RSS Feed

Cine are dreptate în Crimeea şi cum ne doare pe noi chestia asta

vezi toate articolele de
19 Mar 2014 la 15:11 126 comentarii 2000 vizualizari.

Zilele ăstea o grămadă de lume e foarte indignată de încălcarea dreptului internaţional în Crimeea. Sună frumos, ca atitudine, numai că cel puţin tot la fel de multă lume iubeşte dreptul internaţional doar atunci cînd îi convine – cînd acest drept merge împotriva intereselor lor, parcă el dispare, aşa, cumva. SUA e hiper-indignată că Rusia ar fi invadat Crimeea: din tonul declaraţiilor, America pare complet îngrozită de o astfel de monstruozitate nemaipomenită – nu mai are nici o importanţă că, de exemplu, invadarea Irakului din 2003 a fost declarată ilegală de ONU.

În Kosovo a fost voie să se facă referendum fără întrebarea sîrbilor, în Crimeea nu e voie să se facă referendum fără întrebarea ucrainenilor. Situaţii diferite? Nicidecum, e mult mai simplu: interese diferite. Dreptul internaţional e o glumă, dintr-un motiv foarte clar: un sistem de drept nu poate exista decît dacă are un mecanism de aplicare minim imparţială şi minim consecventă a principiilor lui. Ceea ce nu e cazul dreptului internaţional, care (dacă e să fim foarte generoşi, doar) putem spune că e o aspiraţie frumoasă care încă nu funcţionează.

Nici în Crimeea, nici în Ucraina în general, nici în Siria şi nici în alte părţi nu e vorba de drept, e vorba de putere, mai exact de confruntarea statelor mari care chiar au aşa ceva. Şi mai e vorba de ceva, de situaţii istorice care în timp îşi creează propria legitimitate. Pe un criteriu maximalist de drept, şi noi trăim într-un stat ilegitim, creat în urma unei suspendări arbitrare a ordinii constituţionale. La fel multe alte ţări, pe plan intern, la fel nenumărate regiuni disputate între ţări, pe plan extern. Iar argumentul că ultima lovitură de stat doar corectează penultima lovitură de stat nu prea ţine – pe argumentul ăsta mergem pînă în antichitate şi asta nu are sens.

Pe argumentul ăsta, anexarea de acum a Crimeei e doar o reparare a actului din 1954, prin care Rusia a transferat benevol Crimeea din teritoriul ei Ucrainei. Dar dacă spui asta, poţi să spui şi că acum sute de ani era un hanat tătar în care Rusia nu avea nici o treabă şi că ar trebui să revină la starea respectivă. Nu există dreptate de genul ăsta. Pe lîngă că dreptul internaţional e mai mult PR decît realitate, nu există genul ăsta de “reparare” a istoriei.

Există putere şi există aspiraţii. Statele mari au mai mult putere, statele mici mai mult aspiraţii. Sigur, situaţia din Crimeea e decisă mai mult de Rusia decît de Crimeea, dar sînt aspiraţiile locuitorilor Crimeei ilegitime în vreun fel? Eu nu m-aş grăbi să le desconsider. Dintr-o sumă de motive (în principal conflictul dintre SUA şi Rusia, dar şi acele transferuri ciudate de teritorii făcute de URSS), Ucraina a devenit acum o patrie care promite mai mult nefericire decît altceva.

La asta s-ar putea răspunde că ne doare mai puţin de interesele lor decît de ale noastre. Sigur, dar interesele noastre nu stau chair aşa de rău. Isteria românilor care se văd cuceriţi mîine de ruşi e grotescă. Sîntem în NATO, sîntem în UE. Sînt alţii care au situaţii cu adevărat grave din punctul de vedere al păcii şi securităţii, nu e cazul nostru. Sigur, nu judecăm ţările în termeni de morală individuală, de egoism şi altruism, dar parcă e prea multă orbire să nu vezi asta.

Şi nici nu e cazul ca panicarzii să fie încurajaţi chiar de liderii statului. Că Băsescu şi Ponta repetă prostiile şefilor lor vestici e oarecum normal, dar să plusezi şi să zici că Rusia încearcă să refacă URSS e cam aiurea. În URSS erau şi ţările baltice, care au toate garanţiile NATO şi UE. Mai erau şi toate actualele state musulmane din sudul asiatic al Rusiei, care au acum cu Rusia relaţiile de dependenţă “normale” faţă de un vecin care e mare putere, cum avem şi noi şi alte ţări europene mai amărîte faţă de alţii. Sigur, e posibil ca în Uzbekistan să nu existe expresia asta, că “facem parte dintr-un club select”, cum e la noi. Asta da, e o diferenţă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

126 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pînă acum m-am ocupat cu: un semestru de politehnică înainte de Revoluţie (deprimant), facultate de filosofie după Revoluţie (plăcut, uşor inutil), 4 ani de predat socio-umane la liceu (masochist, abject), cîţiva ani de cvasişomaj (interesant, mai degrabă plăcut), un an şi jumătate de copywriting/consiliere ideologică pe lîngă un mic partid fără succes (interesant, revelator), cîţiva ani de presă (derizoriu).
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!