RSS Feed

Cea mai importantă resursă şi drobul de cianură…

vezi toate articolele de
03 Dec 2013 la 16:20 34 comentarii 1113 vizualizari.

Azi s-au făcut publice rezultatele evaluărilor PISA din 2012: http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results.htm

Elevii noștri în vîrstă de 15 ani se situează undeva în coada clasamentului, la toate cele trei teste: matematică, știință și limbă. Românii au cam același nivel mediu de aptitudini și cunoștințe cu cei din Balcani și din America Latină.

Și mai rău stăm în privința proporției elevilor cu performanțe de top.

La matematică, doar 3% dintre elevii noștri sînt de top. Sîntem depășiți de Grecia și Bulgaria (4%), Serbia (5%) și Turcia (6%). Ungaria, Israel și SUA au 9%. Cehia, Franța și Vietnam au 13%. Belgia și Olanda au 19%. Elveția are 21%, de 7 ori mai mulți elevi de top decît România. Japonia are 24%, de 8 ori mai mulți decît noi. Coreea de Sud are 31%, iar regiunea Shanghai are 55%, de peste 18 ori mai mulți elevi de top decît România.

La limbă, avem doar 2% din elevi cu rezultate de top. Turcia, Bulgaria și Croația au dublu: 4%. Austria, Cehia și Ungaria au triplu: 6%. Israel, Olanda, Norvegia și Polonia au de 5 ori mai mulți: 10%. Correa de Sud, de 7 ori: 14%. Japonia, de 9 ori: 18%. Shanghai, de peste 12 ori: 25%.

La științe stăm cel mai prost, cu numai 1% rezultate de top: Grecia, Turcia și Serbia au dublu: 2%. Bulgaria, triplu: 3%. Ungaria, de 6 ori: 6%. Slovenia, de 10 ori: 10%. Coreea de Sud, Germania și Olanda: 12%. Japonia: 18%. Iar Shanghai are 27%, adică de 27 de ori mai mulți elevi de top decît România.

Stăm, deci, foarte prost în privința celei mai importante resurse. Dar aproape toți comentatorii, mai mult sau mai puțin vizibili în spațiul public, par să ignore această penurie, care e tot mai accentuată. În schimb, se agită isteric atunci cînd e vorba de alte resurse: aur, gaze de șist, petrol etc. Ei se încăpățînează să nu observe că, în curînd, chiar dacă ne va cădea în cap vreun drob de cianură, el nu va mai produce mare pagubă…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

34 comments
 • 1

  Nu se mai poate face nimic? nici macar plagia? :P

  victor L
  2013-12-03 16:45:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Cum sa aiba Vietnamul comunist mai mult decat USA si Israel ?! Pai atunci pentru ce am mai murit eu la revolutie …. asta… hmmmm….

  menuhina
  2013-12-03 17:05:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Acum inteleg de ce s-a redus mereu procentul din pib alocat educatiei , si de ce in fiecare an s-a reformat de doua-trei ori si odata toamna, sa tina confuzia pina anul viitor.
  Mission accomplished :D

  Ce rost avea sa bagi bani intr-un sistem care iata e dovedit statistic ca fara bani scoate numai tampiti ?
  QED.

  menuhina
  2013-12-03 17:09:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  dar la numarul de facultati pe cap de dobitoc fara bac, suntem primii in top.
  dovada vie sta domnul vanghele ocrotitorul si garantul educatiei

  prefesoru dixstrat
  2013-12-03 17:18:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Pai cu ce ministrii ai invatamantului am avut, ca Mang, Abramburica, etc., e foarte bine si atata cat este acum. Se poate, si se va ajunge sigur si mai rau, vorba cantecului: “foaie verde de dudau/ si-o sa fie si mai …”.
  Rezultatul invatamantui muncitoresc, de masa, al multitudinii de universitati si profoesori doctori. Va mai amintiti de “omul nou” al lui “impuscatul” ? Ei, asa s-a ajuns la profesor nou, dottore nou samd.

 • 6

  scoala trebuie sa corespunda cerintelor pietei muncii;

  eu,de ex., nu am avut parte de asa ceva pe vremea odioasei dictaturi: am urmat o ’speciala de fizica’ (tocmai se construia Centrul de la Magurele, in fiecare vara bateam +300km sa vad cum progreseaza);apoi, in facultate, m-am specializat in ‘microprocesoare’, absolvind facultatea cu doi ani inainte ca acestea sa devina comerciale….

  rezultatele enuntate in Articol mi se par incurajatoare: vom avea o clasa politica mai numeroasa si pb. ca numarul lucratorilor in ’serviciile secrete si speciale’ de tot felul va deveni nu de 4x (cum este in prezent) ci de 8x mai mare decat in vremea tineretei mele….

