RSS Feed

UPDATE 2: Reacția TI cu privire la protestul de la Berlin. Bășcălia începutului de an: Transparency International și noul proiect de lege pentru Roșia Montană. Mai crede cineva în integritatea lui Alistar și a TI Romania!?

vezi toate articolele de
10 Feb 2014 la 14:19 10 comentarii 1745 vizualizari.

UPDATE: Voluntari români și germani ai campaniei Salvați Roșia Montană au protestat astăzi  în fața sediului Transparency International din Berlin (foto). ”Transparency International: o coalitie împotriva corupției sau în favoarea ei?”, este titlul comunicatului protestatarilor, remis presei.

”Transparency International elaborează alături de guvernul României un proiect de lege extrem de controversat ce ar legifera exproprierea în interesul unei companii private a terenurilor și caselor localnicilor. La acțiunea de astăzi activiștii au afişat bannere şi pancarte cu următoarele mesaje: “Nu transparenței selective”, “TI: Nu-ţi vinde sufletul pentru aur!”, “TI: Stai departe de Roşia Montană!” cerându-i organizaţiei Transparency International de să se disocieze complet de acest proiect de lege toxic.”, se arată în comunicat.

UPADTE 2: Mărturia unuia dintre protestatari (via pagina de Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage): Stephanie Roth: ”We were met by Virginie Coulldon, Group Director for External Relations at TI. She listened to our concerns and explained that TI Romania is a seperate entity but that she will relay our concerns and messages to them. We replied that if the RO office is a separate entity maybe they should call the Ro office ‘Intransparency International’ . We explained in details our concerns made it very clear that the scope of this action today is to ask TI to withdraw from this toxic mining bill. We said that TI’s mandate all over the world is to support people and not corrupt politicans. We also explained that none of the SRM NGOs were consulted by TI international when they elaborated the bill. Our event was loud and great and drew the attention of several by-goers who supported our action. The action drew lots of people to their windows and they took photos. At the end of the action we handed Mrs Coulloudon our press release in DE and EN and also gave her a copy ofour slogans – very transparent.”

***

(textul inițial):

Victor Alistar, director executiv al Transparency International (TI) România, se face că nu știe în ce joc a intrat (atât el, cât și instituția pe care o conduce) atunci când și-a dat girul pe proiectele de modificare a Legii Minelor. Conform unui comunicat al TI România, semnat de Victor Alistar (venit ca răspuns la o scrisoare deschisă adresată de Mining Watch România), instituția se arată ”surprinsă” de solicitarea primită. ”Surprinderea provine și din faptul că Transparency International România a fost în mod constant un promotor de politici publice pro transparență și integritate, ale cărui eforturi s-au materializat în numeroase acte normative astăzi în vigoare, și a căror valoare pentru societate nu a fost contestată niciodată”, se arată în răspuns. Ei bine, poate a venit momentul contestării TI România. Și nu în privința implicării în promovarea anumitor politici publice, ci a neimplicării în situații în care transparența decizională (de la consultarea opiniei publice și până la nivelul adoptării legilor în Parlament) a fost încălcată flagrant.

Pe 12 decembrie 2013, TI România se alătura corului vocilor care atacau cele întâmplate în ”marțea neagră a democrației”, de pe 10 decembrie. Ca și în privința solicitării primite de la Mining Watch, TI România a părut ”surprinsă” de ceea ce s-a petrecut. Dar acest mod de a vota legile, de a introduce amendamente peste noapte, de a evita dezbaterea publică reală nu reprezintă o noutate. Spre deosebire de alte organisme sau persoane publice, TI România nu avea voie să fie luată prin surprindere, pentru că transparența decizională este propriul obiect de actvitate – motivul pentru care și primește finanțări. Faptul că a fost luată pe nepregătite denotă cel puțin incompetență. Și faptul că acei bani sunt încasați pe degeaba. Sau nu sunt pe degeaba?

