RSS Feed

Cînd a mai fost aruncată religia la înaintare? Să nu uităm

vezi toate articolele de
04 Aug 2014 la 13:46 27 comentarii 1560 vizualizari.

Văd un îndemn liberal la toleranţă şi înţelegere religioasă, scrisori precum cea a lui Predoiu etc. Pe scurt, Ponta a atacat mîrşav întărind faptul că el e ortodox şi posibilul oponent nu e. Şi toată lumea educată a strîmbat din nas, fireşte, cum să băgăm la înaintare religia? Ce n-aş vrea să uităm , pentru o corectă analiză, e că astfel de atacuri idioate s-au mai întîmplat la cel mai înalt nivel. Vă mai amintiţi asta?

(vezi de la 1.30.00 încolo)

E.C.: Credeti in Dumnezeu, dle Iliescu?
I.I.: Dle Constantinescu, eu m-am nascut intr-o familie de oameni evlaviosi, am fost botezat in Biserica Ortodoxa Romana si am aceasta calitate. Sigur, in evolutia mea intelectuala s-au produs anumite deplasari, dar am ramas patruns de elementele fundamentale ale credintei si ale moralei crestine. Eu sunt mai crestin si mai credincios decat multi altii care isi etaleaza in public aceasta credinta, cu care eu cred ca nu trebuie sa se faca nici comert, nici propaganda politica. “Crede si nu cerceta!”
E.C.: Ati declarat ca sunteti liber-cugetator. Asta inseamna necredincios, deci om fara Dumnezeu.
I.I.: Nu, asta nu inseamna necredincios.
E.C.: Asta inseamna. Orice dictionar…
I.I.: Asta inseamna respect fata de…
E.C.: Dle Iliescu, cu limba romana nu poate fi… Cand ati mintit, atunci sau…
I.I.: … inclusiv oamenii Bisericii evolueaza in contactul cu stiinta. Intoleranta de o parte si de alta nu aduce nimanui nici un fel de folos. “Crede si nu cerceta!”, spre exemplu, este un concept care a fost parasit de oamenii Bisericii, pentru ca se imprumuta din ceea ce aduce stiinta, inclusiv in viata cultelor, in viata Bisericii. Fundamental este altceva, ceea ce patrunde in comportamentul si in starea morala a fiecaruia in parte. Eu am mai mult decat altii, care isi afiseaza credinta in Dumnezeu. (1996)

A fost şi ăsta un atac aiurea? Da. Multă dreapta liberală aminteşte de cazul Llosa (care a fost făcut praf cu o astfel de întrebare tot la nişte alegeri prezidenţiale). Să amintim şi de astfel de situaţii autohtone dacă tot se dau unii progresişti. Emblema progresului în acele vremuri, Emil Constantinescu, a venit la putere punînd şi întrebări idioate. Iliescu nu mi-a fost vreodată simpatic, dar trebuie notat cînd a fost atacat necivilizat.

Să mai amintesc că – ceva mai indirect – în finala din 2000 Iliescu vs. Vadim a apărut şi argumentul confesiunii, au fost plimbate zvonuri, acuzaţii cu jumătate de gură despre Vadim Tudor care nu ar fi aparţinut cu adevărat majorităţii ortodoxe (părinţi baptişti sau aşa ceva). Aceeaşi zonă curată liberală, îngrozită de scenariul “Vadim”, a folosit toate armele murdare. (La ultimele alegeri, Patapievici a aruncat-o doar pe aia cu caseta porno pe care Băsescu n-a folosit-o. A fost ceva soft.).

Ce e amuzant e că atît de mult a evoluat social democraţia că a ajuns de la un liber-cugetător bătrîn să propună un tip foarte tînăr care atacă cu argumente retrograde. Şi mai amuzant e că mulţi tipi de dreapta (liberali sau conservatori) critică acum gestul primitiv al lui Ponta pentru că e un gest făcut de un pesedist, nu pentru că actul în sine e de acuzat. Sau poate e mai bine măcar luteran decît de-a dreptul ateu?…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

27 comments
 • 1

  Rogozule – bla, bla bla
  Si bla, bla, bla
  Si iar bla, bla, bla.

