RSS Feed

Homo imobiliarus. Cine e Firea, pe cine reprezintă ea? Lecții dintr-un clip cu Halep

vezi toate articolele de
13 Jun la 11:09 8 comentarii 2 vizualizari.

Mai interesant decât momentul propriu zis al huiduielii de pe Arena Națională, mai interesant chiar și decât agonia social media a doamnei Firea cu tot soiul de conturi închise blocate, cu răspunsuri paranoide etc, este acest clip ”de culise” cu Firea & niște inși hăhăindu-se sau așteptând să se pozeze cu campioana.

Cum bine observă Gruia Dragomir aici, combinația de bani noi și regie de platou a la Firea este insuportabilă: ”Simona este clar stânjenită de tot penibilul din cameră, care culminează intrarea Olgăi Gudynn, mare proprietăreasă de grădinițe și școli private din Pipera-Voluntari, unde își duc parveniții urmașii să învețe. Aceasta e însoțită de odraslă, jucător de tenis și el.”

Pe cine reprezintă PSD?, aici e întrebarea esențială, tot aici vin răspunsuri complet aiuristice din partea adevrsarilor PSD. Pe cine reprezintă Firea, deci?

Cum a venit la primărie, Gabriela Firea a avut o urgență, să întrerupă spectacolele și evenimentele de stradă și apoi să le înmulțească cu 10 și să-și bage oamenii în pâine. Din așa-zisa cultură, cu tot soiul de clienți teatrali, vizuali etc., se extrag bani rapid, se redistribuie eficient la o armată de miniafaceriști eficienți și în alegeri și în dominarea Bucureștiului cu idei primitive de antreprenoriat.

Dar această combinație de burghezie și rural pe care o reprezintă Firea e mult mai mult decât Firea însăși. E o elită politică și financiară ieșită strict din intermediere, rentă și comision. Din acea lume de Ilfov (care e și o lume de Mamaia, Constanța, Iași, Cluj etc.) care a tot învârtit terenuri, din acea lume a retrocedărilor care n-a făcut decât să sugă averi nemeritate prin legi idioate și intermediari fără scrupule.

Au bani care îi pot integra într-o ”elită”. Dar sunt cea mai reacționară formă de burghezie pe care o putea da o societate. Au fost și în PDL, au fost și în PSD, această categorie este singura care a câștigat politic în ultimii 15 ani pentru că avea nevoie de stat ca să extragă comisioanele. Sunt speculatori, nici măcar nu sunt cine știe ce comercianți, până și grădinița e o formă imobiliară de confirmare de statut și de izolare în fața prostimii.

Intermedieri, spații concesioate, terenuri traficate, nimic producție, nimic brumă de antreprenoriat care să dea măcar o spoială de imagine a banului investit ca ”motor al societății”, care să vândă măcar basmul de secol 19 cu burghezia progresistă.

(Îmi veni în cap și senatorul PSD Brăiloiu, acel milionar de la malul mării, și ăla maestru în frecat terenuri într-o zonă turistică împreună cu frate-său, extrem de agresiv, arogant, deja intrat în panteonul pesediștilor care înjură femei și se hăhăie alături de alți castrați precum Manda – vezi cazul senatoarei Florina Presadă, tratată într-un mod incalificabil).

Această burghezie imobiliară n-are de fapt nevoie decât de o ierarhizare strictă și de un control perfect al posibilei competiții. Ei stau cu brâul Maicii Domnului într-o mână, cu brațul sfântului Pazvante în cealaltă, dau cu capul de podea în mătănii isterice, se îmbracă de la misterioase case de modă nașpa, n-au nici măcar inspirația unui CEO mediocru de a-și cumpăra de-a gata ”eleganța”. Sunt niște involuați care vor feude, nici măcar nu văd businessul ca pe o formă de extragere de profit, nici măcar ca pe o expansiune comercială. Ei nu știu decât de comision, chirie, concesiune, aprobare de construcție claie peste grămadă, închiriat tarabe și piețe pentru comerț cu amănuntul, și consolidarea unei caste de boiernași care să imite un soi de elită de doamne directoare și domni directori.

Să spunem că și businessul educației private, apropo de doamna cu copilul aduși de Firea la poză, o combinație de supt bani de la stat ( finanțarea pe cap de copil, invenția luminatului Funeriu) și extras taxă de statut, izolat familia bună de sărăcani, exploatat imobiliare în zone bune. Copilul educat contracost aduce mai mulți bani decât o chirie banală.

Această burghezie este evident disprețuită de alte caste privilegiate din zona multinaționale, din zona de producție, sunt disprețuiți de cei care le plătesc comisionul. Dar sunt disprețuiți și de cei care sunt victimele acestui comerț perpetuu, de această luptă și complicitate a elitelor. Ceea ce ei numesc ”capitalul bun autohton” nu e decât cea mai primitivă formă de a bălti în capitalism. Sunt disprețuiți pentru că ei nu mai reprezintă nici măcar o burghezie care să trezească în clasa de mijloc o aspirație minimală.

