RSS Feed

Cine e vinovatul? Ce pedepse au fost date pentru incendii în cluburi din SUA, China, Olanda, Spania, Argentina

vezi toate articolele de
03 Nov 2015 la 10:09 4 comentarii 5187 vizualizari.

O scurtă documentare ne poate spune cîte ceva despre cum s-au judecat unele cazuri similare (bineînţeles, fiecare cu particularităţi) . Pomenesc aici cluburi care au ars din cauza unor artificii, instalaţii electrice deficitare, în timpul unor concerte, incinte insuficient securizate, multe cu o singură ieşire, multe amenajate cu materiale periculoase pentru un sunet mai bun. Tragedia de la Colectiv ridică din ce în ce mai multe întrebări despre vinovaţi. Să vedem cum şi-au stabilit alţii responsabilii.

Încep cu concluziile, poate nu aveţi chef să citiţi tot:

  • politicienii sînt rareori pedepsiţi (în China au pltit şi astfel de responsabili), uneori se simt şi-şi dau demisia, alteori sînt demişi cu forţa
  • patronii plătesc întotdeauna, managerii turneelor, organizatorii evenimentelor la fel
  • pedepsele vă pot părea mici, mai ales în cazurile din lumea vestică “civilizată”
  • primesc pedepse şi membrii trupei care avea concert dacă sînt implicaţi în organizarea evenimentului…
  • mai întotdeauna se plătesc despăgubiri pentru victime. Şi nu doar proprietarii. În SUA avem un caz unde au căzut la înţelegere diverse companii implicate. Şi statele unde s-a produs accidentul au plătit despăgubiri. Mai mult ca sigur vom avea şi în cazul Colectiv asociaţii ale victimelor care trebuie să primească reparaţii de la autorităţi, sectorul 4 sau statul sau amîndouă. Ar mai fi companii de asigurări implicate. În cazul Colectiv, nu ştim deocamdată ce asigurări au fost făcute, cert e că nu aveau obligaţia să asigure clubul, nu e o lege pentru asta.
  • în unele cazuri primesc pedepse şi cei care au/n-au controlat

Alcala 20. Madrid, 1983. 82 morţi, 27 răniţi.

Au fost găsiţi vinovaţi cei patru proprietari ai clubului. Patronii au luat cîte doi ani de închisoare pentru neglijenţă. Au primit condamnări şi electricianul responsabil de instalaţia de acolo, şi inspectorul de la ministerul de intere care ar fi trebuit să verifice clubul. Politicienii implicaţi în scandal nu au primit condamnări. Statul a plătit echivalentul a 12 milioane de euro compensaţii pentru familii (14 ani mai tîrziu).

Luoyang, China, 25 decembrie, 2000. 309 morţi

9 politicieni cu funcţii au fost în proces, responsabili cu supravegherea şi controlul. Au fost acuzaţi şi patru sudori care ar fi pornit focul şi ar fi fugit fără să anunţe pompierii. Unul dintre ei a primit 13 ani de închisoare. Au primit şi cîţiva dintre funcţionarii responsabili închisoare cu executare pentru că n-au controlat.

Volendam, Olanda, 2001, 14 morţi, 200 răniţi grav.

Proprietarul şi managerii clădirii au fost acuzaţi de neglijenţă (nu au asigurat ieşiri în regulă, nu au dat cu substanţă anti-foc decoraţiile de Anul Nou). Proprietarul a luat închisoare cu suspendare şi muncă în serviciul comunităţii. Primarul şi viceprimarul localităţii nu au fost anchetaţi, dar şi-au dat demisiile.

Club Utopia, Lima, Peru, 29 de morţi, 2002

Proprietarul a fost condamnat iniţial la 15 ani de închisoare, judecătorul motivînd că a fost omor premeditat din moment ce discoteca nu avea măsuri de siguranţă elementare. La o curte superioară, sentinţa a fost scăzută la 4 ani, omor din imprudenţă. Mai trebuie să plătească cîte 60.000 de dolari rudelor fiecărei victime şi 9000 de dolari pentru fiecare rănit.

The Station, USA, 2003. 100 de morţi, 230 de răniţi

Principalul acuzat a fost managerul turneului trupei care concerta în club, responsabil şi cu show-ul pirotehnic. Daniel Michael Biechele a pledat vinovat în 100 de capete de acuzare, împotriva sfaturilor avocaţilor. A primit cu totul 15 ani, dar doar 4 cu executare. Cei doi fraţi proprietari ai clubului au primit pedepse diferite: unul 15 ani, 4 cu executare; celălalt a primit 10 ani cu suspendare şi 500 de ore de muncă în serviciul comunităţii. Cel care a primit totuşi cu executare a fost eliberat mai devreme pentru bună purtare.

În cazul The Station s-au strîns cam 175 de milioane de dolari de plată pentru familiile victimelor incendiului, din înţelegeri , amenzi sau donaţii:

Fraţii patroni au plătit 800.000 de dolari dintr-o asigurare a businessului.

Statul Rhode Island şi oraşul West Warwick au plătit 10 milioane.

Firma care a făcut sistemul de sunet a plătit 25 de milioane.

Au făcut o înţelegere în afara curţii de judecată şi o televiziune acuzată că un angajat de-al său, cameraman a blocat ieşirea: 30 de milioane

República Cromañón, Buenos Aires, Argentina, 2004, 194 de morţi

S-au organizat marşuri împotriva primarului, primarul a indicat drept vinovaţi pompierii. PÎnă la urmă a fost demis de consiliu, dar după luni de luptă politică, suspendare etc.

Procesul a început 4 ani mai tîrziu. Managerul localului, mare afacerist din zona underground, a primit 20 de ani. Managerul trupei Callejeros, 18 ani. Un subcomisar din zona de control, 18 ani. Membrii trupei (7) au primit cîte 11 ani, după ce în primă fază fuseseră achitaţi.

Santika Club, Bangkok, Thailanda. 66 morţi, 222 răniţi.

Patronul a fost condamnat împreună cu 12 directori. Poliţia l-a mai acuzat şi pe liderul trupei “Burn” pentru artificiile folosite pe scenă. Clubul nu fusese niciodată inspectat de pompieri. S-a descoperit că un fel de co-proprietar era şi un mahăr din poliţie. Proprietarul a luat 3 ani de închisoare. Tot trei ani a luat omul care se ocupa de sunet şi lumini (acesta a fost condamnat şi la plata unor daune).

Lame Horse, Rusia, 2009. 150 de morţi.

Nu erau clari proprietarii, unul a negat că ar fi co-acţionar şi a vrut să fugă. Unul a luat aproape 10 ani, altul 6 ani jumătate, au mai fost pedepsiţi cu închisoare directori ai clubului şi au fost stabilite şi despăgubiri.

Clubul Kiss, Brazilia, 2013, 242 morţi, 630 răniţi

Tot artificii şi izolare precară pentru sunet au fost cauzele. Clubul avea o singură ieşire. Inspecţiile din Sao Paolo, de după tragedie, au arătat că 60% nu respectau regulile.

Au fost acuzaţi cei doi proprietari şi doi membri ai trupei de omor prin imprudenţă. Alţi 10 au fost acuzaţi de procurori. Şi doi pompieri care au ascuns evidenţe. Pompierii au fost condamnaţi. Restul îşi aşteaptă procesele.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!