RSS Feed

Cine e noul rege al cuprului românesc, Stephen G. Roman. Filierele Ceaușescu și Frank Timiș

vezi toate articolele de
27 Mar 2012 la 10:38 23 comentarii 1691 vizualizari.

Roman Copper Corp, din Canada, deținută de omul de afaceri Stephen G. Roman, a preluat compania de exploatare a cuprului Cupru Min, de la Roșia Poieni, pentru suma de 200,8 milioane de euro. Licitația a fost organizată luni, de Ministerul Economiei, privatizarea Cupru Min fiind una dintre condițiile asumate de actuala Putere față de FMI. Valoarea zăcământului vândut este evaluată ba la 5 miliarde, ba la 7 miliarde de euro (după alte estimări fiind vorba de o sumă mult mai mare, de ordinul zecilor de miliarde – dar asemenea ”amănunte” sunt secrete față de români, nu și față de ”investitorii strategici”).

Prin această preluare, istoria exploatării de la Roșia Poieni se apropie și mai mult de cea de la Roșia Montană (dovedind că celebra ”confuzie” pe care a făcut-o Traian Băsescu, prezentând imagini cu dezastrul ecologic de la Roșia Poieni ca fiind de la Roșia Montană, nu este chiar întâmplătoare). Cele două localități învecinate nu-și împart doar numele, ci și destinul: în ambele exploatarea intensivă de stat a aurului (respectiv cuprului) a început în prima parte a anilor 70, ambele au fost ”promise” canadienilor de către Ceaușescu și ambele au ajuns pe mâna lor prin intermediul aceleiași familii: Roman. Pentru că Stephen G. Roman este fiul lui Stephen B. Roman, ambii ajungând în România, în 1983, la invitația lui Nicolae Ceaușescu. După mai bine de 10 ani, Stephen G. Roman a devnit vice-președinte al Gabriel Resources și mâna dreaptă a lui Frank Timiș în afacerea aurului din Apuseni. Istoria acestei asocieri a fost prezentată în 2010 de către cel mai important ziar canadian, ”The Globe and Mail”, fragmente din respectivul articol fiind peluate și pe VoxPublica. Din acel articol, reiau acum doar partea referitoare la Stephen G. Roman, noul rege al cuprului românesc.

***

Conform ”The Globe and Mail”, canadienii au ajuns pentru prima dată la Roșia Montană în 1983. Descendenții uneia dintre cele mai controversate (”colorate”) familii din Canada, cu afaceri în domeniul titanului și uraniului, Stephen B. Roman și fiul său Stephen G., au studiat atunci oportunitatea deschiderii unor afaceri în România. ”Dictatorul comunist al țării, Nicolae Ceaușescu, le-a solicitat ajutor canadienilor pentru dezvoltarea exploatării resurseor de uraniu și cărbune ale țării. De asemenea, el le-a cerut să facă lobby pe lângă Guvernul Canadian pentru accelerarea dezvoltării reactorului nuclear (de la Cernavodă – n.a.) proiectat de canadienii de la CANDU”, se arată în articol.

”Atât reactorul, cât și dictatorul au avut un sfârșit trist. Reactorul a funcționat mult peste buget și a devenit una dintre cele mai mari pete din istoria traversată de CANDU în cadrul programului de export. Ceaușescu, care a condus țara la ruină economică și înfometare, a fost executat împreună cu soția sa în Revoluția română din 1989”, scrie ”The Globe and Mail”.

Spre deosebire însă de perspectivele legate de uraniu și de cărbune, ideea unei noi perioade a mineritului aurifer român ”a avut viață în ea”.

Tânărul Roman a moștenit înclinația tatălui său pentru minerit și jocuri pe piața energiei, implicându-se, de la mijlocul anilor 90, în proiecte din Chile și Turcia. Astfel, un coleg finanțist din Toronto, Gerald (Tim) Wood,  s-a gândit să-l pună în legătură cu un controversat antrepenor român – Frank Timiș. Timiș, refugiat din România din cauza lui Ceaușescu, a ajuns la Toronto după un stagiu în Australia, unde fusese amendat pentru trafic cu  piese de aur și posesie de heroină.

Timiș i-a spus lui Roman că licențele miniere din și în jurul Roșiei Montane au fost transferate la compania sa, ”Roșia Montana Gold Corp”, de la o societate de stat, la mijlocul anilor 90. A fost un fel de ”cale deschisă”, tipică pentru țările din Europa în care s-au prăbușit regimurile comuniste: Guvernul post-Ceaușescu, care nu își putea permite să continue subvenționarea minelor, le-au cedat, împreună cu drepturile de explorare a terenurilor din apropiere, fără a realiza potențialul lor de dezvoltare”, scrie ”The Globe and Mail”. ”Noi am fost primii străini care am adus platforme de foraj în România, post-Ceaușescu, și am explorat”, își amintește Roman.
Pentru a accelera procesul de finanțare, Timiș a preluat compania listată public, dar inactivă, Yukon, pe care a transformat-o în ”Gabriel Resorces”. La sfârșitul anilor 90, ”Gabriel” a devenit proprietarul legal a aproximativ 80%  din compania Roșia Montană Gold Corp. Timiș a ridicat aproximativ 5 milioane de dolari (canadieni – n.a.) de pe bursă pentru ”Gabriel” și a fost numit președinte și CEO, în timp ce Roman a devenit vice-președinte.

Opoziția locală le-a stopat însă planurile celor doi. ”Dându-și seama că este necesar să se prezinte cu un nou proiect în fața investitorilor și Guvernului Român, ”Gabriel” a adus o pleiadă de noi și noi directori. A fost un fel de acțiune de ”curățenie”, efectuată de de fiecare dată când proiectul Roșia Montană făcea câte un pas înapoi, pe parcursul unui deceniu compania având nu mai puțin de șase directori executivi de la lansarea sa. Roman a demisionat în 2002 și nu mai are nicio asociere cu ”Gabriel”. Timiș a plecat în 2003. ”Din cauza situației grele și stresante, am vândut participația mea de 14% din ”Gabriel””, a declarat el pentru o revistă românească”, notează ”The Globe and Mail”.

***

Stephen G. Roman a ieșit din ”orice asociere cu Gabriel” în 2002. Dar s-a întors în România după 10 ani și aproape în același loc. Pentru cât timp?

***

P.S.: Una dintre surprizele licitației pentru cuprul de la Roșia Poieni a fost retragerea din cursă a gigantului minier Barrick Gold. Asta în condițiile în care licitația a fost amânată la solicitarea celor de la Barrick, companie care a avut în ultimele luni echipe de geologi ”cantonate” la Abrud, care au cercetat terenul.

***

UPADTE: În urma atenționării primite din partea unui comentator, puteți citi pe Hotnews, un articol în care se neagă asocierea dintre Roman Copper Corp și Stephen G. Roman.  Voi reveni pe această temă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!