RSS Feed

Cîinii din mass-media – ”watchdogs” vs ”attack dogs”

vezi toate articolele de
22 Jan 2014 la 16:37 19 comentarii 745 vizualizari.

Am cîteva observații, oarecum retorice, legate de recenta polemică deontologică privind mass-media române (o eclectică breaslă profesională din care onor încă îmi place să cred că fac parte, pentru moment doar cu sufletul) pe fondul practicilor editoriale ale Antenei 3 și ale replicilor supuse reacției publice din direcția Evenimentul Zilei/B1Tv/Revista22:

a. În general, ”watchdog” și ”attack dog” provin din rase diferite, iar faptul că și unii, și alții se numesc, generic, cîini este, contextual, regretabil. Voi continua să cred că ”watchdogs” sunt cîinii mai educați și îi prefer drept companie.

b. Ai intrat în troacă, te mănîncă porcii. Faptul că partea care acum este vizibil lezată a consimțit să coboare, acum și altcîndva, nivelul discursului în scopuri filipice nu o exonerează, în prezent, de lăturile excretate zilnic de pe ecrane. Cine nu a suportat / nu suportă plonjonul în imund poate pleca din arenă, unii au făcut-o deja. Cine și-l asumă trebuie să înghită și noroiul luptei. În context, îmi amintesc aproape cu nostalgie perioada CTP la CRP, cînd măcar se lăsa impresia că polemicile sunt subsumate unui cod deontologic.

c. Sunt prins în dilema ”spectator angajat vs. militant pasiv”. Consider că au dreptate și domnii Tismăneanu și Cornea, ”spectatorii angajați”, atunci cînd denunță renunțarea la orice normă de simț comun în Antena3 și reproșează lipsa de atitudine a unor foruri – ale statului sau ale societății civile (ce să mai vorbim de lipsa de reglementare din breaslă). Pe de altă parte e nevoie, poate mai mult ca nicicînd, de un cap limpede în analiza libertății presei și limitelor acesteia, iar Active Watch, a cărei activitate o urmăresc de ani buni, își face cel mai bine treaba. Mircea Toma și organizația pe care o reprezintă joacă, în dilemă, rolul ”militantului pasiv” pentru că, la rîndu-le, au ieșit conjunctural din banca neutralității de corifeu al vremurilor și și-au asumat atitudini interpretabile politic și ideologic.

d. În polemica propriu-zisă legată de rolul unui ”watchdog” în reglementarea regulilor jocului, tind să înclin balanța către atitudinea lui Mircea Toma. Dacă renunțăm la ideea că toate catilinarele cotidiene sunt, încă, circumscrise principiului libertății de exprimare, nu se mai poate vorbi de normalitate în societatea românească. Totuși, nu e război, nu suntem în Siria, nici măcar în Ucraina. Suntem în UE și, oricît de mulți captivi are, și dintr-o tabără, și din alta, conceptul de ”națiune română”, mai important e Bruxelles-ul decît Antena 3 (din fericire pentru noi, aș adăuga).

Îmi permit aceste observații pentru că;
1. Mai mulți oameni cu care dialoghez mi-au cerut o părere
2. Am fost spectator la dezbatere, care nu mă lasă deloc indiferent;
3. Situația este atît de dezolantă – văzută acum, din afara breslei – încît de la o zi la alta văd cum toate griurile se dizolvă în alb și negru și cum oameni în a căror luciditate am încredere tind să cadă în maniheisme belicoase. Cred că dispariția nuanțelor e cel mai rău scenariu posibil.
4. Am reînceput, văzînd ce se discută recent pe Facebook, să deschid televizorul. Mă sperii, mă amărăsc și-l închid. Recomand tuturor celor care se sperie de toate distopiile posibile, scenarizate zi de zi pe sticlă și pe zidul de Facebook, să mai facă asta din cînd în cînd – adică să mai închidă televizorul. Există viață după crispare.

Mulțumesc celor care au avut răbdare să-mi citească opinia pînă la capăt.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


19 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!