RSS Feed

Cerere către președinții Camerei Deputaților și Senatului: ce-ați vorbit cu OMV și Exxon?

vezi toate articolele de
07 Sep la 12:19 2 comentarii 2 vizualizari.

Acum vreo 6 ani, în acel minimandat de premier obținut de Mihai Răzvan Ungureanu a existat o singură mare grijă. Niște întâlniri rapide cu Exxon și Chevron pentru exploatare în MArea Neagră, fracking, totul în condiții tradiționale de maximă netransparență. După venirea lui Ponta, a existat iar o mare grijă, să nu lămurim clar taxarea sau alt sistem de redevențe mai avantajos, deși înțelegerile dezavantajoase făcute cu un deceniu mai devreme expiraseră. Suntem în aceeași paradigmă. Printre certurile de fațadă există lucruri clare: discuțiile cu investitorii strategici nu se discută.

Lunile trecute s-a dezbătut mult cu ce rămânem din exploatarea resurselor din Marea Neagră. Până la urmă, Dragnea a venit cu un proiect în care se propunea totuși reținerea unor bani și condiționarea consumului (orientat intern), lucru care a fost aplaudat. Problema a fost că a propus acel document brusc, fără dezbatere, singurele indicii că era totuși ceva de bine pentru stat fiind fețele căzute ale reprezentanților petroliștilor. Numai că 1). ăștia fac show din orice, și de la o taxare minimală; 2) tocmai pentru că propunerea a venit cum a venit, ea poate fi o etapă dintr-o negociere netransparentă și tot dezavantajoasă.

Săptămâna asta au avut loc următoarele întâlniri:

O delegație a ExxonMobil Exploration and Production l-a vizitat miercuri pe Liviu Dragnea la Parlament, întâlnirea având loc în biroul liderului PSD – transmite agenția Mediafax.

Cu o zi înainte, tot în biroul său de la Parlament, Liviu Dragnea l-a primit și pe Reiner Seele – CEO-ul OMV.

După întâlnirea cu reprezentanții Exxon de miercuri, a avut loc o ședință între Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, urmată apoi de o întrunire cu ministrul Energiei, Anton Anton și cu ministrul Transporturilor, Lucian Șova. Lor li s-au alăturat și Darius Vâlcov și managerii complexurilor energetice Hunedoara, Oltenia și Nuclearelectrica.

Joi urmează să aibă loc  o întâlnire și între Călin Popescu Tăriceanu și reprezentanții Exxon.

Discuțiile din aceste zile vizează revenirea asupra așa numitei Legi off-shore, care reglementează exploatarea gazelor de la Marea Neagră. (sursa: cursdeguvernare.ro)

Taxarea acestor exploatări trebuie să aibă în vedere un ”specific” românesc: suntem oricum la un nivel f jos cu taxele pentru marele business în general, grație politicilor PSD în ultima vreme; suntem fără echivoc condiționați de lobby cu înțelegerile ”istorice” cu parteneri startegici, iar asta o afirmă chiar înalții demnitari români; suntem praf la strategii, amenințați tot timpul cu modelul Venezuela când noi nu suntem în stare să ținem prețurile într-o medie europeană măcar (avem prețuri mari și venituri infinit mai mici) și tot scoatem taxe în loc să adăugăm acolo unde trebuie.

Fiindcă tot e moda desecretizărilor, o să trimit o cerere către președinții Camerei Deputaților și Senatului cu o solicitare simplă:

Vă rugăm să ne furnizați stenograma discuțiilor avute în perioada 1-7 septembrie în Parlament cu reprezentanții OMV, Exxon și cu alți directori din respectiva industrie . Dacă nu doriți să difuzați stenogramele, măcar dați-ne un document oficial în care să ne precizați poziția dumneavoastră și propunerile respectivilor reprezentanți, precum și concluziile negocierilor.

Vă mulțumesc.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  Imediat.

  Exxon
  2018-09-09 00:27:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  De efect repetiția

  “discuțiile cu investitorii strategici nu se discută”

  Doar că investitorii strategici pe bune s-ar putea să fie alții, de ex. diaspora.

  Mai nou fostul director anpm acum parlamentar dorește eliminarea restricțiilor de mediu pentru (orice s-ar declara în acte) activități miniere. Ca să nu ne mai complicăm, nu-i așa să declarăm eleștee exploatările de agregate minerale, de pildă. Un fel de “s-a-ntors roata”. Asta în timp ce activitățile miniere pe bune sunt închise, ex. în V. Jiului unde rușinea rușinii termoficarea nu va mai funcționa la iarnă.

  Adrian
  2018-09-09 10:52:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!