RSS Feed

Cînd a mai fost aruncată religia la înaintare? Să nu uităm

vezi toate articolele de
04 Aug 2014 la 13:46 27 comentarii 1554 vizualizari.

Văd un îndemn liberal la toleranţă şi înţelegere religioasă, scrisori precum cea a lui Predoiu etc. Pe scurt, Ponta a atacat mîrşav întărind faptul că el e ortodox şi posibilul oponent nu e. Şi toată lumea educată a strîmbat din nas, fireşte, cum să băgăm la înaintare religia? Ce n-aş vrea să uităm , pentru o corectă analiză, e că astfel de atacuri idioate s-au mai întîmplat la cel mai înalt nivel. Vă mai amintiţi asta?

(vezi de la 1.30.00 încolo)

E.C.: Credeti in Dumnezeu, dle Iliescu?
I.I.: Dle Constantinescu, eu m-am nascut intr-o familie de oameni evlaviosi, am fost botezat in Biserica Ortodoxa Romana si am aceasta calitate. Sigur, in evolutia mea intelectuala s-au produs anumite deplasari, dar am ramas patruns de elementele fundamentale ale credintei si ale moralei crestine. Eu sunt mai crestin si mai credincios decat multi altii care isi etaleaza in public aceasta credinta, cu care eu cred ca nu trebuie sa se faca nici comert, nici propaganda politica. “Crede si nu cerceta!”
E.C.: Ati declarat ca sunteti liber-cugetator. Asta inseamna necredincios, deci om fara Dumnezeu.
I.I.: Nu, asta nu inseamna necredincios.
E.C.: Asta inseamna. Orice dictionar…
I.I.: Asta inseamna respect fata de…
E.C.: Dle Iliescu, cu limba romana nu poate fi… Cand ati mintit, atunci sau…
I.I.: … inclusiv oamenii Bisericii evolueaza in contactul cu stiinta. Intoleranta de o parte si de alta nu aduce nimanui nici un fel de folos. “Crede si nu cerceta!”, spre exemplu, este un concept care a fost parasit de oamenii Bisericii, pentru ca se imprumuta din ceea ce aduce stiinta, inclusiv in viata cultelor, in viata Bisericii. Fundamental este altceva, ceea ce patrunde in comportamentul si in starea morala a fiecaruia in parte. Eu am mai mult decat altii, care isi afiseaza credinta in Dumnezeu. (1996)

A fost şi ăsta un atac aiurea? Da. Multă dreapta liberală aminteşte de cazul Llosa (care a fost făcut praf cu o astfel de întrebare tot la nişte alegeri prezidenţiale). Să amintim şi de astfel de situaţii autohtone dacă tot se dau unii progresişti. Emblema progresului în acele vremuri, Emil Constantinescu, a venit la putere punînd şi întrebări idioate. Iliescu nu mi-a fost vreodată simpatic, dar trebuie notat cînd a fost atacat necivilizat.

Să mai amintesc că – ceva mai indirect – în finala din 2000 Iliescu vs. Vadim a apărut şi argumentul confesiunii, au fost plimbate zvonuri, acuzaţii cu jumătate de gură despre Vadim Tudor care nu ar fi aparţinut cu adevărat majorităţii ortodoxe (părinţi baptişti sau aşa ceva). Aceeaşi zonă curată liberală, îngrozită de scenariul “Vadim”, a folosit toate armele murdare. (La ultimele alegeri, Patapievici a aruncat-o doar pe aia cu caseta porno pe care Băsescu n-a folosit-o. A fost ceva soft.).

Ce e amuzant e că atît de mult a evoluat social democraţia că a ajuns de la un liber-cugetător bătrîn să propună un tip foarte tînăr care atacă cu argumente retrograde. Şi mai amuzant e că mulţi tipi de dreapta (liberali sau conservatori) critică acum gestul primitiv al lui Ponta pentru că e un gest făcut de un pesedist, nu pentru că actul în sine e de acuzat. Sau poate e mai bine măcar luteran decît de-a dreptul ateu?…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!