 • 2

  “Multă dreapta liberală aminteşte de cazul” ca ezista unii absolventi de filologie care nu il depasesc pe Almanahe cu mult.
  -Rogozanu este analist politic pe la televizii sau pe online? este.
  - Almanahe este primare intr-un sector bucurestean? ejacu, pardon, ezact.
  :P

  victor L
  2014-08-04 14:18:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Băi, dar tu tot timpul trebuie sa fii Gică contra?

 • 4

  a doua oară consecutiv când rogozanu vrea să îndepărteze atenția de la discursul actual, bigot și xenofob al unor lideri psd, cu ponta în frunte.

  berenger
  2014-08-04 14:47:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Cred ca un exemplu in plus la cele mentionate de autor e chiar cel al partidului/partidelor care l-au propus pe Iohannis, care se numeste “Alianta Crestin-Liberala”. Excluderea celor de alte convingeri religioase din politica romaneasca e sustinuta implicit de aceasta alianta.
  Religia e folosita de toate fortele politice ca argument pro domo. Sunt care mai de care mai crestini unii decat altii.

 • 6

  E o mica diferenta.
  Constantinescu l-a atacat pe comunistul Iliescu. Esti ateu, inca o dovada ca in tine clocoteste comunismul. Milica nu s-a batut cu caramida in piept ca el este un geolog credincios. Atacul este aiurea, zici tu. Da, in masura in care lupta impotriva doctrinei comuniste este aiurea.

  Aiurea este insa Ponta. El nu ataca pe nimeni, la prima vedere, se bate cu caramida-n piept ca el este român.

  De fapt vrea sa atace prin religie nationalitatea contracandidatului. Băăă, eu sunt ortodox, deci român – tu nu esti orto, esti protestant, deci german.
  Ori, ce mai mare cinste găsesti in Europa zileler noastre , alta decat aceea de a fi român, si ce mai mare rusine se poate compara cu aceea de a fi german?!

  PS. Cat despre românismul lui Ponta, cam seamana cu cel al lui Becali.

  Mircea+
  2014-08-04 14:53:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @Mircea+: adica exista o discriminare buna, acceptabila, pe motive de credinte religioase si alta care e rea, inacceptabila. Daca te lupti cu comunistii sint bune orice argumente ai la-ndemana, esti nobil.
  Cert este ca Milica e cel care a introdus tema religioasa in alegerea presedintilor. Dupa aia, pricepand cum sta treaba, a-nceput si Ilici sa se inchine pe la icoane, sa mearga pe la slujbe televizate … Si a castigat simpatie. PSD de atunci a inteles mesajul. Ponta de azi e un urmas al lui Ilici de atunci. N-ai cum sa disociezi intrebarea lui Milica din finala cu Ilici “credeti in Dumnezeu?” de credinta in Dumnezeu afisata ostentativ azi de alde Ponta si altii.
  Ce-i asa de greu de priceput?

  Maxa
  2014-08-04 15:04:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  In text, autorul ne spune, desi nu asta vrea, ca Ponta plagiaza pe tema religiei in campania electorala. Tema religioasa i-a fost impusa probabil de tata-socru, fost preot, ce prin anii 1984 -1985 – a urmat o specializare la Institutul Ecumenic Geneva, impreuna cu actualul Preafericit. Oare care era mai mare in grad atunci, ca acum amandoi sunt fericiti.

 • 9

  @Maxa:
  E o diferenta de nuanta, asta am vrut sa spun.

  In ambele cazuri glontul e religia. Diferenta e target-ul, ţinta. La Iliescu era ochit comunismul, la Johannis in cătare e… faptul ca-i neamţ ? Că nu-i român?

  A ataca comunismul inca este la modă. Să arăţi spre etnie, nu prea.

