptamana x jurist. Din acest motiv Asociatia Salvati Bucurestiul are in acest moment aprox. 80 de plangeri penale nedepuse inca.

I: De ce n-a intervenit Asociatia Salvati Bucurestiul in problema parcului din Drumul Taberei si a constructiei din strada Olari / Piata Pache Protopopescu?
R: Din doua motive la fel de importante: 1) un proces inseamna 3 saptamani x jurist, iar Asociatia nu mai are in acest moment saptamani x juristi disponibili, acestia fiind alocati proceselor in curs. 2) modificarea din 15 februarie a noului Cod de Procedura Civila face ca procesele de suspendare sa dureze 3-4 luni in loc de 1 luna inainte de modificarea Codului. Viteza de lucru a cladirilor ilegale este foarte mare si este foarte posibil ca constructiile sa fie gata la momentul finalizarii proceselor.

Ce se poate face?

Trebuie modificata Legea monumentelor si procedura de avizare a Ministerului Culturii astfel incat sa nu mai aflam de autorizatii cand buldozerul este in actiune. Pentru asta trebuie organizate periodic mitinguri de cel putin 100 de persoane la Ministerul Culturii. Ultimele mitinguri pe subiecte importante, ca Legea urbanismului, au avut 15 persoane.

Trebuie modificata procedura administrativa astfel incat o autorizatie de construire sau desfiintare sa poata fi suspendata pe loc de o instanta. Este recomandarea pe care Raportul Expertilor Francezi o facea Ministerului Dezvoltarii din Romania inca din 2007. Pentru asta trebuie organizate periodic mitinguri de cel putin 100 de persoane la Ministerul Dezvoltarii.

Trebuie sa apara alte organizatii care sa atace in instanta autorizatii de construire / desfiintare sau trebuie gasiti bani pentru alti juristi la Asociatia Salvati Bucurestiul. In momentul de fata donatiile anuale pentru Asociatie sunt de 10.000 euro/an.

Concluzie:

Stim ce este de facut, trebuie doar
- sa fim 100 de persoane in loc de 15 persoane la mitinguri
- sa avem 30.000 euro/an in loc de 10.000 euro/an donatii.
Depinde de noi toti daca trecem la nivelul urmator.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

24 comments
  • 1

    @cu capul pe umeri: cu cit va plateste “puie monta” si cu cacarau? am auzit ca nu se uita la bani boierii. salutari domnului oprescu. cum se poarta cu voi?

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Candidat la funcţia de Primar General al Bucureştiului
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!