RSS Feed

Chiar se riscă Ponta să-l scoată pe Moise Guran din grila TVR? Și un mesaj pentru politrucii și slujbasii lor care își închipuie că pot pune botniță jurnaliștilor independenți

vezi toate articolele de
19 Sep 2014 la 11:24 15 comentarii 1566 vizualizari.

UPDATE: Până la urmă Ponta nu s-a riscat. Comitetul Director al TVR a schimbat decizia Consiliului de Administrație. Mă rog, a reintrepretat-o. Emisiunea lui Moise Guran rămâne în grilă.

text inițial:

Bag seama că lui Victor Ponta îi cam place să se joace cu focul și apoi se miră dimineața că cearșafurile sunt ude. Că ideea a plecat de la el direct, ori o fi pornit din mintea vreunui sobordonat slugarnic, dornic să intre în grațiile premierului oferindu-i pe tavă scoaterea emisiunii ”Biziday” din grila TVR 1 și trimiterea lui Moise Guran în online, are mai puțină importanță. Pentru că, până la urmă, Ponta e dator să răspundă și pentru faptele subordonaților lui, că de-aia e premier și președinte de partid.

Și Ponta, și halal consilierii lui, par să fi uitat lecția din ianuarie 2012, când un președinte de țară întreba isteț nevoie mare pe la televizor ”ghici cine pleacă?”, și s-a trezit că de plecat nu a plecat Raed Arafat, ci mult-iubitul lui Guvern Boc. Sau, mă rog, poate că atât el, cât și consilierii lui sunt atât de tembeli (ceea ce n-ar fi, totuși, o surpriză) încât să creadă în propriile minciuni – cum că oamenii ar fi ieșit în stradă în ianuarie 2012 pentru el și USL. Ce n-a priceput Ponta din revolta de atunci a fost esența: că îndepărtarea unui profesionist dintr-o funcție publică nu a fost cauza, ci doar declanșatorul protestelor. Cauzele se acumulaseră din greu până atunci, de la căsăpirea micilor întreprinzători cu forfetarul și a bugetarilor cu austeritatea, la facturile de gaze și energie electrică și până la Roșia Montană, care scosese deja în vara și toamna anului 2011 sute (dacă nu mii de oameni, că n-au fost aceeași de fiecare dată) în stradă, de la Hunoriadă, la Ocuparea de la Conti și săptămâna care a urmat și de 1 Decembrie la Alba Iulia.

De când a preluat Puterea, Ponta a reușit să capitalizeze și el suficiente motive de iritare. Mai întâi, pentru că până în buza campaniei electorale, când a deschis sacul cu pomeni, n-a schimbat mare lucru din ce au făcut predecesorii lui. Cu Roșia Montană a ars-o la greu și să nu-și închipuie cineva că oamenii au uitat că taman într-o emisiune la TVR 1, cu Moise Guran printre moderatori, dincolo de alte tâmpenii debitate, a spus clar, și a repetat, că dacă proiectul de lege specuală pică în Parlament, proiectului minier al celor de la RMGC i se va spune, în mod oficial, ”Pa!”. Și au căzut de atunci două legi speciale pentru Roșia Montană, și proiectul primitiv și plin de falsuri al companiei mai stă încă în aștepare, în speranța că după alegeri vor avea iar politicienii aproape. La care se adaugă acapararea instituției Avocatului Poporului, ordonanța de urgență cu Legea Educației, care i-a prins prin examene și în vacanță pe studenți (pe studenții care, totuși, mai sunt cât de cât activi), ordonanța cu traseismul care n-a avut și încărcătura publică emoțională necesară pentru o reacție de amploare (asta și pentru că cea mai mare parte a apărătorilor statului de drept – nu toți, dar unii vizibili – au reușit să-i îndepărteze pe cei mai activi și implicați dintre români de cauza asta sau măcar să-i țină pe margine), abuzurile firmelor de prospecțiuni care zburdă peste terenurile oamenilor din Moldova și până în Vestul cel mai de vest al țării. Și lista ar putea continua.