  Mircea+
  2014-08-04 16:18:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Mircea+: de acord cu nuanta pe care o introduci, mi se pare valabil argumentul.
  Cred insa ca articolul lui Rogozanu poate fi citit in aceasta nota: abia acum, cand religia este folosita ca glont impotriva unei etnii, iasa la suprafata caracterul pernicios al folosirii religiei ca arma politica. Cand era vorba sa atacam fosti comunisti pentru a-i prinde cu orice (stiu multe persoane care l-au votat pe Milica atunci exact pentru indrazneala cu care l-a confruntat pe Ilici pe acest teren sensibil, aratand, astfel, ca are coaie de politician care nu se da in laturi de la chestii mai murdare, erau satui de atata pietate in sanul dreptei), abordarea acestui subiect era tolerabila si parea justificata. Dar folosirea acestei arme pe termen mai lung a ajuns inevitabil sa arate si ca e o arma cu doua taisuri.

  Maxa
  2014-08-04 16:48:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Plin de hemoro_eassy la gura blogului… :-)

  branconeur
  2014-08-04 16:53:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Politică cu înlocuitori(!).
  Nici social-demorații nu sunt autentici, nici liberalii nu sunt liberali.
  Ponta este un fachir promițător care înghite săbii și scoate mătănii pe nări, iar cei care-l critică astăzi, uitând ce au aplaudat ieri, sunt doar niște ipocriți cu parapon.
  Privind dialogul dintre Iliescu și Constantinescu observ cât de mult s-a degradat politica românească în aproape două decenii.
  Aștept un text despre chestiuni importante, nu te mai pierde în iarba murdară și uscată din urma turmelor!

  casandra
  2014-08-04 17:15:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Ciudata industrie mai este si religia asta!Nu credeti in loc de biserici a venit momentul sa construim sali de sport in care prin confruntare sa regasim satisfactia luptei pe pamant si de ce nu, sa-l deranjam un pic pe Dumnezeu poate asa ne-am face vrednici de iertare, de iertarea acelor pacate pe care nu ne simtim capabili sa le infaptuim? Si in fond pentru ce atata iertare ,caci asa cu spunea Seneca – cred- “oare unde se duc cei ce mor daca nu in acelasi loc din care vin cei care nu s-au nascut inca”.Ciudata preocuparea asta excesiva pentru dumnezei si pentru viata de apoi, nu-i asa?

  MIHAI
  2014-08-04 17:38:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  De dragul jurnalisticii, puneti si linkul cu Ponta si religia? Sa se mai linistesca si neosocii

  Haplo
  2014-08-04 21:41:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Mai oameni buni, nu prea s-arata bine cu Voiculescu…
  La Antena 3 spune ca il executa !!
  Doamne, ce oameni răi!

  Mircea+
  2014-08-04 22:00:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @ Mircea+
  Bag seama ca te uiti la Jilava 3 ca sa te bucuri de raul altora. Stii cumva daca se organizeaza vreo manifestatie de bucurie la Universitate sau o procesiune de conducere a Varanului la “racoare” ? Crezi ca va lua mai putin de 8 ani cu executare ?
  Varanu la “brutarie” !

 • 17

  Amuzant cum dl Rogozanu vorbeste mereu in termeni ideologici…dreapta liberala, elitista deci nasoala, stanga social democrata, nu mai breaza dar atat avem si oricum este preferabila….care stanga, care dreapta?

  Clasa politica are o singura religie, binele propriu, iar electoratului nu ii pasa mai mult, nici de politica nici de biserica…dar ne prefacem ca nu stim si mai clampanim din taste…..sa nu uitam ca si Constantinescu i-a zis lui Iliescu…cati votanti se vor gandi la ce a zis Constantinescu acum 18 ani?! Si apropos, fix de asta a pierdut Iliescu alegerile in 1996, era ateu, o dezvaluire socanta pt un fost secretar de partid comunist….te pomenesti ca tatal, Alexandru Iliescu, era din secta lui Moon:))).

