RSS Feed

Cele mai tâmpite spoturi de mobilizare electorală. Cu Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și deștepții de la Leo Burnett

vezi toate articolele de
24 Oct 2014 la 23:51 133 comentarii 6983 vizualizari.

Încerc să mi-i imaginez pe deștepții directori de la Leo Burnett cât de veseli chicotesc, mândri de isprava lor cu clipurile publicitare cu Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, al căror scop declarat e să-i mobilizeze pe cetățenii români să meargă la vot.  Și mă minunez de declarațiile făcute de Răzvan Căpănescu, Chief Creative Officer Leo Burnett Group pentru Pagina de Media: „Campania asta s-a născut dintr-o creștere bruscă de tensiune a mea, când din Londra citeam știrile din țară. Pentru că oriunde vom fi plecați în lumea asta, sângele nu se schimbă. Mi s-a părut culmea ca soarta noastră să fie decisă de lipsa participării unei majorități sictirite. Și atunci m-am dus cu gândul la istorie și la cum i-ar fi afectat pe strămoși scuzele penibile de astăzi.”

Mai jos puteți vedea spoturile cu pricina, care sunt o tâmpenie de la un capăt la altul, dublate și de o uriașă doză de ipocrizie. Ăsta nu e umor, e prostie.

Pentru început de ce sunt aberante? Pentru că e o prostie totală să nu-ți dai seama că atunci când jignești pe cineva, atunci cu siguranță efectul pe care îl obții e exact contrar celui la care te aștepți. Nu ai cum să mobilizezi oamenii să voteze cu niște spoturi în care menții și generezi conflicte sociale (iar pe cine vizează faza cu ”pișatul pe el de vot” nu e greu de dedus). Noroc că votez în mod constant, că am susținut mereu participarea la vot, iar cei care votează au motivații mai bune decât aberații publicitare de genul ăsta. Că altfel, pe bune, după niște spoturi de genul ăsta nu-ți vine decât să-ți faci provizii de bere și pop-corn, să închiriezi vreo 10 filme bune, să te închizi în casă cu prietenii în ziua votului, iar a doua zi să-ți faci bagajele și să te cari din țara asta cu oameni așa de ”inteligenți”. Nota bene: dacă ideea măreață nu s-ar fi născut la Londra, ci în România, poate că ilustrul Chief Creative Officer ar fi știut că ”ăia scârbiți” (la care se face trimiterea din spoturi), cu toată scârba lor, nu doar că se mobilizează să meargă la vot, ci se mobilizează și să fie observatori la alegerile care bat la ușă (vezi aici).

Apoi nu știu cum se face că onor creativii nu și-au pus problema că spoturile avantajează unul dintre candidați. Aici nu-i bănuiesc de rea-intenție, ci, pur și simplu, de superficialitate crasă, tipică pentru aroganța unor creativi care se cred deștepții pământului, care nu-și pun problema că mesajul spoturilor se suprapun peste mesajul cu ”mândri că suntem români” și peste premierul care după ce a fost Micul Titulescu se dorește a fi și Micul Mihai Viteazul, cu mesajele lui cu ”Marea Unire” și ”președintele care unește”. Da, în mod special electoratul care se regăsește în mesajele de campanie ale lui Ponta, se va regăsi și în mesajele de mobilizare ale celor două clipuri. Analizarea mesajelor candidaților pentru a evita asemenea asocieri e o chestiune elementară pentru spoturi de mobilizare electorală, dar cum să le ceri unora care ”știu ei mai bine” să facă și munca asta de cercetare și analiză. (am citit și niște opinii, cum că spoturile astea ar mobiliza electoratul Monicăi Macovei; total greșit: într-adevăr, spoturile astea s-ar putea să le placă unora dintre susținătorii Monicăi Macovei, nu tuturor, ci acelora dintre ei care, la fel ca și creativii de la Leo Burnett se consideră ceva mai deștepți decât restul românilor – doar că respectivii oricum merg la vot; deștepții de acest gen chiar nu pot înțelege că sloganul ”mândru că suntem români” o fi unul neacoperit de realitate, dar asta nu înseamnă că nu e eficient; și aceiași deștepți nu înțeleg că sloganul se bazează taman pe figuri ca Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, așa cum sunt ele reprezentate în mentalul colectiv după anii de propagandă și manualele de istorie comuniste; de fapt, ăsta e și paradoxul: și echipa de campanie a lui Ponta, și creativii de la Leo Burnett se bazează exact pe aceleași clișee din imaginarul colectiv).

Cât despre câtă istorie știu creativii de la Leo Burnett, ce să mai vorbim? Mai puneți mâna să citiți, fraților, să aflați că nici pe departe nu a fost așa mare mobilizarea muntenilor în fața invaziei turce pe cât sugerează spotul. Au adunat boierii lui Mihai Viteazul câți oameni au putut, dar nu din cale afară de mulți, că nu-i trăgea ața chiar așa de mult să lupte pentru boierii lor pe pălmașii munteni, pe cât pretinde istoria comunistă că s-a întâmplat. Că un corp important (și esențial în bătălia de la Călugăreni) al armatei lui Mihai era format din secuii de sub comanda lui Albert Kiraly. Ba și Baba Novac, la care face referire clipul, venea din sudul Dunării, fiind haiduc și mercenar sârb de felul lui. Și cu toate că a ieșit bine la Călugăreni, Mihai Viteazul a fost nevoit să se retragă în munți, și a câștigat războiul doar după ce i-a sărit în ajutor Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, cu vreo 13.000 de mercenari, 8.000 de secui, 1.500 de germani trimiși de arhiducele Maximilian și vreo 300 de călăreți din Toscana. Adică peste tot ce reușise Mihai Viteazul și boierii lui să strângă din Muntenia. Asta nu-i diminuează meritele de comandant militar ale lui Mihai Viteazul, dar latura de erou capabil să mobilizeze mulțimile n-a avut-o niciodată. Iar când a mai decis și legarea de glie a pălmașilor n-a mai strâns nici pe atât. Io cred că mitul ăsta o fi cool într-un spot publicitar, că e o licență creativă, dar asta nu înseamnă că nu e o mistificare a istoriei.

Iar la final vine și doza de ipocrizie. Șefii de la Leo Burnett ar fi bine să se privească în oglindă și atunci când vorbesc de scârba și lehamitea românilor să nu uite că sunt și ei parte responsabilă. Că Goldul a plătit milioane bune de euroi pentru campaniile publicitare care au avut contribuția lor la formarea scârbei și ”sictirului” generalizat. Cei de la Leo Burnett (și nu doar ei) sunt printre ultimii care au probitatea morală să dea lecții de civism în România.

Și închei prin a spune că, ținând cont de antecedente, n-aveam nicio așteptare legată de capacitățile creative și cu atât mai puțin de etică din partea ”creativilor” de la Leo Burnett. Dar mă așteptam la ceva mai multă responsabilitate și discernământ din partea celor de la Pro Democrația, care le-au acceptat.

***

BONUS: Vezi mai jos opinia unei părți importante a societății civile din România (care în aceste zile se mobilizează și mobilizează oamenii să voteze) despre șefii de la Leo Burnett. Încă din 2009, de când Leo Burnett s-a pupat cu Goldul. Cei care au pus umărul să aducă mizeriile publicitare ale Goldului în casele românilor sunt supărați acum că românii sunt scârbiți și sictiriți? A se scuti.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

133 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!