RSS Feed

Cealaltă justiție, netelevizată

vezi toate articolele de
13 Sep 2017 la 13:48 comenteaza acum 781 vizualizari.

Un judecător hotărăște să lase liberi câțiva inși care au participat la un viol în grup (apoi judecătorul cu pricina se transferă) și care apoi pot intimida victima în voie, ei fiind băieți de primar și de fermieri înstăriți. Niște procurori hotărăsc că scalvia și tortura trebuie judecate în funcție de statut social, deci să-i lăsăm liberi pe călăi, că vorba aia, așa-s animalele între ele…

Mai sunt apoi toate nebuniile cu retrocedări, furturi locale în bandă, falsificări de acte pentru case, terenuri etc. Nedreptatea netelevizată  e mult mai variată și mai amplă decât acuzațiile de nerespectare a statului de drept în ce-i privești pe bogătani precum Voiculescu et comp. La vârful piramidei, în fond, au loc lovituri grele mediatice și evadări spectaculoase cu bani cu tot. În zona abuzului groaznic de rând, un sistem indecent de bine plătit are scăpări incredibile de judecată.

Primul exemplu l-am pomenit deja. Unii au scăpat cu o pedeapsă minimă, PENTRU CĂ AȘA AU CERUT PROCURORII, după ce au torturat sclavi timp îndelungat și cu o cruzime greu de imaginat.

Pe 15 martie a.c., Tribunalul Argeş a dat sentinţa în cazul celor cinci stăpâni de sclavi. Iată care au fost pedepsele de închisoare cu executare: Ciprian Onică – 4 ani şi 4 luni, Aurel Onică – 5 ani şi 4 luni, Viorel Grancea – 4 ani şi 4 luni, Silvia Grancea – 3 ani, Ionuţ Grancea – 4 ani şi 4 luni. Tuturor li se va reduce din pedepsă perioada petrecută în arest preventiv din 13 iulie 2016 şi până în prezent. În afară de Silvia Grancea, care era în arest la domiciliu, toţi ceilalţi patru stăpâni de sclavi erau deja de anul trecut încarceraţi la Penitenciarul Colibaşi. În cursul acestei după-amieze, Silvia Grancea a fost ridicată de poliţişti şi dusă şi ea la penitenciar. Interesant este faptul că procurorii au cerut pedepse minime pentru cei cinci stăpâni de sclavi. Iată ce se precizează în sentinţă cu privire la motivarea acestei cereri neobişnuite: „Reprezentanţii Parchetului apreciază că inculpaţii se fac vinovaţi de faptele reţinute în sarcina lor, dar instanţa va trebui să ţină seama şi de circumstanţele în care s-au săvârşit aceste fapte, respectiv că aşa au înţeles inculpaţii, la nivelul lor de instruire, să îşi câştige existenţa, prin folosirea altor persoane cu probleme în activităţile lor gospodăreşti, astfel că solicită ca pedepsele să fie orientate spre minimul special prevăzut de lege”.
sursa

Justificarea ne arată o deraiere profundă, de castă, a unor elemente din aparatul de justiție. Astfel de ”ciudățenii” ale unor procurori pot avea drept cauză și corupție, și ce vreți. Eu prefer explicația directă: ”restul lumii” este la ”și altele” pentru unii din sistem, așa sunt tratate și victimele violenței domestice, și victimele violului, și multe altele; este un reflex al izolării elitei anticorupției de „lume”, de societate.

În timp ce pierdem timpul cu luptele între corupți bogați care scapă cu suspendare sau cu toți banii sau pur și simplu pleacă peste graniță și o elită anticorupție care luptă cu arme neconvenționale (ghiveci SRI-DNA, ascultări în masă etc.), modificări mult mai profunde au avut loc în ultimul deceniu. Avem o pătură privilegiată a justiției care au consturit o plasă anticorupție fisurată, care la firul ierbii scapă nedreptăți incredibile. Asta ca să nu mai vorbesc de zona polițienească unde ”violența de rând” este tratată ca un firesc necesar. Sper să exagerez eu, deși, de vreo 20 de ani în presă se tot adună pe creier sute de astfel de exemple de ”dreptate pentru căței”.

Justiție în Vișeul de sus

Tot scotocind, ca toată lumea, să văd cine e noul ministru al economiei, Gheorghe Șimon, descopăr activitățile justiției din Vișeul de sus, unde judecător e și soția domnului Șimon, Mariana. E o zonă din Maramureș unde se dau lupte grele pe terenuri, păduri de defrișat, retrocedări. Acuzațiile formulate de o asociație de proprietari de păduri sunt foarte grave și leagă ițe interesante: de la Frank Timiș și interes direct pentru legi ale mineritului (de unde am putea deduce că domnul Șimon ar putea totuși avea o misiune, mai ales că se rediscută legile mineritului, cianuri etc.), până la cum funcționează putere locală și justiție într-un colț de țară.  Iată acuzațiile formulate de ”Nostrasilva”:

De remarcat, cu privire la influenţa pe care fiecare dintre părţi o avea asupra unuia sau altuia dintre magistraţii Judecătoriei Vişeu de Sus:

  1. cererea de recuzare formulată la 29.06.2011 de Direcţia Silvică Maramureş împotriva magistratului Mariana Şimon, acuzată că:
  • ajută „clica de impostori care se erijează în conducătorii Asociaţiei Composesorale”;
  • a manifestat intenţii „de ajutare pe faţă a mafioţilor borşeni”;
  • se implică abuziv în „treburile instituţiilor statului” şi în „apărarea cu toate mijloacele şi forţele a mafioţilor borşeni”;
  1. cererea de recuzare formulată la 29.06.2011 de Asociaţia Composesoratului Cisla Borşa, prin Şteţco Toader, împotriva magistratului Mariana Şimon, despre care au susţinut că:
  • susţinem cu tărie că acest judecător este corupt de această clică de impostori”. (mai mult aici: sursa)

Mariana Șimon, judecător la Vișeul de sus, a câștigat în numai un an, conform declarației de avere, 200 000 de lei pe an. Statul plătește regește justiția fapt care nu împiedică  tangențe cu businessuri de tot felul.

Plângerile formulate de această asociați sunt doar plângeri decoamdată, dar ele descriu mecanisme cunoscute de ”împroprietărire”. Și astfel de practici au făcut parte din justiția netelevizată mult timp. Nici nu trebuie să mergi la Vișeu. În București a fost sarabandă. Singurul mai de soi pe care DNA l-a descoperit a fost Poteraș de la sectorul 6; și cam atât.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!