RSS Feed

Ceva cu limba română literară și de unde-și mai trage forța de expresie

vezi toate articolele de
31 Aug 2017 la 17:33 comenteaza acum 340 vizualizari.

Iau o istorie a literaturii române, că e ziua limbii, și citesc de pe la începuturile facerii limbii române literare. Constatăm că o hotărâtă cristalizare are loc în zona cunoscută sub numele”cronicari”, compusă din texte diverse, cu motivații complexe în spate: amestec de subiectivism, nostalgie, comandă, cenzură, obligație, investigație cerută de patron, delațiune. Nu e o caracteristică exclusiv locală, dar e un moment important și în istoria limbii române literare.

Lamentație și delațiune, ton biblic și descriere minuțioasă a fizicului dușmanului / protectorului, encomion și pamflet, autolegitimare și denigrare, din tensiunile astea a răbufnit expresia. Expresivitatea maximă e cauzată de protecția unui impunător pântece domnesc. Câteva pasaje spre meditație, așadar, din diverși cronicari moldoveni sau munteni. Scrisul la comandă, atacul fără limite și adorarea fără limite, o comoară din adâncurile istoriei revărsată.

De obicei forța expresiei literare e descrisă a ca o rebeliune prometeică, ca un vulcan romantic de originalitate de masă. Ei nu, stați liniștiți, de cele mai multe ori își trage seva din faptul de a te afla de partea ”corectă” a istoriei, la brațul unuia puternic care are nevoie și de altceva decât de paloș, de o armată de badigarzi cu stil. Limba se naște și se consolidează și așa, uneori doar așa.

Conduită și atac la fizic, o fuziune de bază în explozia de stil a cronicarului:

Târgoviște și București, Sodoma și Gomora:

Adversarul lui Brâncoveanu e omorât. Deci să-i facem și puțină morală care, de fapt, îl face ceva mai simpatic. Patronul cronicarului a fost mulțumit, și noi suntem mulțumiți de ”fandasii nebunești”:

Anticorupție, după ce domnitorul s-a folosit de un corupt deja notoriu, naivul de el:

Rivalitatea între case, nu e din GOT, pare din scandalul RCS – Antena 3.

Un fragment din Miron Costin, cu un vornic lovit de țărani cu un os, superb. Boierii scârbiți de ”grosime”, multe nu s-au schimbat.

Să încheiem cu Istoria ieroglifică, acest lung memoriu-plângere către posteritate.

sursa: Istoria literaturii române de la origini până la 1830 – Al Piru, 1977, Editura științifică și enciclopedică

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!