  Dorel Dibaciu
  2013-12-03 17:33:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Testele PISA sunt foarte asemănătoare cu testele de inteligenta.

  se evalueaza foarte puține cunoștințe și aplicarea a acestora

  inca o data: testele de inteligenta intersecteaza partial nivelul real de inteligenta al unui individ.

 • 8

  chinezii japonezii etc sunt inteligenti conform unei definitii pe care dl Cretan nu o va discuta /prezenta niciodata aici pentru ca ar pierde tot ce inseamna credibilitate.

  ia intrebati-l pe dl Cretan ce definitie a inteligentei si ce unitate de masura foloseste/presupune si veti vedea ca tace pentru ca asta e punctul cel mai slab al argumentatiei lui

 • 9

  @tx2: corect! i-ai vazut p’aia de au spart piata cu alba-neagra la Bruxelles? pusti de-ai nostri, daco-romanes, pui de euro,nu de lei ce mai!

  superinteligenti!! ia du-te cu ei la si fa o evaluare Pisa!
  cand or scoate mesuta la umbra turnului, dau clasa si acolo, sunt sigur!

  berbecu mioritei
  2013-12-03 18:05:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Cred că e o greşeală. Nu se zice test PISA ci Pişu cu ”p” mic.

  Nepoată-mea a făcut clasa a şaptea în Italia. A făcut doar clasa a şaptea deoarece n-a mai vrut să rămână acolo din cauza nivelului incredibil de scăzut al cunoştinţelor care li se predau. Punct.

 • 11

  [...] Mai mult puteţi citi pe VOXPUBLICA. [...]

 • 12

  @prefesoru dixstrat: Vrei să zici: domnul Evanghelie!

  Nelu
  2013-12-03 21:04:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  „La științe stăm cel mai prost, cu numai 1% rezultate de top” Nu e nici o tragedie; la prostire sigur sîntem în topul topurilor.

  Nelu
  2013-12-03 21:07:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Aceste cifre arata cata convingere are natiunea noastra (in acest moment) in importanta educatiei solide pentru reusita in viata. Se mediatizeaza intens modele de reusita fara carte: fotbalisti, cantareti, politicieni… Nu vad de ce un copil din Romania ar alege calea grea a invataturii, din constiinta proprie.
  Poate copiii nostri pierd vremea cu altceva, nu stau sa invete ca cei ai vecinilor, poate programa scolara este precara si nu le aduce cunostintele necesare pentru a otine rezultate bune la testul PISA…
  Deasemena, nu procentul de performante de “top” la 15 ani este important pentru Romania, pentru ca adevaratele cunostinte folositoare in viata se predau mai tarziu, (industriasii aia putini care au venit la noi n-au inchis din lipsa de ingineri, ba o duc chiar f. bine si si-au mai facut fabrici: Centrul de Proiectare Dacia, Bosch, INA Schaefller, …).
  Cred ca in Romania de dupa 1989 s-a reusit foarte usor prin alte metode decat educatia, dar am intrat in UE, este criza, nu se mai fac bani din imobiliare si speculatii, romanii plecati nu mai trimit asa multi bania acasa, justitia incepe sa functioneze si se fura mai greu din contractele cu statul, cine stie, poate ne apucam iar de invatat.
  Si sa nu uitam ca aceste teste surprind un moment, peste cativa ani vor veni alti copii, poate mai buni, poate mai slabi, depinde de noi parintii, incotro ii indreptam, nu neaparat de sistemul de invatamant. Cei mai buni dascali si cea mai completa programa scolara nu pot scoate elevi de top daca sentimentul general este ca nu ai nevoie de scoala ca sa reusesti in viata.

  Oricum articolul este foarte superficial.

  Ioan din Cluj
  2013-12-03 21:53:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Profetia s-a implinit…linia a doua de comunisti a fost mult mai eficienta…decit prima linie. Ei au reusit formarea omului nou in doar 20 de ani, pe cind ailalti s-au chinuit 60…

 • 16

  o falsa dilemma. plus, aceeasi obsesie cu romanii de top. foarte superficial articol. pardon, “articol”.

  frodo buggins
  2013-12-04 12:46:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @Cosa, tx2: Asa-i baieti, totul in Romania merge splendid, doar strainii ne mint ca suntem prosti. Dormiti in continuare.

  Tudor
  2013-12-04 13:08:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  #17, dacă te simţi prost nu-i nimic. Şi noi te simţim la fel!

 • 19

  berbecu de la p9 : man, nu vad nici o diferenta intre 1 baietii cu alba neagra de la bruxelles ( sau de oriunde le merge) si 2 entuziastii IQ-ului inalt .