Ei bine, pe o asemenea stare de iritare mocnită, nu e nevoie decât de un abuz cu puternică încărcătură emoțională, ca să te trezești iar sub geamurile de la Victoria cu sunet de pet-uri umplute cu pietricele și monezi. Facebook-ul s-a inflamat de ieri după-amiază, petiția pentru păstrarea emisiunii ”Biziday” în grila de programe a TVR 1 a strâns în câteva ore sute de semnături, iar tonul comentariilor nu e cazul să-l redau aici, l-am mai întâlnit în lunile iulie și august anul trecut. Așadar, poate n-ar strica să meargă Ponta și slujbașii lui de prin TVR până la capăt și să elimine de luni ”Biziday” din grila de programe. Că, dincolo de disconfortul de moment, Moise Guran tot își va găsi o televiziune cât de cât mai curățică (că nu începe și nu se termină lumea cu antenele și beunurile), o televiziune care e posibil chiar să mai și pună bani la bătaie (nu doar să încaseze, ca TVR, la momentul actual) pentru a avea emisiunea în grilă.

Dincolo însă de finalul poveștii cu Moise Guran eliminat de la TVR și dincolo de faptul că acest abuz va fi sau nu scânteia necesară să rupă iar barajele revoltei publice, două lucruri grave rămân în discuție. Primul e cel menționat de Cătălin Tolontan, care încă de acum două săptămâni, afirma în Kamikaze, că a fost avertizat că se va veni după el, după Moise Guran și alți jurnaliști autonomi, care îi calcă pe bombeuri pe alte Udrea sau Ponta. ”Am primit un mesaj interesant de la Cristi Ghinea, de la ”Dilema Veche”, un ziarist care nu e lovit de teoria conspirației: ”Vin după voi, cei autonomi. Au început cu tine și cu Moise Guran”. Cuvîntul cheie e aici ”autonom”. Pentru că nu poți fi independent dacă nu te ții pe picioarele tale. Eu cred că se urmărește ceva care n-are legătură decît tangențial cu alegerile, ci se încearcă aplatizarea media pentru ca mai apoi să se atace justiția” (vezi aici).

La al doilea s-a referit Moise Guran, aseară, chiar în emisiunea Biziday. ”Războiul dintre Stelian Tănase și Consiliul de Administrație, mai exact cu partea PSD din Consiliul de Administrație, și nu mai știu cine din Consiliul Director, că nu m-am băgat niciodată în războaiele lor, că nu-mi place chestia asta, riscă să ucidă, pe bune, televiziunea publică. Zice chiar președintele director general că a discutat cu Ponta și că, după alegeri, o variantă ar fi chiar să închidă TVR” (transcrierea emisiunii aici).

Astea sunt dureri majore. TVR o fi el politizat, dar e cam singura televiziune unde măcar mai ai speranța că, sub presiune publică, mai poți schimba ceva și să obții la un moment dat o instituție media de echilibru în mass-media autohtone. Lupta pentru TVR e pentru depolitzarea ei, nu pentru închidere (chiar și în cazul unor costuri majore, tot ar merita plătite dacă reușești s-o aduci la un nivel care să poată sancționa derapejele restului presei). Iar ceea ce spune Cătălin Tolontan chiar nu e o ”teorie a conspirației”. Sunt lucruri asupra cărora atenționez de ceva vreme – după ce au acaparat majoritatea instituțiilor de presă din mainstream și le-au încorporat de o parte sau de alta a baricadei, urmează operațiunea pe persoane, cu eliminarea insulițelor supraviețuitoare pe ici, pe colo. Personal, simt asta de cel puțin cinci ani, de când RMGC pompează la greu publicitate în media și încearcă să mă scoată din presă. Dacă nu a reușit în cazul meu (cu toate zecile lor de milioane de dolari buget de publicitate), în condițiile care scriam pe un portal la granița dintre mainstream și underground, mă îndoiesc că va reuși Ponta în cazul lui Guran sau Udrea în cazul lui Tolontan,  jurnaliști care au acces ”pe sticlă”, respectiv într-un ziar autonom din punct de vedere financiar, cu largă audiență națională.

Vi se vor strepezi dinții, domnilor politicieni care v-ați dat mâna în mizeriile astea, și vă asigur că vom face presă și în anii în care mulți dintre d-voastră vă veți scrie memoriile pe la Rahova sau Jilava. Că unii care au mai încercat asta sunt deja acolo, iar noi tot în presă.

