RSS Feed

Cea mai mare mașinărie de fakenews – Povestea unui om leneș

vezi toate articolele de
16 Oct 2017 la 10:42 comenteaza acum 889 vizualizari.

Avem o problemă mare. Nu mai avem mână de lucru, mai ales din aia ieftină, care asigură existența unor businessuri bazate pe exploatare intensivă. În ultimii zece ani a devenit un soi de imn pentru presă și analiști poezia acelui tip de angajator care nu vrea nici să investească în tehnologie, vrea să mențină profiturile în marje uriașe, vrea și ceva ajutoare de la stat și mai ales nu vrea să dea salarii mai mari atunci când e nevoie de muncitori. Aicinu mai sunt bătălii. Mai toată lumea, că e proDNA, antiDNA, că e cu Cioloș sau cu Dragnea, toți știu că e o pâine de mâncat din populismul dubios antisărăcime.

Perversiunile au ajuns la maximum. Și nu încetez să mă minunez de ele cu atât mai mult cu cât se duce acum o bătălie totală împotriva fakenewsurilor. Păi cel mai mare generator de fakenews – românii nu vor să muncească, nu sunt productivi, preferă să se îmbete etc. – este chiar jurnalismul quality-mainstream care privește spre sărăcie ca spre un cuib de nebunii, leneși care trag sărăcie pe nas pentru distracție. Materialul e enorm și probabil (sper) peste ani această zonă va fi privită drept cea mai tâmpită și agresivă formă de propagandă a anilor 2000. Am tot dat exemple despre aceste mituri cu ”neproductivul” și pretențiile ”exagerate” ale lucrătorului român.

De ce le merge? Pentru că există o alianță naturală între patron și cetățeanul de rând care are o brumă de bani peste zilierul de rând și ar vrea și el să fie patron. Orice pansionar urban se simt stăpân la sat. Și dacă nu reușește să mai angajeze oameni să-i sape devine un patron frustrat și el.

Dar pentru această situație avem un text superb clasic.

Aș aminti iar de Povestea unui om leneș, a lui Creangă. Pentru că e acolo povestea unui om care practic se sinucide pentru că e prea leneș și – interpretarea mea -, prea scârbit și de consăteni ”harnici”, și de boieroaice filantroape (aici am scris mai mult despre asta).

Povestea a avut de la bun început ţintă didactică. A apărut în manuale încă de acum un veac şi jumătate. Deci există o intenţie moralizatoare clară: nu munceşti, mori. Scriitorul preia o formă de violenţă din “înţelepciunea populară” şi îi dinamitează nişte piloni, încearcă măcar. Altfel n-ar fi scriitor mare. Subminează scena dură cu tot soiul de elemente, pe lîngă comicul de limbaj. Sufletul bun al boieroaicei e bun doar ca să confirme pornirea obştei. Ea joacă rolul bunătăţii împreună cu ţăranii, leneşul plusează pînă la absurd şi lasă totuşi o nedumerire în capul copilului (în capul meu a lăsat): de ce nu mai vrea nici cel mai mic ajutor? Poate pentru că ştie că ajutorul nu e ajutor.

În fața acestei avalanșe agresive de știri despre leneșii români, chiar nu-ți mai rămâne decât o replică: Muieți-s posmagii?

“Şi iaca aşa a scăpat şi leneşul acela de săteni, şi sătenii aceia de dînsul”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!