  (totusi aia cu alba neagra par mai inteligenti pe felia lor de piata)

 • 20

  tudor de la p17 : simplifici mult si cazi in simplism, tipic pentru un baiat din ultimul an de liceu.

  nu-i bai, ultimul an de liceu are si el tensiunile lui care se pot rezolva in multe feluri, nu toate de mancare

 • 21

  @tx2: Nu eu simplific problema, tu o complici inutil. Are vreun rost sa ne cramponam de nu stiu ce criterii cand rezultatele se vad cu ochiul liber? E ca si cum m-as uita pe geam si vad ca ploua, la fel cum zice si site-ul cu prognoza meteo si tu vii si-mi spui ca prognoza aia e bazata pe criterii dubioase deci nu e adevarat ce se vede pe geam.

  Tudor
  2013-12-04 17:33:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  tudor: mixezi 1 un ” rezultatele se vad cu ochiul liber”- care rezultate care ochi liber ?

  2 cu un citat care nu stii de unde vine, de bob dylan ai auzit? bob dylan “i don’t need a weatherman to know which way the wind blows”

  stilul asta pe care l-am practicat si eu odata de a critica totul la gramada nu e inca gandire independenta dar promite sa fie

 • 23

  si iti doresc zi buna si note mari la bac

 • 24

  “Ei se încăpățînează să nu observe că, în curînd, chiar dacă ne va cădea în cap vreun drob de cianură, el nu va mai produce mare pagubă…”

  Sa curga cianura, benzenul si sterilul peste Guta, Vijelie, Salam si “melomanii” lor majoritari care voteaza cu PSD-ul acum si pururea si-n vecii vecilooooor!

  Osa Nuestra
  2013-12-04 18:02:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Fabulos, majoritatea comentariilor de aici confirma tampenia cronica in care inoata populatia tarii :) )

  kiki
  2013-12-04 18:04:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @tx2: Pff, alta placa decat cu BAC-ul nu ai? Ma indoiesc ca ai trecut proba de logica si coerenta.

  Dar ai dreptate, in lipsa dovezilor concrete Romania e raiul intelectualilor.

  Tudor
  2013-12-04 18:06:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  tudor, comportament inteligent vezi si la balena si la soim si la pisica ;

  si la regizorul de film si la artistul alba neagra si la vanzatorul de ziare sau la proful de mate.

  hai sa le aplicam acelasi test la toti si sa concluzionam ca regizorul de film e daca nu prost cel putin subdezvoltat mental :)

  ps: solomon marcus povestea de un student care avea 5 si 6 la toate examenele , ii placea doar analiza matematica, in fine, omul a publicat in amer math monthly dar era un student mediocru in rest.

 • 28

  @Ioan din Cluj: 14

  “Aceste cifre arata cata convingere are natiunea noastra (in acest moment) in importanta educatiei solide pentru reusita in viata. Se mediatizeaza intens modele de reusita fara carte: fotbalisti, cantareti, politicieni… Nu vad de ce un copil din Romania ar alege calea grea a invataturii, din constiinta proprie.”

  Pai la noi s-a implementat in educatie Modelul American si nu Modelul Finlandez

  Osa Nuestra
  2013-12-04 18:26:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  Să-i spun, să nu-i spun …
  Hai să-i spun, cu toate că s-ar putea ca lumea să nu mai aibă acelaşi farmec pentru el!

  Tudorică, veste proastă: nu există Moş Crăciun!

  Iar americanii dacă vin, vin să-ţi dea muie – adică să-ţi ia singurele jucării care contează, şi anume resursele naturale.

  Ca să poată face asta, pe lângă cozile de topor pe care şi le implementează aici, trebuie să te sărăcească şi să te îndobitocească pe tine.

  Una din metodele de îndobitocire, pe lângă distrugerea sistemului educaţional, este de a te numi dobitoc din orice poziţie şi cu orice ocazie. O chestie subtilă pe care tu s-ar putea să n-o pricepi deoarece, în cazul tău, metodele lor au dat rezultate.

  Cam trist, aşa-i?!

 • 30

  @Cosa: Amice, daca tu poti convinge pe cineva ca e prost spunandu-i ca-i prost atunci inseamna ca e prost deja. E ca aia cu “jocurile video l-au facut violent”.

  Tudor
  2013-12-04 22:18:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Q.E.D.

 • 32

  @Tudor: 30

  Nu stiu daca convingere se cheama. Important e ca te face sa te indoiesti de tine. Se cheama sugestie, functioneaza si este mult practicata. Marsavul de Cosa o foloseste si el.

  Osa Nuestra
  2013-12-04 22:33:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  dar noi avem olimpici :) )
  (la competitii unde participa un sfert de tari si iau medalii jumate din cei care participa)

  rony
  2013-12-06 16:20:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  @Tudor: Unde ai intalnit logica asta, Tudore?

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!