RSS Feed

”Cine n-a mâncat salam cu soia”, după 20 de ani. O idee pentru România

vezi toate articolele de
16 Jan 2011 la 14:33 32 comentarii 1835 vizualizari.

La începutul anului 1990, România putea fi împărțită după adepții sloganurilor ”Cine-a stat 5 ani la ruși/ nu poate gândi ca Bush” versus ”Cine n-a mâncat salam cu soia nu poate conduce România”. Pentru cei care n-au trăit acele vremuri, Ion Iliescu era cel care” a stat 5 ani la ruși”, iar Ion Rațiu și Radu Câmpeanu cei care ”n-au mâncat salam cu soia”. Atunci, victoria lui Ion Iliescu a fost zdrobitoare. Cei care ”n-au mâncat salam cu soia” (pentru cei mai tineri: politicienii români întorși din exil) nu au reușit să strângă, împreună, nici măcar 15% din sufragii. Ion Rațiu, președintele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, doar ce a adunat ceva mai mult de 4% din voturi.

Atunci era prea devreme ca românii să înțeleagă că ”handicapul” de a nu fi mâncat salam cu soia, mai exact de a nu fi trăit în România opresiunea regimului comunist (că au avut parte de acest lucru în străinătate, sub o altă formă – ”brațul lung al Securității” -, e altă poveste), putea fi suplinită de expertiza și experiența dobândite în societăți occidentale care funcționau după alte reguli și (mai ales) mentalități.

Au trecut 20 de ani. În urmă cu o săptămână, o idee lansată de reprezentanții Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS, o asociație care numără aproape 5.000 de susținători) a trecut aproape neobservată. În cadrul unei gale desfășurate la București, reprezentanții LSRS au vorbit, în discursurile lor, despre întoarcerea acasă și implicarea reală în modernizarea și schimbarea României. Implicit despre posibilitatea înființării unui partid bazat pe experiența și expertiza dobândite în timpul studiilor la universități de prestigiu din întreaga lume.

E pregătită acum România să susțină o asemenea inițiativă? Singurii care au încercat (din ce am observat) să provoace o dezbatere pe această temă au fost colegii din trustul ”Adevărul” (detalii aici și aici). Iată și câteva dintre reacțiile la aceste articole:

”O idee care sună frumos, stârneşte dezbateri, articole în presă, dar, în practică şi din perspectivă financiar-organizatorică, lipsită de orice şansă de realizare.” – Tamisa;

”e cea mai optimista stire pe anul asta.este mai mult decit necesar infiintarea acestui partid!” – Alina;

”Numai cand aud de infiintarea inca a unui partid, ma trec fiori ! Avem nevoie de un IDEAL NATIONAl care sa uneasca intregul electorat ! Un nou partid nu poate de cat sa farimiteze electoratul. Avem nevoie de un presedinte al tuturor romanilor. Nu de un sef de partid. Avem nevoie de un om de stat, ca de aer!” – Stelian R.;

” Nu cred nici intr-un partid al romanilor expatzi, nici intr-un flux de intelijentza de la astia ( vezi canadianul ala care scrie i-a in loc de ia, sau i.popescu ce incurca pluralul in i!). Intai sa se organizeze ei intr-o diaspora, ca nu avem decat exil ! Totul, la noi, e moft. Iar la Harvard, credeti-ma, e plin de romani anonimi!” – Amis Adeba;

”Care este diabolicul plan:
toti acesti tineri super romani si super pregatiti sint agenti de influenta in slujba unor servicii secrete si grupuri de interese din afara Romaniei. Odata pregatirea terminata sint trimisi inapoi in tarile de bastina. Aceste super elite acapareaza puterea si transforma tarile lor in colonii ale noii ordine mondiale.
Harvard-ul este recunoscut ca un centru de pregatire a acestor “super elite”.
Super elitismul a aparut in Romania pe la sfirsitul anilor 70, dezvolyindu-se nestingerit sau chiar “ajutat” de monstruoasa securitate.
A se vedea menbrii GDS (fondat de mrela Brucan) si a alto ONG finantate din afara Romaniei.”
– Vrancean;

”super initiativa
insa se impune o actiune rapida, altfel ne pierdem in principii si lozinci
propun ca in maxim 5 ani sa ajunga sa se exprime politic si sa faca serviciu nu mai mult de 10 ani, predand stafeta elementelor autohtone”
– Adrian.

Desigur, criticile pesimiste la adresa unei asemenea idei pot să curgă valuri: tinerețea (lipsa de experiență de viață) a membrilor LSRS, lipsa unei infrastructuri, a fondurilor necesare pentru promovare și multe altele. Argumentul optimist vine din istorie, de la generația pașoptistă (la care, de altfel, discursurile celor din LSRS fac trimitere), școlită în mare parte în străinătate. Nu au învins la 1848, dar revoluția lor a schimbat, în cele din urmă România.

Se poate repeta acest moment acum? E o întrebare deschisă, la care aștept mai mult decât răspunsuri cu ”da” sau ”nu”.

***

P.S.: Să nu uităm, totuși, care e situația de la care pornim: la Câmpia Turzii, un consilier local fără bacalaureat este membru al comisiei pentru învățământ!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!