Să revenim la Roșia Montană și proiectul de modificare a Legii Minelor. După cum se știe, în special după anul 2006, proiectul minier de la Roșia Montană a fost supus dezbaterii publice. Un test căzut cu brio de companie, atât în cadrul adunărilor publice, cât și pe adresa Ministerului Mediului fiind depuse zeci și sute de pagini și întrebări critice privitoare la primitivismul proiectului minier. La o parte infimă din acestea, RMGC a oferit răspunsuri la fel de primitive, fără alte posibilități de interpelare și/sau critică . Apoi s-a raportat că dezbaterea publică a avut loc. Și stima. Ultimul lucru care a contat au fost argumentele critice ale specialiștilor și ale societății civile privitoare la proiect. Unde a fost TI România când dezbaterea publică a fost mimată, doar pentru a se putea raporta că s-a ținut? Tăcerea TI s-a auzit până la Bruxelles, Washington, Berlin sau Toronto. În ultimii ani un șir nesfârșit de acte normative (ordonanțe de urgență, legi, hotărâri de consilii locale, județene ori de Guvern) au încercat să netezească calea proiectului de la Roșia Montană și a altor proiecte de exploatare a resurselor României. Multe dintre acestea luate peste noapte, pe genunchi, cu încălcarea unor principii (și legi) elementare și esențiale ale transparenței decizionale. Cinismul și modul mizerabil în care au fost adoptate astfel de acte normative le-am prezentat și aici, pe VoxPublica, și mai pe larg, în cartea Afacerea Roșia Montană. Ce făcea în acest timp TI România, organismul care pretinde că are ca scop și obiect de activitate transparența? Habar nu am și aș fi curios să aflu. Pretinsa consultare publică (Referendumul cianurii din Apuseni, de pe 9 decembrie 2012) e o altă mostră celebră încălcare a transparenței și de mimare a dezbaterii. Sunt teancuri de contestații și rapoarte ale unor observatori independenți care au relevat minciuna și perversitatea maximă a referendumului în discuție. Tăcerea TI a continuat însă să bubuie deasupra României.

Să ajungem și mai ”în zilele noastre”. Și la proiectul de modificare a Legii Minelor. Iată un fapt. United Global Resources (UGR) este una dintre companiile interesate să investească în reluarea actvității minere la Remin Baia Mare. Vă spune ceva UGR? Celor mai mulți, probabil că nu. Mai sunt însă și unii care știu că e compania la care director executiv (președinte și co-fondator) este Wesley Clark. Același celebru fost general american Wesley Clark, care printr-un ”noroc excepțional” a ajuns consilier onorific al lui Victor Ponta în vara lui 2012. Așadar, să recapitulăm: avem un consilier care îi dă sfaturi premierului unui guvern care propune un proiect de modificare a legii minelor de ale cărui prevederi poate beneficia firma consilierului! Păi dacă ăsta nu e conflict de interese, atunci chiar nu îmi dau seama ce poate însemna conflictul de interese. V-ați fi așteptat ca TI România să aibă vreo reacție, că doar e instituția cea mai credibilă să se sesizeze pe asemenea probleme? Ba încă mai și primește fonduri să se ocupe de asta… Chiar ar fi o dovadă de maximă naivitate să vă închipuiți că președintele TI România, Victor Alistar, ar fi persoana care să fie deranjată de conflictul de interese. Pentru cei care poate au uitat sau, pur și simplu, nu au știut, Victor Alistar are activ deja 2 (două) scandaluri în care a interpretat în moduri cât se poate de original conflictul de interese și ideea de integritate. Primul, în 1998, când era șef al protocolului (funcționar public) în Primăria Bucureștiului (în mandatul lui Viorel Lis) și și-a tras o garsonieră din fondul locativ al municipalității, deși mama lui tocmai primise, din același fond, un apartament cu trei camere. Iar unul din motivele pentru care primise trei camere era legat de faptul că în el ar fi urmat să locuiască și feciorul ei. După procesele care au urmat, Victor Alistar a pierdut garsoniera (o sancțiune, totuși, minoră, ținând cont de acuzațiile legate de fals și uz de fas care i-au fost aduse). Un deceniu mai târziu, Victor Alistar s-a aflat din nou în stare de incompatibilitate, în acest sens existând și hotâri ale ANI și decizii judecătorești. Un motiv pentru care a și pierdut scaunul de ministru în primul Guvern Ponta, din mai 2012.

