RSS Feed

Cel mai neașteptat loc în care am descoperit Roșia Montană în Viena. Ce ar cumpăra Iisus și Shopocalypse Song/ video (Jurnal Vienez 2)

vezi toate articolele de
12 Jan 2014 la 14:41 7 comentarii 1251 vizualizari.

”Da, cel puţin la prima vedere, Viena e un oraş burghez în proporţie de 101%, începând de la kilometrul zero, de la Primărie – ce e bine şi ce e rău în asta, cu altă ocazie.” Afirmația asta (pe care am făcut-o într-un articol anterior) a iritat-o pe Lili. Și a decis să-mi demonstreze contrariul. Motiv pentru care m-a și contactat vineri pe Facebook. ”Din câte înțeleg ești în Viena. Mă numesc Lili, sunt arhitectă, locuiesc în Viena și tocmai mi-am scris lucrarea de master despre commons și București, unde e menționată și Roșia Montană. În fine, m-aș bucura tare mult dacă ne-am întâlni și dacă ai veni la prezentare”, suna povocarea.

Cum nu se poate mai bine, mi-am spus. E bună o schimbare după ștrudelul cu mere și brânză al primarului. După câteva ore ne-am văzut în Stefansplatz. Nu pentru vizitarea Domului, ci pentru că acolo era ieșirea din U-Bahn. Altfel, rugămintea mea expresă a fost să ajungem într-un bar dinafara Expoziției din centru (cu altă ocazie o să detaliez și ce înțeleg eu prin expoziția din centrul Vienei). A ales Shikaneder. Unde mixează muzica niște afro, un rasta stă tolănit pe o canapea, ”nea Nicu mai trece și el pe aici să cerșească” sub pretextul că distribuie revista Augustin (vineri seara nu a trecut însă), mesele sunt din categoria la botul calului (au, totuși, un fel de banchete pe margini, amplasate pe lăzi de bere), iar obiceiul casei e să se scrumeze pe jos (pur și simplu pentru că nu există scrumiere și pentru că asta a fost indicația barmanului). Aflu că e unul dintre locurile de ieșit în oraș ale arhitecților vienezi. Desigur, a celor alternativi (din ce mi-am dat seama până acum, termenul alternativ e folosit cu o acoperire destul de mare: și pentru cultura independentă, și pentru locuri și evenimente, și pentru grupuri etc. care sunt ceva mai mult decât underground, dar fără a deveni mainstream). Bun, mai pe scurt, Shikaneder e un fel de Club A (București) sau fostul Music Pub (Cluj). Îl recomand și pentru cei interesați de altceva decât Expoziția în Viena (detalii aici).

***

Augustin e un concept interesant de revistă (am aflat mai târziu). Subiectele sunt cu preponderență sociale și vânzarea nu se face la tarabe, ci la metrou, în special de către afro. Din doi euro (prețul revistei), un euro îi rămâne vânzătorului. Înțeleg că vânzătorii de ziare nu plătesc taxe și impozite, pentru că veniturile lor sunt, oricum, sub limita impozabilă, de 11.000 euro/an (da, ați citit bine: cine câștigă până în unșpe mii de euro într-un an, nu plătește impozit). Revista îi ajută și pe cerșetori, care fac rost de legitimații de vănzător-volant și se plimbă cu revistele prin diferite locuri publice (de la metrou, la cluburi, cafenele etc.).

***

Lucrarea de masterat a lui Lili e un fel de distopie: dezvoltarea orașului București ca un oraș grădină, din perspectiva unui commoner (detalii despre commons, aici). ”Eu sunt pentru protejarea bunului comun și adeptă a unei economii bazate pe cooperare și protejarea bunului comun. Proiectul e despre cum s-ar dezvolta Bucureștiul dacă gândirea commons ar fi dominantă” (Lili). Prezentarea e pe 23 ianuarie, la TU Universität Karlsplatz. Apoi îmi povestește despre locuințele sociale din Viena, comunități, Elvis Church, Reverend Billy and The Church Stop Shopping and What Would Jesus Buy?, Karl Lueger, Schrammel Musik, Heurige și promite să mă ghideze pe Miss Sargfabrik si Sargfabrik, Karl Marx Hof, Donau City-Donau Platte, alottments, Rosenhügel, Macondo…

BONUS: What Whould Jesus Buy? Shopocalypse Song:

***

Starobrno și Zipfer (la halbă, ambele) își cer la un moment dat drepturile. Mă îndrept către toaletă, tapetată de sus până jos cu graffiti și zece mii de stickere. Eliberez spațiu pentru o nouă bere și dau să trag apa. Și, dintr-o dată, mă simt ca la Cluj. Dintre toate stickerele de acolo, unul singur nu aveai cum să-l ignori. Pentru că e taman pe planșa din perete pe care trebui să apeși ca să curgă apa. Stickerul are pe el o frunză mai mult decât cunoscută și mesajul ”Vienna Saves Rosia Montana”. Sâmbătă am văzut stickerul în multe alte locuri din oraș. Nu e chiar așa departe Viena

***

P.S. FOTO: Vienna Saves Rosia Montana (sper că nu doriți, totuși, să vedeți fotografia din toaletă)

***
Visiting Fellowship, sponsored by the Institute for Human Sciences, Vienna and Erste Foundation, Vienna

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

7 comments
 • 1

  Off topic, dar nu de tot:
  Un articol vechi, dar in continuare actual: kmkz.ro/investi../
  Goldistii tot mai spera, continua cu propaganda in comentariile articolelor, inca n-au priceput ca pe la Rosia Montana nu se trece.

 • 2

  “Lucrarea de masterat a lui Lili e un fel de distopie: dezvoltarea orașului București ca un oraș grădină”

  100% Hundertwasser !
  (v. poza nr. 3
  volcania.wordpr../

  Daca tot sunteti in Viena cred ca merita vizitat: hundertwasser-h../

  rich guy
  2014-01-12 16:26:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  SMS. Esti si tu vedeta acum, stam cu totii sa vedem cum te caci. Voi erati aia suparatii pe boierii mintii? V-ati boierit si voi, paduchi flausati ce sinteti…

  ipsen
  2014-01-12 16:43:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  “Compania franceză Total a devenit primul mare grup petrolier care investeşte în dezvoltarea sectorului gazelor de şist din Marea Britanie, alocând 50 milioane de dolari pentru proiecte de explorare în estul Angliei, transmite Financial Times.”
  Prostii ;)

  victor L
  2014-01-12 17:37:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Pentru rosia pungesti:E clar ca esti un jalnic postac pentru cianuri si gaze de sist. Dar propaganda ta penibila ta are un aer de lumpen si poate prinde dor la indivizi ca tine.Ca sa te scutesc de efortul de a cauta in DEX ,lumpen era un fel de boschetar al altor vremuri.

  Ioan
  2014-01-13 04:35:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Domnule Gotiu,locuiesc in Viena de un sfert de secol,

  tot ce spuneti este adevarat inafara de …100%burghezi,

  pentru ca de deceniul 8 al secolului trecut emigrantii

  dintre care romanii pe locul 3 si-au batut joc de

  capitala muzicii si nu numai!

  Cand eu am sosit in Austria totul era ca pe masa!

  mARA
  2014-01-13 09:58:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @mARA: ghici care-i primul inamic si dusmanul de moarte al romanului stabilit in viena (londra etc)?
  te ajut eu: un alt roman

  trolu
  2014-01-13 23:31:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!