***

Pe când terminam de scris textul ăsta, prietenul Cornel Vîlcu îmi trimitea pe Facebook, imaginea de mai jos:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

15 comments
 • 1

  Rusine celor care se dedau la cenzura la postul public de televiziune si oriunde altundeva !
  A vorbi despre difereta de calitate intelectuala si economica intre Guran si Ponta ar insemna sa il pun intr-o situatie respectiv comparatie usor deranjanta pe dl Guran, deoarece e ca si cum l-ai compara pe Messi(FC Barcelona) cu Inacu (Steaua)

  tibi
  2014-09-19 13:08:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Pacat, atit de mult asteptam emisiunile lui Moise Guran, imi parea rau, ca le a mutat atit de tirziu, chia si ale lui Dragos Patraru. De ce emisiunile interesante, nu se repeta? Ca nu le plac politicienilor? Numai dupa felul lor de a reactiona la critici se vede, ca nu s absolut deloc democrati, ci dictatori.Daca in tarile occidentale, cei alesi de popor se supun lor si le accepta si criticile, astea educati in comunism se socot mari imparati, dar poporul ii este sclav.Chiar nici regii ori reginele contemporane nu inchide gura supusilor sai, dar Ponta isi permite asa ceva.

 • 3

  Moise Guran e un tip care sterge pe jos cu Ponta la orice capitol. Faptul ca Ponta e candidat la presedentie si nu Moise e o anomalie ciudata rau.

  just mac
  2014-09-19 13:50:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Asa se spune la voi, la Rosia, “se risca” ? Cu “se” ?

  florin
  2014-09-19 13:58:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Cat timp M. Guran era la Antena 3, la toate emisiunile lui Felix se canta in cor “Jos Basescu”, “Jos Basescu”…. “Jos Basescu”. La Guran in emisiune nimic … liniste. La restul “Jos Basescu”, “Jos Basescu”…. “Jos Basescu”. La Guran in emisiune cel mult era criticate actiunile guvernului Boc punctual. Sau laudate daca era vreuna de laudat la vremea aia.
  Pana i-au tot mutat emisiunea si diluat-o pana cand a plecat la TVR.
  Ro. e condusa de hoti si prosti, cei care sunt mai rasariti si nu li se supun sunt dati automat la o parte.
  Acum si-a luat in cap Mafia PSDista in frunte cu Ponta. In timp ce “colegii” care lucrau alaturi de Guran faceau exact cum li se cerea. Guran mai baga si cate-o emisiunue foarte bine realizate si deloc de lauda la adresa Afacerii Rosia Montana sau alte asemenea tzepe.

  Jos Hotii
  2014-09-19 15:09:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @just mac:
  Total de acord .

  Loda
  2014-09-19 15:27:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Oare pesedistii se nasc prosti si malefici ori se nasc doar prosti si devin malefici cu timpul?

  tara de prosti
  2014-09-19 18:54:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  si totusi cine este moise guran?Pina la arafat este cale lunga tata.
  Iar o puneti de vreo demonstratie la care sa se adune mai multi ziaristi decit protestatari.

 • 9

  just mac

  cind candida interlopul cum era normal sau anomalie?
  sau stii cumva ca guran era mai slab ca el.Sau el nu se pune ca este cu noi.

 • 10

  Mie mi se pare ca atacul a fost impotriva altuia, care raspandeste soparlele lui Tanase si a prietenilor, urmand o strategie a destabilizarii. Insa Tanase a spus de Guran pentru ca el insusi dorea sa scape de el. Sper ca Avram, Nistorescu si Tanase sa plece!

  gogen
  2014-09-20 00:16:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @nae
  Se putea sa nu comenteze si nae? ca doar si el e om.
  Asa-i ca toate criticile la adresa lu’ponta te cam macina? Si mai zici ca nu esti pontist…

 • 12

  @florin:

  Asa se spune la voi, la Rosia, “se risca” ? Cu “se” ?

  Verbul este ” a risca” si vine din francezul “risquer”
  Forma reflexiva este invechita si nerecomandata, o folosesc astia care isi iau BAC-ul la a 7-a incercare (fara camere).

  Gotiu o foloseste ca sa arate ca e din popor. Sau chiar e din popor.

  Mircea
  2014-09-20 08:17:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Hai ca-s mai tare ca Raed, am scos un miliard de oameni in strada in Kuala Lumpur.

  mozes gurita
  2014-09-20 15:58:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @ Gutza: “s-a riscat”? “se risca”? Hai, ca suntem clujeni! :)

  Alin Fumurescu
  2014-09-22 22:50:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  comentam de a proasta.ce destepti suntem si multi au aparut./barbatie nu gluma,////toti intr o veselie si delir.//

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!