Ei bine, acesta este, foarte pe scurt, Victor Alistar. Și instituția pe care o conduce, Transparency International România. Organism de la care te-ai aștepta să sancționeze încălcarea transparenței decizionale ori măcar să semnaleze multele și majorele conflicte de interese care duc la apariția legilor cu dedicație. În fapt, TI România nu face decât să se alături multor altor instituții și organisme din societatea civilă convenabilă. Adică acea societate care există nu pentru a monitoriza, sancționa și interveni în stoparea abuzurilor, ci pentru a le oferi certificate de bună purtare celor care au nevoie de ele. Din fericire însă, măcar o parte a românilor a depășit faza de inocență și naivitate și a început să înțeleagă modul de funcționare al acestei societăți civile convenabile. Și astfel a înțeles din prima că nu asigurarea transparenței e ceea ce caută Victor Ponta la tizul său de la TI România, ci o umbrelă pe care să o fluture prin fața naivilor, de pe la noi ori de aiurea, de genul ”uite, noi avem patalama de la TI pentru legea asta”.

Dacă e ceva surprinzător în povestea asta, atunci nu e vorba de întrebările adresate de Mining Watch România către Transparency International România, ci faptul că a trecut atâta timp până când practicile instituției în discuție au început să fie contestate, punându-le în adevărata lor lumină: de plapumă călduță pentru încălcarea transparenței decizionale, nicidecum de apărare a acesteia.

***

Două mostre de transparență de la TI România. ”Lista proiectelor de acte normative pentru care TI-România a derulat campanii de advocacy este disponibilă pe pagina de internet a organizaţiei, la secţiunea Politici şi studii, subsecţiunea Advocacy”, se arată în răspunsul TI România pentru Mining Watch România.  La secțiunea Politici și studii, subsecțiunea Advocacy, cea mai recentă actualizare e din anul… 2008. În același răspuns, TI România vorbește despre amendamentele propuse pentru Legea Minelor, care ar fi fost preluate în proiectul normativ și ”pe care le publicăm pe pagina noastră de internet”. Am căutat mult și bine pe pagina de internet a TI România aceste amendamente. Tot ce am găsit e o listă de link-uri către diferite documente referitoare la standardele și politicile cu relevanță pentru importanța transparenței în proiectele miniere. Ceea ce e cu totul altceva: mai exact diferența între ce ar putea fi și ceea ce e cu adevărat. La fel cum e diferența între ce ar putea fi TI România și ceea ce e în realitate.

Și, din acest punct de vedere, Victor Alistar și TI România să nu mai fie surprinși că nu mai sunt parteneri credibili pentru societatea civilă, ci doar pentru politicieni. Și să nu mai se mire și de faptul că vor avea parte de aceeași contestare. Pentru că, în sfârșit, există cetățeni români care au învățat să facă diferența între ONG-urile care chiar fac câte ceva și au o utilitate reală și cele care doar se fac și raportează că fac ceva. Utilitatea lor fiind doar de paravan pentru mizeriile guvernanților.

***

Scrisoarea Mining Watch Romania – aici

***

Răspunsul TI România – aici

***

BONUS:

Imagini (captură video) de la prezentarea ”Transformers MMXX. The Power of Culture in Social Change”, Viena, 6.02.2014. Aplicat pe cazul Roșia Montană: MindBomb, Dan Perjovschi, Lurențiu Ridichie. Despre FânFest și Adoptă o Casă la Roșia Montană a vorbit Flavia. Acțiunile (ca de altfel, multe altele) se subsumează temei. Despre Rezistența prin Cultură și Cultura Rezistenței în cazul Roșia Montană voi reveni însă, mai pe larg.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

10 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!