RSS Feed

Chestiunea Tudose și cel mai scurt raport despre anticorupție

vezi toate articolele de
10 Oct 2017 la 12:39 69 comentarii 1132 vizualizari.

Scadalul momentului: am ajuns la un moment Grindeanu și cu guvernul Tudose. Au fost frecușuri prin culise. Chiar cu o zi înainte, Diaconu, fostul șef ANAF, spunea că i-a trimis dovezi lui Tudose că s-a dat ordin de la partid să se controleze cele mari patru case de audit din România. Sigur, nu e un lucru rău în sine să controlezi EY sau KPMG. Rău e când se comandă asta că are unul de la partid draci. Iar ANAF s-a specializat în control la comandă și mai ales la ”scutit de control la comandă”.

“Mici amănunte, cu ghilimele sau fără, (…) despre nivelul de implicare al partidului în anumite decizii guvernamentale, modul în care se face, le vom discuta mâine (…) și vom trage concluziile. Dacă lucrurile pot funcționa altfel, vor funcționa altfel, dacă nu, e clar că cineva trebuie să plece acasă”. – Tudose

Funcția face omul. Cât timp Dragnea nu e el însuși premier se va certa și cu fiul lui dacă l-ar pune în funcție. Nu există decizie reală cu intermediari. Nu poți conduce din Kisseleff indiferent de ce mobilier de partid pui la Palatul Victoria. De aia nu e un mister că unele cadre de partid pare că ies din peisaj. Nu ies din peisaj, sunt umflate dar și sabotate de funcție.

Mai mult, Tudose, mai și constată că președintele chiar are putere, are CSAT, are forță simbolică de atestat internațional (vă amintiți cum se întâlnea Grindeanu cu premierul nou al Franței doar pentru că devenise mai cuminte?), are instituții care luptă pentru conservarea puterii și pentru o linie de guvernare prezidențială.

Ce l-a apucat pe Tudose de vorbește subit ca Iohannis, cu ”penalii din guvern”? Sau de ce vorbește ca grindeanu pe ultima sută. Este contaminarea instituțională. Fiindu-i gripată decizia, Tudose apelează la singurul discurs de opoziție: anticorupția. Așa cum, fiindu-i gripată decizia, Dragnea intră natural în discursul antisistem deși el e o mostră de protecție a sistemului. PSD ori își schimbă liderul, deși are obiceiul să-l schimbe abia după ce e făcut praf, ori se va tot eroda în intermedieri.

Cum arată decizia acum? Dragnea și oamenii săi își securizează influență și contracte la toate etajele puterii. Uneori trebuie intermediate de premier, premier care n-are chef să se bage în toate combinațiile, pentru că știe că poate plăti singur ce au extras mai mulți.

Tudose ca ”om al sistemului”, asta e o sintagmă repetată încă de la bun început. Dragnea l-a pus tocmai pentru că e și asta. Sistemul e cel care i-a înlăturat lui Tudose, doctorul în servicii de la Academia de profil, baronul de Brăila și i-a ușurat ascensiunea. Tudose este un personaj tipic de evoluție lentă insituțională și de susținere din partea unor forțe netransparente ale statului.

Premierii sunt apucați de ”tehnocrație” pentru că singurul limbaj al puterii zi este unul tehnocrat, antipolitic. Dacă s-ar putea lua toate deciziile în secret ar fi minunat. Și dacă s-ar putea militariza totul, iarăși ar fi superb. Din această dilemă nu putem ieși. Avem structură din ce în ce mai rigidă și polițienească a puterii executive, și, de cealaltă parte, la guvernare stă o putere aleasă democratic care nu se poate exercita pentru că e disperată să acumuleze bani și să acceadă și ea la locul călduț al rentelor fără bătăi de cap electorale.

Deși nu pare o soluție, Tudose poate pleca pur și simplu din funcție și poate astfel muta toate discuțiile despre măsuri economice și sociale spre discuții despre lupta de putere din PSD, punându-l pe Dragnea off side. N-aș exclude complet scenariul.

Să nu uitămn de ADEVĂRATUL SCANDAL AL MOMENTULUI: încă o dată se confirmă stilul PSD de guvernare, dau înapoi cu TVA split pentru că le e frică de patronate și pentru că ei înșiși sunt patroni, dar privesc cu dispreț protestele angajaților împotriva mutării taxării. Aici sunt esențele. Tudose e un detaliu.

Cel mai scurt raport despre DNA

DNA își documentează suspecții cu motorul de căutare Google. Și se oprește la rezultatele oferite de Google. Un infractor minte cât cuprinde în timpul unei audieri de la DNA și nu pățește nimic pentru asta.

Un material excelent făcut de Rise Project, de acolo am citat.

Se confirmă mai multe bănuieli sau capete de suspiciuni în ce privește umflarea păturii anticorupție în România. Iar aici pun și DNA, și DIICOT, și poliție. Există în societatea noastră violență fizică nepedepsită care e o plagă în România. Poliția nu e transparentă în raportarea cazurilor ”mărunte” nerezolvate, prin mărunte înțelegând că omul unui bogătan tepoate rupe cu bătaia că oricum îți revii tu, plus obișnuita violență domestică, cea care nu stresează poliția în mod tradițional. Dacă nu-ți revii se mai trezesc vreo doi-trei polițiști și mai anchetează câte ceva.

Chestiunea București: o infecție de corupție generată de legea retrocedărilor. Mama anticorupției a generat cea mai mare corupție, da, e vorba de PDL și Macovei cu obsesia recuperării integrale a averilor de dinainte comunismului, cea mai mare aberație postcomunistă din fostul bloc estic. Această corupție a generat și cel mai puternic fond financiar partinic pentru PDL în primul rând. Partide la pachet cu divizii mafiote care s-au ocupat de comasarea terenurilor imobiliare. De ăștia nu s-a atins mai nimeni.

Cel mai scurt raport despre anticorupție ar suna așa: anticorupția are rezultate lamentabile în România. Societatea a făcut un efort uriaș să plătească luxos un tsunami anticorupție, iar respectivii au devenit, ce surpriză, niște blazați care țin de scaune și se tot îmbogățesc căutând pe google.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


69 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!