RSS Feed

China – un “trilionar” de carton?

vezi toate articolele de
31 Jan 2010 la 23:50 55 comentarii 3097 vizualizari.

După ce ne-am extaziat cu toţii în faţa capacităţii Chinei de a-şi păstra creşterea economică impresionantă chiar şi pe durata crizei economice, prevăzând că secolul XXI va fi cu siguranţă chinezesc, încep să apară primele semne de întrebare. Ce-i drept, şi anul acesta economia Chinei va creşte cu 9%, ajungând a doua economie din lume şi depăşind Japonia. Dar specialiştii se îndoiesc că trendul va putea dura.

Un excelent articol al lui Minxin Pei dintr-un supliment al revistei Newsweek dedicat revenirii din criză, sub titlul “De ce China nu va conduce lumea”, demonstrează că, de fapt, creşterea economică din ultimii doi ani se datorează unor procedee la fel de artificiale ca cele care au creat balonul economic de săpun ce s-a spart provocând criza economică mondială. Doar în prima parte a anului 2009, băncile chineze au acordat împrumuturi de 1,2 trilioane de dolari  companiilor de stat, care au folosit banii pentru investiţii în imobiliare sau pe piaţa de acţiuni. Se estimează că a şasea parte din împrumuturile acordate de băncile chineze între 2008 şi 2010 nu vor putea fi returnate.

Al doilea semnal de alarmă pe care vreau să-l citez aici vine de la Davos, de la Forumul Economic Mondial, prin vocea reprezentantului Foreign Affairs, James F. Hoge. Deşi anul acesta China a avut o delegaţie mai numeroasă ca oricând la Davos, scepticismul faţă de sănătatea principiilor pe baza cărora a crescut economia chineză şi-a arătat colţii.”Se ridică în mod deschis întrebări despre validitatea statisticilor privind creşterea fenomenală a Chinei, iar unii observatori acuză China că a manipulat nivelul de schimb al monedei proprii pentru a-l păstra la o rată favorabilă” scrie Hoge. Deci, s-ar putea ca Beijingul să fi umflat statisticile pe modelul ceauşist “tone la hectar”.

În schimb, la nivel politic, chinezii au început să adopte un aer de aroganţă nemaiîntâlnit până acum. La summitul de la Copenhaga, delegaţia chineză a trimis un secretar de stat la negocierile cu Barack Obama, secretar de stat care a şi început să ţipe la preşedintele Statelor Unite în timpul discuţiilor. În negocierile cu europenii, chinezii le-au atras acestora atenţia că ar trebui să ridice embargoul asupra exporturilor de arme către China  (aflat în vigoare din cauze de Tiananmen), dacă vor ca, în câţiva ani, când vor fi depăşiţi tehnologic, să primească la rândul lor armament de la chinezi. Alt caz strigător la cer este acela în care autorităţile chineze au dus la capăt executarea unui cetăţean britanic bolnav mental, pentru trafic de droguri. În ciuda protestelor autorităţilor britanice, care susţineau că respectiva persoană a fost păcălită, din cauza bolii mentale, să facă pe cărăuşul, chinezii i-au luat viaţa.

Aceste manifestări sunt doar ultimele motive pentru care mă bucur că viitorul hegemonic al Chinei la nivel mondial este pus sub îndoială. Să adăugăm lipsa libertăţii de expresie, cenzurarea internetului, modul în care autorităţile chineze tratează minorităţile tibetană şi uighură, chiar modul în care îi tratează pe minerii chinezi, de exemplu,  şi vom avea o imagine sugestivă a unui viitor mondial sub umbra Chinei.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!