Această formă de bogătan imobiliar nu inspiră pe nimeni. Este violență fără aspirație. Or asta e inacceptabil în capitalismul târziu, când nu poți exploata dacă nu ai și ceva ștaif. Balivernele cu ”țara înapoi” pentru afaceriștii români nu sunt crezute de nimeni. Ei sunt tocmai generația vânzătorilor și comisionarilor, sub toate formele. Protecționismul și naționalismul sunt tendințe din exterior pre interior, sunt tot un efect pervers globalist. Patrioții noștri au devenit mai patrioți când s-a dat voie în stil aproape colonial.

Sigur că se bat diverse elite la vârf. Chiar scandalul anticorupție este până la urmă o răfuială tocmai între astfel de tipuri de homo imobiliarus. De aia PDL a fost singurul partid capabil să țină piept PSD, pentru că s-a ridicat cu al doilea mare val de concesionări și chirii, rezultat din tâmpeniile cu retrocedări integrale. Și, vorba aia, de partea cealaltă avem un președinte expert în căsuțe.

Tiparul omului imobiliar presupune și o formă aparte de organizare, una care de altfel ne și dezvăluie zonele în care banul autohton a prosperat și a produs pui: interlopi pe post de paznici, badigarzi și tot ce mai presupune păzirea proprietății și confiscarea spațiului public, funcționari care nu sunt neapărat corupți, pur și simplu lucrează pentru privați, nu înțeleg ce e ăla serviciu public, șefuleți de instituții care sunt și ei ”angajatori”, sunt patroni pe buget public și alții asemenea.

Clasele de mijloc ridicate din noul business multinațional, fie el cu UNiunea Europeană, fie clasic corporatist, câștigă mai mulți tineri aspiranți pentru că au tot soiul de scheme culturale, vestimentare, de comportament cu spoială de ”avans”, de ”progres”. Sigur că dacă îi iei la bani mărunți mai rămân o mână de oameni cu bani care au tendințe progresiste liberale. Dar ei încă vând această imagine. Exasperarea unei bune părți din clasa de mijloc vine din primitivismul care compromite banul în cazul burgheziei imobiliare. Banul trebuie înnobilat. Clasa de mijloc de provincie e complet înțepenită, vătafi și atât. Banul Firei  și al altor elite imobiliare de prin toată țara, cu familii precum Dăncilă care au casă purcel, cățel, băiețel plătite de Petrom sau cu familii precum cea a lui Dragnea care dă de muncă de la stat și combină tot ce se poate local, acest ban nu mai vinde nimic ”aspirațional”. Nu poți aspira să fii copilul lui Dăncilă sau nașul lui Firea – e o ruletă socială prea restrictivă, de aia e imposibil să reconciliezi aceste segmente din clasa de mijloc, de aceea ciocnirile sunt violente măcar mediatic.

Prăbușirea acestui eșafod progresist exasperează IT-ismul, middle managementul, sateliții români ai marelui capital care mai scot ceva bani din ”globalism”. În același timp, încurajează românismul ca formă de securizare împotriva lamei de buldozer corporate care netezește piața prin acumulare. Numai că afaceriștii ”români” nu știu să facă afaceri. Așa cum mulți care predică piața liberă a muncii sunt bine merci la stat rentieri. Aici nu e chestiune de alegere, multinațională sau capital autohton, capitalul e unul, elitele care se bat sunt destul de diferite. Faptul că acest homo imobiliarus a ajuns după decenii de speculă să domine politic este prilej de mare deranj în acea pătură de mijloc care se hrănește cu aspirații și când n-are cine știe ce bani.

Mai rău decât o elită a producției și exploatării capitaliste este o elită a comisionului și rentei, asta e fundătura în care ne aflăm, în această menghină e prins cetățeanul român care-și vinde munca pentru supraviețuire. După ce e stors discret și eficient de bănci, firme de energie, angajatori diverși, mai plătește și comisioane unora atât de incompetenți încât n-ar fi în stare să-și numere banii singuri. Este o fundătură deprimantă, dar e și analiza de la care trebuie să plece orice idee politică sănătoasă. Cum îl bați pe homo imobiliarus, homo rentus homo etc. și cum plachezi forța corporatistă de extragere în masă a profitului neredistribuit? Cea mai mare capcană e să ții cu vreunul dintre ei. Dar tot o capcană e să nu vezi ce soluție reacționară a inventat polul politic românesc reprezentat de PSD.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

8 comments
 • 1

  Fifi , nu Firea ..i se spune : Fifi si ea- Fifi împreună cu pesediști ei trăiesc în țara lor- Românica Pesedistă , iar Simona Halep a venit din altă lume în țara lui Fifi- *Bine ai venit în țara noastră*- Fifi: Primărița la Românica Pesedistă.