  Mitica
  2014-08-04 22:28:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Eu observ micimea morala a unora, care nu vad in virful nasului decit pe Basescu; nu isi dau cu parerea despre ceva, despre o solutie, ei sint doar pentru contra. Dictatoru` nu are niciun merit, el doar distruge dreapta.

  victor L
  2014-08-05 01:04:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @ victor L:;

  o escrocherie sentimentalä, un mafiot securist.

  theo
  2014-08-05 01:06:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @theo:
  Da, azi la 10 il judeca.

  Mircea+
  2014-08-05 07:32:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @ 18
  Lasa bai clona ofticoasa, nu-l mai plange pe Varan ca nu este Judecata de Apoi. Nu-l trimite in cazanul cu smoala ci intro “camera” de 4 stele (nu de alea de general), cu termopane, aer conditionat, internet, gardieni-chelneri si ladita de nisip cu capac. Va primi cel putin 8 ani la “all inclusive” pe cheltuiala statului si daca si-a facut mutatie la Constanta, poate deveni academician la Hagi, similar cu Gigi Telemea, daca nu-l ia Mazare la el la postul TV. Poate-l vizitezi si tu, impreuna cu nae-flegma si-i duceti un buchet de chiftele, ca sa nu manance “mouse-ul” de la calculator.

 • 22

  numa prostii voteaza pe religie.
  cum s-ar chema varianta ortodoxa de stat islamic?
  asta vrem?
  tara moare de foame si baba pupa moastle

  ilie nois
  2014-08-05 10:06:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Domnul Rogozanu nu mai este credibil, a inceput sa minta precum Ponta. Ieri cand si-a dat cu competenta-i parere despre tiganii care au ocupat un teren privat din centrul Madridului si cereau bani ca sa-l evaceze, spunea ca tiganii au inchiriat terenul.Nici prin cap nu-i trecea sa spuna ce spunea toata presa ca tiganii au ocupat abuziv terenul, fara inchiriere sau consimtamantul proprietarului.Ca de obicei incearca sa ne spuna ca negru este alb si albul este negru ca un vajnic om de stanga. Nu spun comunist pentruca acea din cand in cand mai spuneau si adevarul , fata de stangistii de astazi.Romaneste se spune ca “nu baseste cat minteste!”

  sase sase
  2014-08-05 10:20:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Tare de tot argumentul D-lui Rogozanu! In loc sa analizeze ineptia lui Ponta ne arata ca si altii au facut asta de parca asta legitimeaza ce a facut Ponta. Fractura logica se numeste asta si sunt sigur ca ati invatat in facultate acest lucru. Unde mai pui ca discutia intre cei doi dinozauri era acum 20 de ani, va dati seama cat de evoluat este primul ministru.

  Claudiu
  2014-08-05 10:52:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @Claudiu: Rogozanu spunea doar ca argumentul religiei a fost introdus in dezbaterea politica cu succes acum 18 ani de catre dreapta si ca a fost mai apoi perpetuat de catre toti. Azi, de catre Ponta. Mai zicea cineva mai sus ca insasi alianta care-l propune pe Iohannis se numeste tot astazi crestin-liberala (ce-o mai fi si aia).
  Cum bine remarca @Mircea+ mai sus, chipul hid al acestei practici se vede mai bine atunci cand prin aducerea in discutie a religiei vrei sa lovesti de fapt in etnia unui candidat, dar nu iti permiti sa o faci pe fatza.

  Maxa
  2014-08-05 11:40:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @Maxa:
  Maxa, cred ca nu ai urmarit foarte exact ce s-a intamplat.

