RSS Feed

Cine a reîntregit salariile și dă banii înapoi pensionarilor: Boc, Ungureanu sau Ponta? Cadoul de la FMI

vezi toate articolele de
06 May 2012 la 12:15 40 comentarii 1080 vizualizari.

La finalul negocierilor cu reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene, ministrul nominalizat al Finanțelor, Florin Georgescu, a anunțat acceptarea reîntregirii salariilor bugetarilor și găsirea unei soluții pentru problema pensionarilor, prin plata unor sume lunare. Cui i se datorează această victorie împotriva austerității FMI: Guvernelor Boc și măsurilor luate din 2008 încoace? Scurtului mandat al Guvernului Ungureanu ori negociatorilor încă ne-investitului Guvern Ponta?

Să le luăm pe rând. Să le acorzi credit Guvernelor Boc e cam hazardat. Cu Emil Boc premier, Executivul a promovat și implementat celebrul ”forfetar Pogea”, care a lichidat sute de mii de firme și care a scos de pe lista contributorilor la bugetul de stat sute de mii de oameni din sectorul privat. Mai mult, măsurile de decongestionare a sectorului public (mă refer la reducerile de personal, nu la austeritate) au fost amânate cu mai bine de un an și jumătate (comparativ cu aceleași măsuri luate în sectorul privat) pentru a nu compromite șansele lui Traian Băsescu de a fi reales președinte. În plus, când au fost luate, acestea au fost departe de a lovi în clientelismul politic – căpușelor fie conservându-li-se locurile, fie oferindu-le compensații din fonduri europene (vezi celebra ”schemă Botiș”, în care foștii colegi, directori și directorași de la Direcția de Muncă și Protecție Socială Bistrița-Năsăud, au ajuns consultanți – cu venituri mai mari decât fostele lor salarii – într-un proiect pe fonduri europene…)

În fine, nici până în ziua de azi, susținătorii măsurilor de austeritate (tăieri din salariile bugetarilor, blocarea posturilor, impozitarea pensiilor) nu au reușit să convingă oamenii că acestea au fost luate pentru a salva pensiile, și nu pentru acoperirea găurilor (hăurilor) create de sectoarele finaciare, bancare, imobiliare. Și nu e vorba că nu m-au convins pe mine ori pe majoritatea românilor, ci nu l-au putut convinge nici măcar pe un laureat Nobel în economie ca Joseph Stiglitz, care le-a catalogat recent drept ”sinucidere”. Așadar, de vreun eventual ”merit al Guvernelor Boc” e mai mult decât hazardat a vorbi (iar să te lauzi că ai reparat ceea ce tu ai stricat ar fi cel puțin ciudat).

Guvernul Ungureanu a mers ”pe repede înainte” cu îndeplinirea obligațiilor asumate față de FMI. Doar că nu i-a ieșit mai nimic. N-a reușit să vândă Cupru Min (ba, mai era să ia și o ”țeapă” enormă aici), n-a avansat esențial cu privatizarea sectorului energetic, nici pe Chevron ori pe RMGC nu i-a pus ”în pâine” cu gazele de șist, respectiv cu aurul de la Roșia Montană. Și, deși anunțate, nu s-a grăbit nici cu reîntregirea salariilor bugetarilor, nici cu returnarea banilor încasați ilegal din impozitarea pensiilor. Nu există vreo măsură a Guvernului Ungureanu care să indice vreun merit în acest sens.

În fine, cu atât mai puțin se poate vorbi de un merit al Guvernului Ponta în obținerea acordului de reîntregire a salariilor și soluționare a problemei pensiilor. Pentru că, deocamdată, Guvernul Ponta există doar virtual. Nu a luat (și nu avea când să ia) vreo decizie (hotărâre).

Și atunci? Răspunsul e mai simplu: Reîntregirea salariilor și rezolvarea problemei pensiilor (rezolvarea e parțială – pensiile rămân, în continuare, impozitate, de fapt e vorba doar de retunarea unor bani reținuți peste impozitul legal) reprezintă mai degrabă un dar al FMI pentru Victor Ponta. De ce ar face FMI un asemenea cadou? În primul rând pentru a-și spăla măcar în parte imaginea (serios afectată în ultimii doi ani și, în special, în ultimele luni, când FMI a devenit ”inamic public”, aproape pe același palier cu președintele Traian Băsescu și cu foștii guvernanți). Reprezentanții FMI știu că Guvernele Boc și Ungureanu au căzut pe fondul unor nemulțumiri populare care vizau direct și politica FMI. Apoi, făcând această concesie Guvernului Ponta, îi oferă o anumită susținere populară și stabilitate politică (care se transpune și într-o anumită stabilitate economică de care FMI poate profita).  În fine, aceste concesii se referă la câteva sute de milioane de euro. În schimbul lor, FMI vizează mizele de miliarde de euro: privatizarea energiei, Cupru Min. De altfel, reluarea licitației pentru Cupru Min a și fost deja anunțată.

Așadar, bugetarii și pensionarii au motive să se bucure pentru că li se recunosc (și reîntregesc) niște drepturi, măcar în parte. Dar nu trebuie să ne lăsăm amăgiți prea mult de un asemenea gest, care seamănă prea mult cu darurile grecești (iar zidurile Troiei cunosc prea bine valoarea reală a unor asemenea daruri).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!