  Marin Morea
  2018-06-13 13:05:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Marturisesc, nu v-am mai citit de mult!
  Foarte bun articolul, de asta s-a mimat mereu opozitia la PSD, pentru ca interesele transpartinice au existat chiar din momentul cand Ion Caramitru și Mircea Dinescu erau cu stegul în studioul TVR in 89.
  Pilele, cunostintele si relatiile au trecut la un nivel superior…

  Turcu si pistolul
  2018-06-13 13:53:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Excelent articol !
  Din pacate, sau poate din fericire, doamna Firea este incapabila sa invete ceva din tot ceea ce i se intampla de o vreme incoace.
  Ba dimpotriva ! In loc sa faca un elegant si necesar pas inapoi, continua sa vare nuia printre scandurile gardului, pentru a asmuti si mai tare cainii asupra sa.
  O functie care, pentru dansa se dovedeste o palarie mult prea greu de purtat.

  Doina
  2018-06-13 16:30:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Chapeau bas,d-le Rogozanu!

  Maria R.
  2018-06-13 17:29:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Chapeau bas,d-le Rogozanu!

 • 6

  Afacerea AUTENTICA,inseamna PARTI care pe baza capacitatilor/competentei fiecarei parti,conduc afacerea la PROFIT.Unii pierd si altii,castiga in functie de cat de buni oameni de afaceri sunt.AFACEREA AUTENTICA presupune PRINCIPII SI ETICA si calitati de OM.Acestea disting o AFACERE,de SPECULA/TALHARIE/VICLENIE/IMBROBODELI de VANZARE respectiv,un OM DE AFACERI AUTENTIC,de un speculant/talhar/vanzator pe comision,etc.Nu poti deveni om de afaceri peste noapte si nici nu poti avea destui bani ca sa cumperi aceasta eticheta.Din aceste motive,o vanzare,o specula,o viclenie,nu va avea niciodata valoarea/eticheta de AFACERE si nici care,o practica,nu vor fi perceputi ca oameni de afaceri….chiar daca,atitudinea lor,cartea lor de vizita,vestimentatia,stilizarea este “spoita”.Mai devreme sau mai tarziu,cand FAPTELE/rezultatele “vorbesc”,cand deschid gura sau se baga in seama cu sila,..dau cu mucii in fasole.Realitatea iese la suprafata si face diferenta.De cele mai multe ori,aceasta categorie,practica o atitudine aroganta,”in forta” adica,”prostul nu e prost destul,daca nu e si fudul”.Lucrul cel mai demn de dispret si condamnabil,este ca,ei reusesc sa se ridice pe spinarea multor oameni decenti si onorabili dar,mult prea creduli si nepregatiti.Unica lor strategie,demna de dispret,este sa prosteasca/pacaleasca acesti oameni si sa-si bata joc de ei….iar,ei se lasa impresionati,prostiti( e partea lor de “vina”).Mai departe,in faza in care se descopera realitatea,e dovedita,tendinta neobrazata de a da vina pe orice/oricine altcineva decat pe propria persoana cu”defecte”.adica,nimeni nu e perfect,toti gresim dar,din greseli se invata cu conditia sa nu fi tot timpul ocupat cu negarea greselilor si/sau “cosmetizarea”lor.
  Intr-adevar,e chestiune de demnitate si onoare,sa stii cand sa recunosti greseala,sa faci un pas inapoi ( pana iti dai seama si/sau inveti sa repari ce ai stricat).Dar,asta e cel mai greu lucru pentru cei de proasta calitate umana,dublata de incompetente crase.
  Ceeea ce esti cu adevarat si stii…calitatea ta de om,”radiaza” de sub haine ( in egala masura,ca sunt haine spoite sau haine ponosite).

 • 7

  Un ghiveci de idei, culese de prin manuale si articole cu continut economic. Se spune ceva, ceva, in articol, dar pivotand PSD-ul in miezul problemelor enuntate, totul devine aproape pueril. Asemenea aspecte le intalnim mai peste tot in lume.
  Chiar si la cei bogati.

  Moromete
  2018-06-15 16:43:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Economia reala si cinstita ar putea elimina usor prin competitite si comparatie aceste businesuri. Ele sunt specifice tarilor – colonie cu mafie clientelara. Acolo unde stingismul de stat cu birocratia absurda au subjugat total populatia. Fascismul pare chiar o eliberare in conditiile actuale. De aceea apare ascensiunea dreptei tribale caci se discuta doar socialisme: punctul de pensie; cine numeste birocratii si cine e la butoane si ce gasca trebuie sa aiba privilegii de politist – acu si profesorii! Nimiv bun despre economia de piata si eco sistem.

  gigimarga
  2018-06-17 20:15:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!