  Ai talentul (sau naivitatea) de a continua articolele in acelasi ton cu autorul. Autor care de multe ori dezinformeaza sau ocoleste adevarul. Ca sa intelegi, iata evolutia lui Ponta:
  1.Octombrie 2011: Sunt un ecologist convertit ortodox, habotnic, misionara care m-a convertit este Daciana.
  2.Iulie 2014, la lansarea candidaturii, din senin, din apa rece: „nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Bla, bla, bla etc, etc.. Vă asigur, ca premier am arătat tot respectul, sprijinul nu doar pentru BOR – bineînţeles, sunt ortodox, majoritatea românilor e ortodoxă – ci pentru toate celelate culte, romano-catolic şi greco-catolic, protestanţi, neopreotestanţi, musulmani, evrei, pentru oricine” Cine l-a acuzat?
  3.Acusica in August ruleaza reportajul https://www.youtube.com/watch?v=KKBdW-R93wk la televiziunea prietenului lui Ponta. Printre alte minciuni: MRU face parte din secta mozaica si a dat jos toate icoanele de la Guvern.
  Sa nu-mi spui ca RTV a facut acest reportaj total independent de campania lui Ponta

  Bun, primul care a ridicat piatra a fost Emil. A pus in antiteza comunistul ateu si parvenit cu profesorul milos si credincios. Nu din cauza acelei intrebari a castigat, este o prostie sa sustii asta.

  Nu este nicio legatura cu intrebarea usor stupida a lui Constantinescu si planul gen cetate asediata (sunt ca majoritatea, sa nu ne fie rusine, sa ne mandrim, vin altii sa conduca, etc) pe care-l aplica Ponta. Este un subiect gandit si lansat in discutie de Victor Ponta, un subiect care capteaza. Ce face Rogozanu ( si tu) este sa spuna asa: tu cand erai mic ai taiat o ramurica si acum ma acuzi pe mine ca incep sa tai padurea? Crezi ca am uitat ?

  Cu tot respectul, daca nu intelegi diferenta dintre ce a facut unul si ce face altul si daca nu intelegi ce vrea sa faca Rogozanu… prefer sa nu continui :)

  Haplo
  2014-08-05 14:04:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @Haplo: ceea ce vrei tu sa spui este ca turnura religioasa a lui Ponta este de data foarte recenta (una din multele sale schimbari) si ca el insusi e un fenomen aparte, care trebuie judecat intr-o categorie doar a sa.
  Ceea ce spun eu (il las la o parte pe Rogozanu) este ca: 1) pentru toate lucrurile trebuie sa existe un inceput si acest inceput l-a reprezentat momentul Emil Constantinescu, 2)aducerea religiei ca argument nu este de data recenta si nu e un fenomen specific doar lui Ponta.
  Ponta e un cameleon. El ia forma si culoarea mediului in care se invarte. Daca acum ar fi fost la moda punerea in discutie a religiei si promovarea ateismului, ar fi fost si el acolo. Cum zicea un comentator la un alt articol, Ponta vrea sa fie si cu ungurii, si cu romanii verzi, si cu patronatul, si cu angajatii, si cu stanga, si cu dreapta si cu mai cine s-o nimeri, doar doar o strange cat mai multe voturi. Si deocamdata ii reuseste partial.
  Daca tu asta ai inteles, ca interventia lui Milica in finala cu Iliescu e cauza directa a alegatiilor recente ale lui Ponta e pentru ca asta ai vrut sa intelegi.
  Si cred ca te inseli: in economia succesului electoral al lui Constantinescu, acea intrebare pusa foarte transant si incorect politic a contat destul de mult. Adu-ti aminte ce record de audienta a fost acea dezbatere Iliescu-Constantinescu, cata lume astepta sa vada deznodamantul ei (de ce? pentru ca stia deja cu cine si daca va vota?), de scorul strans cu care a castigat si de faptul ca acea intrebare a contat destul de mult in perceptia publicului, s-a discutat foarte mult pe marginea ei la vremea respectiva. Sigur ca nu a fost o rasturnare de situatie, dar a fost un punct important marcat de Constantinescu in plasa lui Ilici.

  Maxa
  2014-08-05 14:23:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!