RSS Feed

Cine mai păstrează amintirea, de mulți uitată, a anilor cincizeci din orașele mici

vezi toate articolele de
31 Aug 2015 la 19:18 2 comentarii 877 vizualizari.

Acum cîțiva ani, cînd mi-a apărut romanul despre Medgidia anilor ᾽40-᾿50, am primit o invitație să lansez cartea și acolo. Zic „și acolo” fiindcă fusesem cu vreo două săptămîni înainte la Slobozia, unde începe povestea din roman. La Slobozia, regretatul meu prieten, scriitorul Oliviu Vlădulescu, născut și crescut acolo nu știa mai nimic despre perioada în care orașul de azi era o comună, cu poveștile și cu legendele ei pe care le auzisem de la bunicii mei. Nici ceilalți participanți la lansare, și erau oameni de toate vîrstele, nu știau mare lucru despre istoria locului. Unii dintre ei și-au amintit în schimb, cînd stăteam de vorbă, cîteva dintre poveștile localnicilor care au dispărut din Slobozia, în anii ᾽50, unii arestați, alții fugiți, ca să li se piardă urma.

Cei mai mulți dintre dispăruți făceau parte din categoria notabilităților comunei care păstrau memoria locului. Cînd Slobozia a devenit oraș industrial, acolo au apărut oameni din toată țara, copleșitor mai mulți decît localnicii, încît memoria fostei comune a dispărut.

La Medgidia, tot așa, oameni de toate vîrstele, în sala mare a bibliotecii orașului, de unde împrumutam cărți în copilărie și unde am recunoscut mirosul de odinioară, de cărți și de clădire veche, încît m-a trecut o emoție fără echivalent, ca și cum aș fi dat timpul înapoi, în anii ᾽60, cînd pîinea se mai vindea pe cartelă, iar prietenii bunicului meu își aminteau, la noi acasă, întîmplări care se petrecuseră cu 20 de ani în urmă.

Atunci nea Fănică, așa cum îi ziceau milițienii care veneau să ne facă percheziții acasă, cam o dată pe lună, sau domnule Teodorescu, cum îl apelau apropiații, ca să-și aducă toți aminte de vremurile dispărute, evoca și el evenimente, persoane și povești în care era vorba despre notabilitățile care dispăruseră din oraș și despre amicii lor, turci, tătari, greci, evrei, armeni, dar și români care emigraseră în ultimii ani.

Evenimentele, oamenii și poveștile lor fuseseră uitate și în orașul Medgidia, ca în fosta comună Slobozia. La fel, noii veniți care se angajaseră la IMUM și la Fabrica de Ciment și pentru care fuseseră construite primele blocuri în partea de sus a orașului, n-aveau nici un motiv să perpetueze memoria colectiva a unui oraș în care nu se vorbea decît despre viitor.

Singurii sau aproape singurii care au mai dus amintirile orașului o generație mai departe și cîțiva ani după aceea au fost cei cîțiva turci și tătarii din cartierul de pe dealul orașului, cu casele lor enigmatice, întoarse cu fața către curte, unde bunicul meu era oricînd binevenit, la fel cum și ei îl mai vizitau, ca pe vremea cînd el ținea restaurantul gării și tătarii veneau acolo, care să bea un sirop cu sifon, care să încerce și alte băuturi, în urma unei interpretări locale a Coranului.

Istoria și întîmplările din Medgidia acelor ani ar fi trebuit căutate mai tîrziu în cartierul turcesc, cum i se spune, deși azi cei mai mulți dintre locuitorii de acolo sînt tătarii orașului. Și poate că și azi, în memoria cartierului supraviețuiesc întîmplările de odinioară ale orașului, uitate de români, la fel ca amestecatele rețete de feluri de mîncare cu care tătarii te primesc la ei acasă, explicîndu-ți că unele țin de tradițiile culinare turcești și tătărești, iar altele au fost preluate, după miros și gust, din bucătăria pestriță a orașului de odinioară.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  De Kenan Evren trebuie sa fi auzit…Un diktator turc al anilor 80. Mai intai gheneral si, dupe, prezident tivil.
  Pe supt nasul fin al democratilor din NATO. Desi nascut in Turcia (1940, probabil), iti vine sa crezi ca erau parintii lui erau, tomnai, din Medgidia…? Absolut autentic…

  Strajnik
  2015-09-01 18:02:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  V-am vazut azi la tv in “dialog” cu Basescu. Jenant. Avea dreptate omul, ati nimerit din greseala in stiudio. Si in presa.

  florin
  2015-09-01 22:44:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!